Anmeldelse

Kultur

Boganmeldelse: Sådan reformerer og forandrer du den offentlige sektor

Carsten Greve og Anne Reff Pedersens nye bog beskriver med seneste forskning og illustrative eksempler, hvorfor nogle reformer og forandringer lykkes, mens andre mislykkes.

Vi hører ofte, at den offentlige sektor er under konstant forandring, hvor skiftende regeringer med hver deres politiske agenda ønsker at reformere.

At reformer er en god idé, understøttes af en analyse fra Dansk Industri i 2017, der viser, at reformer de sidste ti år har gjort Danmark 130 milliarder kroner rigere, hvilket svarer til et velstandsløft på 22.500 kroner for hver dansker.

Ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv giver reformer ofte god mening, selv om de fleste nok husker skolereformen, der var det store samtaleemne i flere måneder og stadig er det. Samtidig er offentlige ledere konstant på udkig efter nye måder at skabe værdi på for borgerne. Så man kan stille sig spørgsmålet, hvorfor det er så svært at reformere og forandre den offentlige sektor? 

Hvorfor lykkes nogle reformer, mens andre ikke gør?

Boganmeldelse

Reform og forandring – Nye vilkår for ledelse og organisering

Af: Carsten Greve og Anne Reff Pedersen

Forlag: Gyldendal Public

Sprog: Dansk

Sideantal: 168

Pris: 250 kroner

ISBN: 9788702226539

4 af 6 stjerner

’Reform og forandring’ giver et kvalificeret bud på dette. Bogen er struktureret i 5 hovedafsnit, der giver perspektiver på, hvorfor reformer og forandringer ikke altid er lige lette at implementere:

  1. Udviklingen i den offentlige sektor – giver en introduktion til og beskrivelse af den udvikling, den offentlige sektor har været igennem
  2. Reformer – alle reformer kræver en klar fortælling
  3. Implementering – to måder at implementere på
  4. Modstand mod forandring – beskriver, hvordan reformer ofte møder modstand
  5. Offentlig værdiskabelse – hvordan offentlige ledere skaber offentlig værdi

Bogen gennemgår systematisk for hvert afsnit den seneste tids forskning sammen med virkelige eksempler for at forklare, hvordan man som leder kan agere i dette miljø.

I forlængelse af at Danmark er gået ’reformamok’, har bogen sin klare berettigelse, da den sætter fokus på en væsentlig samfundsdebat om netop den offentlige sektor, og hvorfor nogle reformer lykkes, mens andre ikke gør.

Det bliver beskrevet på en relativt nem måde, hvor man som læser hele tiden bliver præsenteret for teori sammen med mange illustrative eksempler.

En bog for den offentlige connaisseur

Bogen har en god fortælling om den offentlige sektor, og mange af de samme mekanismer i forbindelse med reform og forandring kan videreføres til den private sektor.

Bogen kan med fordel læses af ledere i den offentlige sektor samt politikere, hvilket også er bogens primære målgruppe. Samtidig er der et højt niveau af teori, hvilket gør, at bogen kan læses af studerende med fokus på den offentlige sektor.

Jeg giver bogen 4 stjerner for en fin fortælling om, hvordan man reformerer og forandrer den offentlige sektor.

Af Daniel Oman Gru, H&B – Hildebrandt & Brandi