nord web

Inside story

Her er spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Nord.Investments har gjort det til en dyd at udstille Danske Banks June, fordi de efter deres udsagn ikke for alvor disrupter Danske Banks egne dyrere aktivt forvaltede fonde. Danske Bank-direktør Simon Haldrup vil ikke afvise, at man vil lade kunder med større formuer prøve June, som netop har rundet 90 millioner kroner under forvaltning. 

Det er som en gigant-Goliat over for en mini-David. June har giganten Danske Bank i ryggen, mens Nord.investments består af fire medarbejdere og to studentermedarbejdere med et par business angels og venturefonde i ryggen.

Men de to spilleres produkter er alligevel ret ens. For det handler om simpel, effektiv og relativt billig investering af kundernes penge via en mobilapp. Rådgivningen er optimeret via robotter, og investeringsdelen er på samme måde sat i system.

Men forretningsmodellen adskiller sig på et væsentligt punkt. Den pengesum, man kan investere direkte i appen i de ret billige investeringer. For Danske Bank har p.t. et maksimum for investeringen på 300.000 kroner, og det har Nord.investments ikke, og det gør ifølge direktør og medstifter Anders Hartmann en stor forskel på de to spillere:

”Danske Bank har jo ikke turdet tage egen medicin og disrupte deres egen forretning. De tillader jo ikke, at kunder med større beløb under forvaltning vælger June. En af deres vigtigste cashcows er jo netop høje omkostninger ved aktivt forvaltede fonde, og den cashcow er de slet ikke klar til at slagte,” lyder det fra Anders Hartmann.

Han er dog glad for, at June har sat fokus på det nye forretningsområde for billige robotiserede investeringer. Men hos Danske Bank afviser direktør og ansvarlig for June Simon Haldrup, at moderselskabet har blandet sig i investeringsstørrelsen hos June:

”Der er slet ikke den sammenhæng. Vi har med June ønsket at lære privatkunder at investere på en ny og simpel måde i stedet for at have pengene stående på en bankkonto. Vi er først nu ved at forstå deres adfærd, og den er typisk, at de måske kommer med 100 kroner først. Så vokser tilliden til produktet, og så sætter de flere penge ind.”

Det betyder ifølge Simon Haldrup også, at der ret hurtigt kan komme et tidspunkt, hvor det bliver muligt at investere flere penge hos June end 300.000 kroner.

”Det er ret sandsynligt, at vi til efteråret kommer til at hæve grænsen for, hvor meget man kan investere via June.”

Nord.investments gik i luften i begyndelsen af 2017 – få måneder før June, som gik live med rigtige kunder 3. maj efter forskellige testkørsler. Anders Hartmann vil ikke ud med den formue, der er under forvaltning. Han siger blot, at der er tale om et beløb på over 10 millioner kroner, og at over 5.000 har været inde at få lavet en personlig digital investeringsplan hos Nord.investments.

Til gengæld har InsideBusiness fået adgang til beregninger for formuens størrelse hos June, som p.t. ligger på 90 millioner kroner, hvilket Simon Haldrup nikker bekræftende til:

”Jeg kan bekræfte, at vi ret præcis har 90 millioner kroner under forvaltning nu. Det er vi meget tilfredse med.”

En anden forskel på de to spillere er prissætningen. For hos Nord.Investment ligger prisen på under 1 procent per år, og den pris falder i takt med den investerede formues størrelse. Investerer en kunde 5 millioner kroner hos fintechstartuppen, ender prisen på 0,66 procent om året, mens den hos June i gennemsnit ligger på 0,8 procent i årlige omkostninger.

Fakta om Nord.investments

Der er tale om en teknologistartup med Anders Hartmann, Flemming B. Petersen, David Harboe og bestyrelsesformand Michael Albrechtslund som stiftere.

I ryggen har de den statslige venturefond Capnova og North East Venture, der ejes af det ’family office’, som varetager investeringer for Pandora-stifter Per Enevoldsen og hans familie.

Nord.investments kom først på markedet for få måneder siden og oplyser derfor ikke om formue under forvaltning hos deres partnerbank. Men regnskabet for 2016 er netop kommet, og det viser et underskud på 1,1 million kroner.

Anders Hartmann oplyser, at selskabet senere på året skal ud at rejse mere kapital.

Svært at finde en bank som partner

Det har i årevis været en god forretning for Danske Bank og andre banker at sælge bankens egne investeringsforeninger med højere omkostninger. Og det har måske været en af årsagerne til, at det var en svær opgave for Nord.investments at finde en bank som samarbejdspartner. Men det lykkedes, og i dag samarbejder Nord.investments med Københavns Andelskasse, som står for alle de regulerede opgaver såsom rådgivning og depot.

”Det var ikke nemt at finde en bank som samarbejdspartner. For bankerne har jo netop investeringssiden som et givtigt forretningsområde, og det er de ikke klar til at give afkald på ved at give plads til et produkt, der følger markedets afkast på transparente vilkår,” siger Anders Hartmann.

Men de øvrige banker arbejder på højtryk for at komme med på vognen med de simple investeringsprodukter.

Nordea arbejder på et konkurrerende produkt i form af en fuldt automatiseret investeringsrådgivningsløsning til kunderne, der ventes klar i 2017 som beskrevet i InsideBusiness i december.

Også BankInvests direktør, Lars Bo Bertram, har meldt ud, at man arbejder på en ny mobilapp, som giver folk adgang til at investere i brede blandede fonde, der er sammensat af ETF’ere med aktier og obligationer. Appen får navnet Darwin og ventes præsenteret i begyndelsen af 2018 i samarbejde med de 37 pengeinstitutter, som BankInvest samarbejder med.

Totalt robotstyret

Men der er også forskel på, hvor automatiseret og datadrevet de enkelte investeringssystemer er. Ifølge Anders Hartmann er Nord.Investments’ løsning 100 procent datadrevet, idet kundens portefølje kun justeres, hvis markederne gør, at risikoen i porteføljen har ændret sig i forhold til udgangspunktet. Dette kaldes også for rebalancering og sker efter en fast algoritme. June allokerer sin portefølje løbende, alt efter hvad bankens eksperter tror er det rigtige.

”Vores kunder foretrækker et fuldt ud datadrevet system uden subjektive holdninger til politiske events og fremtidige vækstområder, som det tydeligvis er svært at spå om. Samtidig er der også omkostninger i forbindelse med de mange ekspertomlægninger af porteføljen og kun én til at betale, nemlig kunden.”

Men der er lige præcis i år og til årsskiftet store ændringer på vej på investeringsområdet.

Og det giver Nord.investments en forretningsmulighed, som ikke bliver mindre af, at bankernes høje omkostninger ved aktivt forvaltede fonde bliver mere synlige ved årsskiftet, idet bankerne skal oplyse mere præcist om de årlige omkostninger i kroner. En opgave, som bankerne kæmper med at løse, fordi de også bliver underlagt strengere regler for rådgivning, som gør det vanskeligere for bankerne at sælge bankens egne investeringsprodukter, hvilket de ellers har tradition for (MiFID II-reglerne):

”Det bør give en konkurrencefordel for os. Fordi udgangspunktet fra start har været at bygge en kundecentreret løsning, hvilket netop er kernen i MiFID II,” siger Anders Hartmann.

LÆS MERE

Medarbejderflugt og børstørke tvinger Nordeas købmænd i offensiven

Kom med ind i Nordeas nye hovedsæde

Vingeskudt Nordea i historisk exit fra Danmark. Går banken i flyverskjul

Er Danske Banks June en revolution eller en storm i et glas vand

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June