6.2 Analyse Toldmuren billede

Redaktørens analyse

Dansk industri kan vinde på Trumps toldmur

Råvaretunge danske virksomheder kan ende som vinderne af den amerikanske præsident Donald Trumps foreslåede toldmur på stål og aluminium. Men det forudsætter, at handelskonflikten ikke eskalerer yderligere.

Ingen vinder ved en egentlig handelskrig mellem USA og resten af verden. Men flere store danske industrivirksomheder, såsom Danfoss og Bladt Industries, kan på den korte bane alligevel nyde fordel af en amerikansk toldbarriere på stål og aluminium.

De udskældte tariffer, som Trump forsøger at ramme Kina med, vil lægge 25 procent til prisen på importeret stål og 10 procent på importeret aluminium i USA. Men den største effekt bliver ikke EU’s direkte eksport af råvarerne til USA. Her i Europa er det derimod de indirekte effekter af tolden, man skal holde øje med, for nogen skal i sidste ende aftage de varer, som amerikanerne i fremtiden vil købe mindre af.

Hvis ikke amerikanerne køber, så vil Mexico, Canada og Kina, sidstnævnte som er verdens største stålproducent og eksportør, forsøge at sælge varerne et andet sted, og køberen for enden af silkevejen hedder EU og er i forvejen verdens største importør.

Med en årlig produktion på mere end 800 millioner tons stål er Kina både verdens største producent og eksportør af stål, mens USA er verdens næststørste importør, kun overgået af EU. Hvis den fulde effekt af toldmuren bliver en realitet, vil konsekvenserne ifølge Eurofer, den europæiske brancheorganisation for stålproducenter, reducere amerikansk stålimport med 20 til 25 millioner tons i alt – hvilket svarer til godt halvdelen af EU’s samlede import i dag.

Trump har sagt, at tarifferne kommer til at gælde for alle lande, og at det vil være som at åbne pandoras æske, hvis man begynder at udelade nogen.

Opdateret: Torsdag underskrev Trump erklæringen om at indføre told på aluminium og stål, og præsidenten har tilsyneladende lyttet til sine rådgivere. Mexico og Canada slipper således for at betale told, i hvert fald i første omgang.

Styrker bundlinjen

Amerikanernes efterspørgsel vil falde, og den største taber ser ud til at blive USA selv. Og for europæiske stålværker og grossister vil det selvsagt også være katastrofalt, fordi store mængder stål uden modtageradresse pludselig vil lægge kurs mod Europa.

Men folk med forstand på forsyningskæder, som konsulenterne hos Prokura, ser også en potentiel fordel for dansk erhvervsliv. For industrivirksomheder som Danfoss og Bladt Industries, og entreprenørvirksomheder som MT Højgaard, Per Aarsleff og Zublin, er billige råvarer godt nyt. Her er man nemlig dybt afhængig af store mængder forarbejdet stål og aluminium i produktionen, og når råvarepriserne falder, styrker det bundlinjen. I hvert fald på den korte bane.

På den korte bane er det altså industrivirksomhederne, der vinder, mens grossister bliver udfordret og de helt store tabere bliver Europas stålproducenter. Men også her går Danmark næsten fuldkommen fri.

Danmark har kun det ene stålvalseværk i Frederiksværk, Dan Steel NLMK, som ejes af den russiske stålgigant NLMK, og som har kørt med underskud i mange, mange år. Det ændrer sig næppe foreløbig, toldmur eller ej.

Handelskrig truer

Tager man de lange briller på, er det dog svært at få øje på egentlige vindere ved en amerikansk toldmur, selv i et tænkt scenarie, hvor det kun er told på stål og aluminium, der bliver en realitet.

De europæiske stålproducenter er i forvejen voldsomt pressede på økonomien, og et betydeligt prisfald over en længere periode vil være den sikre død for mange europæiske stålværfter. Hvis enorme mængder stål fra Østen pludselig sætter kurs mod EU, vil markederne flyder over og det vil på sigt få den europæiske stålproduktionen til at falde og priserne på stål til at stige.

Fordi branchen er sårbar, har EU allerede i dag masser af toldbarrierer på stål for netop at holde liv i den truede industri. Og en overvældende del af alle anti-dumping sager på EU-niveau handler om netop stål, hvorfor det derfor også synes sandsynligt, at Trumps tariffer vil blive besvaret af EU på et tidspunkt – uanset hvor meget, europæiske politikere ønsker at undgå en handelskrig.

Motorcykler fra amerikanske Harley Davidson og Jack Daniels ”whisky” er da også allerede blevet fremhævet som eksempler på varer, som EU vil indføre straftold på, hvis Trumps toldmur træder i kraft. Og som modsvar har Trump truet med at lægge told på biler fra Europa. Retorikken øger risikoen for en decideret handelskrig, og den kan således være svær at stoppe, hvis først USA indfører den planlagte straftold.

Da Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn trak sig sent tirsdag aften, rykkede handelskrigen endnu tættere på. Cohn er indædt modstander af de foreslåede tariffer og har tidligere truet med sin afgang, hvis de blev en realitet. Hans afgang kan derfor dårligt tolkes som udtryk for andet, end at har opgivet at overbevise præsidenten om at bremse toldmuren.

De danske producenter kan glæde sig over udsigt til billigere råvarer på den korte bane, men alle taber, hvis toldmuren træder i kraft.

Læs mere

Analyse: Virkelighedens ringe resultater indhenter Tesla

Her er de farligste aktører i cybercrime og cyberwar. Dansk shipping er sårbar 

Novo Nordisk fanget i amerikansk politik