bog 33 web

Lifestyle

Stop fake news 

Vi anmelder bogen ’Undersøg’, som er en glimrende guide til at se diverse undersøgelser, som mange forsøger at profilere sig på, efter i sømmene.  

Bogen er godt skrevet og har en meget pædagogisk tilgang til give retningslinjer for opbygning af en undersøgelse.  

Målgruppen for bogen er alle, der står over for at skulle gennemføre en undersøgelse og få resultaterne offentliggjort. Men bogen henvender sig også til dem, der ønsker at blive bedre til at forholde sig til andres undersøgelser og studier.  

Alt i alt en meget nyttig bog. Jeg blev i hvert fald klogere og vil nu arbejde med undersøgelser på en helt anden måde.  

Dagligt udgives og citeres undersøgelser i medierne. Det er en effektiv måde at trænge igennem støjen i medierne på. Ikke mindst, fordi undersøgelser med deres skær af videnskabeligt arbejde og objektivitet er overbevisende.  

Desværre er mange undersøgelser nu om dage for letbenede eller i kategorien ’fake news’. Derfor bør alle, der gennemfører undersøgelser / studier / analyser, læse bogen og bruge de mange gode anbefalinger. Det vil helt sikkert bidrage til mere kvalitet i undersøgelser og bidrage mere værdifuldt til oplysning og deling af faktuel viden. 

Undersøg

Af: Poul Nissen.

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Sideantal: 92

Sprog: Dansk

Pris: 249 kroner

ISBN-13: 9788771585940

4 af 6 stjerner

 

Gode svar på gode spørgsmål 

Bogen er vel disponeret i seks afsnit, der hver giver svar på nogle gode spørgsmål:  

Efter en kort indledning om forskellige typer af opgaver, artikler og rapporter stilles det første spørgsmål: Hvordan kan en undersøgelse disponeres?  

Flere gode værktøjer præsenteres her. Specielt en model, der viser, hvordan en videnskabelig test disponeres, er glimrende som tjekliste.  

Hertil kommer en kort præsentation af ’forskningstrappen’. Hvordan kommer du fra et forskningsspørgsmål til en perspektivering – en struktur, der skal sikre den røde tråd i opbygningen. 

Hvordan kan en undersøgelses kvalitet vurderes? Det er yderst relevant, at vi alle bliver bedre til at forholde os kritisk til kvalitet i en undersøgelse. Der præsenteres en tjekliste for metodisk robusthed. Denne kan med fordel nærstuderes, dog er den noget akademisk og kunne godt bruge nogle flere sider, da emnet er højst interessant.  

Hvordan griber man effektundersøgelse an? Her skal man holde tungen lige i munden, for vi indføres i syv forskellige tilgange til gennemførelse af effektmålinger med forskellige grader af evidens. Ved at forstå de forskellige metoder bliver man i stand til at vurdere troværdighedsniveauet i en undersøgelse, hvilket er meget gavnligt.  

Hvilke mangler ved en undersøgelse skal man holde øje med? Dette kapitel er kun på fem sider, men rummer mange eksempler på mangler ved undersøgelser. Jeg er sikker på, at man fint kunne skrive 20-30 sider om dette emne, da vi oversvømmes af undersøgelser med lavt kvalitetsniveau, letbenede datagrundlag, stærkt subjektive analyser og en jagt på likes/klik, der fremmer populistiske konklusioner på gennemførte analyser og undersøgelser.  

Bog til alle praktikere  

Alt i alt en god lille bog til alle praktikere, der ønsker at blive taget seriøst, og som ønsker at være en modvægt til fake news og bidrage til evidensbaserede undersøgelser og værdifuld vidensdeling.  

Der er ingen undskyldning for at lade være med at læse den: Der er mindre end 100 sider. Læs den.  

 

Af Anders Nørgaard, partner Hildebrandt & Brandi 

 

LÆS MERE

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri 

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens