vestas web1

Inside story

Bitter intern strid i Vestas udløser skattesmæk

Et bittert slagsmål i Tyskland truer med at give Vestas et klækkeligt skattesmæk på omkring 100 millioner kroner. Samtidig kræver en tidligere chef 30 millioner kroner af vindmøllegiganten.

Vestas og den ombejlede topchef Anders Rundevad har med stor succes bragt den danske vindmøllesucces tilbage på sporet, efter at selskabet med hastige skridt nærmede sig afgrunden i sommeren 2012.

Men selv om Vestas i dag er milevidt fra den kriseramte koncern, den svenske direktør overtog fra Ditlev Engel i 2013, må Runevad alligevel stadig slæbe rundt på en række af de kontroversielle sager, der de senere år har plaget Vestas.

Netop nu udkæmper Vestas en bitter strid med en af selskabets tidligere topfigurer, Hans Jørn Rieks, der gennem en årrække var chef i forretningsenheden Vestas Central Europe, der blandt andet omfatter Tyskland.

Den tidligere direktør anklages for på uretmæssig vis at have betalt kommission til to af selskabets tyske samarbejdspartnere, og derfor har Vestas politianmeldt Hans Jørn Rieks i Tyskland.

Problemet er blot, at de tyske skattemyndigheder i forlængelse af Vestas’ anklager nu barsler med et betydeligt skattekrav mod den danske vindgigant. Det viser materiale fra den tyske sag, som InsideBusiness har fået forelagt.

Vestas betalte i årenes løb frem til 2012 op mod 30 millioner euro i kommission til de to tyske virksomheder Nordwind og WKN, og samtidig trak man udgifterne fra i skat. Idet Vestas nu selv sår tvivl om, hvorvidt man har fået noget for de mange millioner, forsøger de tyske skattemyndigheder nu at rejse en større skattesag mod det danske selskab.

Ud over at beskatte Vestas af det trecifrede millionbeløb mener de tyske myndigheder også, at Vestas både skal betale renter samt en klækkelig bøde af skattekravet, der dermed samlet set kan løbe op i omkring 100 millioner kroner.

Vestas ønsker i dag ikke at kommentere den tyske skattesag.

Vestas ligger i åben krig med selskabets mangeårige tyske chef Hans Jørn Rieks. Foto: Presse

Vestas ligger i åben krig med selskabets mangeårige tyske chef Hans Jørn Rieks. Foto: Presse


Bitter strid med tidligere chef

At det tyske skattevæsen overhovedet har sat Vestas under lup, skyldes vindmøllefirmaets bitre opgør med en række nøglepersoner i virksomhedens tyske forretning. Ud over Hans Jørn Rieks, der forlod Vestas i begyndelsen af 2012, gik vindmøllegiganten i flæsket på fem af Rieks’ ansatte.

De blev alle opsagt samtidig med den mangeårige Vestas-direktør, og efterfølgende indledte Vestas et større slagsmål med hver enkelt af de fyrede ansatte.

Den danske virksomhed meldte i alt seks ansatte, inklusive Hans Jørn Rieks, til politiet, da man mente, at de højtstående vindmøllefolk havde betalt kunstigt høje kommissioner i forsøget på at få solgt vindmøller, hvilket de også selv personligt skulle have nydt godt af.

Fem af de ansatte har nu indgået forlig med Vestas, hvor de hver især får tildelt et betydeligt beløb i blandt andet fratrædelsesopgørelse. En enkelt af de ansatte, Udo Hademich, var så oprevet over anklagerne, at han krævede at blive renset og få sit job tilbage. Sådan gik det dog ikke, men ligesom de øvrige lykkedes det ham at få en pæn økonomisk kompensation.

Striden mellem Vestas og Hans Jørn Rieks er nu den eneste, der stadig kører videre i højeste gear. I januar mødtes parterne i retten i Flensborg, hvor den mangeårige Vestas-veteran blev afkrævet over 40 millioner kroner.

Rieks på den anden side stod dog urokkeligt fast og krævede til gengæld omkring 30 millioner kroner for blandt andet at være blevet uretmæssigt fyret, ligesom direktøren mener, at han stadig har optioner til gode, da de blev taget fra ham i forbindelse med fyringen.

Indtil videre står parterne således meget langt fra hinanden, og umiddelbart før sommerferien måtte den tyske dommer sande, at der ikke var udsigt til, at de to lejre ville nå til enighed uden rettens hjælp.

Vestas' tyske afdeling er centrum for striden mellem selskabet og skattemyndighederne i Tyskland. Foto: PR

Vestas’ tyske afdeling er centrum for striden mellem selskabet og skattemyndighederne i Tyskland. Foto: PR


Oprør i Vestas

Opgøret mellem Vestas og firmaets tidligere chefer i Tyskland er en direkte forlængelse af det meget omtalte slagsmål mellem vindmølleselskabet og virksomhedens tidligere finansdirektør Henrik Nørremark, der gennem mange år arbejdede tæt sammen med netop Hans Jørn Rieks.

Daværende Vestas-topchef, Ditlev Engel, og Henrik Nørremark havde igennem flere år kørt et særdeles tæt parløb, hvor Engel var politikeren og Nørremark pragmatikeren. Internt blev de kaldt for ’tvillingerne’. Men i kølvandet på finanskrisen stod vind pludselig ikke længere øverst på hverken kundernes eller investorernes ønskeseddel. Efter flere års harmonisk makkerskab opstod der nu pludselig splid internt i det tidligere så succesfulde selskab. Den dengang ikoniske topchef Ditlev Engel var overbevist om, at Vestas kunne styre gennem krisen uden de store skrammer. Nørremark og flere andre ledende figurer i vindmølleselskabet var af en helt anden opfattelse.

De undrede sig over, at Vestas brugte formuer på alt fra et topmoderne hovedkvarter til halvtomme fabrikker og en hundedyr vejrcomputer, alt imens Ditlev Engel selv rejste kloden rundt og trykkede verdensledere i hånden. Samtidig var koncernens banker begyndt at røre på sig. I sommeren 2012 meddelte selskabets ni banker med Nordea, HSBC og RBS i spidsen i al fortrolighed Vestas, at man var alvorligt bekymret for, at vindmølleselskabet var i akut fare for at komme på kant med betingelserne i den låneaftale på op imod 10 milliarder kroner, den børsnoterede koncern havde indgået året forinden.

Bankernes røde advarselslamper gav rystelser internt i Vestas, og en række chefer med Nørremark i spidsen var helt overbevist om, at der skulle skrappe midler i brug for at få koncernen på ret køl. De ville skære Vestas helt ind til benet, fyre tusindvis af ansatte og dermed skabe et mindre, men mere veldrevet Vestas.

Med Nørremark i spidsen forsøgte rebelske vindbosser at samle opbakning i bestyrelsen til at køre Ditlev Engel ud på et sidespor. Det højspændte opgør endte dog som en fuser. I sidste weekend i januar 2012 glødede telefonerne hos Vestas-toppen, hvor flere medlemmer af Ditlev Engels daværende ’Vestas-regering’ forsøgte at positionere sig midt i den igangværende magtkamp. En kort tid havde Nørremark en skrøbelig opbakning i bestyrelsen, men i sidste ende måtte finanschefen se sig slået med en enkelt stemme. Daværende Vestas-formand, Bent Erik Carlsen, stillede sig i front for Engel-støtterne og bakkede internt sin udskældte topchef op, mens Henrik Nørremark trak det korte strå og forlod Vestas i kort efter.

Vestas indgik tidligere i år et forlig med Henrik Nørremark, der sikrede den tidligere finansdirektør et tocifret millionbeløb. Foto: Presse

Vestas indgik tidligere i år et forlig med Henrik Nørremark, der sikrede den tidligere finansdirektør et tocifret millionbeløb. Foto: Presse


Jagtede finansdirektør

I kølvandet på det dramatiske opgør gik Vestas-bestyrelsen anført af formanden samt daværende FLSmidth-direktør, Jørn Huno Rasmussen, i gang med en omfattende gennemgang af Nørremarks dispositioner og kom frem til den overraskende konklusion, at den fyrede talmand havde misbrugt sit mandat groft.

De mente således, at finansdirektøren uden Vestas’ viden havde overført 140 millioner kroner til den tvivlsomme indiske partner RRB med henblik på at bruge inderne som stråmænd til at opkøbe en række af konkurrenternes vindmøller, skille dem ad og dermed få indblik i, hvordan Vestas kunne optimere sin virksomhed.

Industrispionage mente nogle, mens andre i Vestas anså det for helt naturligt, at man lavede såkaldt reverse engineering. Sagens kerne var dog, at man i Vestas’ øverste ledelseslag mente, at aftalen med RRB, der gik under navnet ’Project Dragon’, aldrig var blevet godkendt, og i december 2012 blev Henrik Nørremark meldt til politiet.

Flere tidligere vindmøllechefer anså det som ren chikane fra Engels side og en hævn for, at Nørremark havde forsøgt at snigløbe sin forretningspartner gennem mange år.

Fik tocifret millionbeløb

Noget tydede da også efterfølgende på, at især Ditlev Engel ikke var helt så uvidende om det tophemmelige indiske projekt, som han oprindelig havde givet udtryk for.

I de talrige dokumenter, der blev udvekslet mellem Henrik Nørremarks advokat og Vestas’ hær af jurister anført af Anne Birgitte Gammeljord, der dengang var partner i Gorrissen Federspiel, viste det sig da også, at Engel muligvis var blevet informeret om vindmøllegigantens mørklagte ’Project Dragon’.

”Hej Ditlev. Inden nytår skulle vi gerne have disse møller snurrende på et projekt i Rajasthan i Indien. De bedste hilsner. Henrik,” skrev Henrik Nørremark således til Ditlev Engel den 20. september 2011.

Siden valgte SØIK at droppe straffesagen mod Henrik Nørremark, og tidligere i år valgte Vestas trods årevise beskyldninger om urent trav at indgå forlig med selskabets tidligere finansdirektør ved Retten i Århus.

Detaljerne bag forliget har indtil nu været dybt fortrolige, men InsideBusiness erfarer, at aftalen sikrer Henrik Nørremark omkring 20 millioner kroner.

”Detaljerne i forliget er fortrolige, så derfor kan vi intet sige i den sag. Jeg kan blot konstatere, at vi er tilfredse med resultatet,” siger Henrik Nørremarks advokat, Finn Schwartz fra Horten.

Uden at kommentere sagens beløb understreger han, at den fyrede direktørs krav var væsentlig større end de 8,5 millioner kroner, som Henrik Nørremark havde til gode i form af fratrædelsesgodtgørelse.

Tidligere FLS-chef Jørn Huno Rasmussen sad i årevis i bestyrelsen for Vestas. Han mener stadig, det var rigtigt at køre sagen mod Henrik Nørremark. Foto. PR

Tidligere FLS-chef Jørn Huno Rasmussen sad i årevis i bestyrelsen for Vestas. Han mener stadig, det var rigtigt at køre sagen mod Henrik Nørremark. Foto. PR


Sikker i sin sag

Selv om sagen mod Henrik Nørremark og det nuværende slagsmål med Hans Jørn Rieks ikke har direkte sammenhæng, er der alligevel talrige tråde mellem de dramatiske tovtrækkerier.

Rieks og Nørremark var således i mange år tætte samarbejdspartnere, og flere både nuværende og tidligere bestyrelsesmedlemmer i Vestas anser således de to for at være en del af en gammeldags og usund kultur i vindmølleselskabet, hvor man i enkelte tilfælde gik lige til grænsen.

En af dem, der mener det, er ifølge InsideBusiness’ oplysninger tidligere topchef i FLSmidth Jørgen Huno Rasmussen, der var et fremtrædende medlem af Vestas’ bestyrelse fra 1998 til 2014. Han vil i dag ikke kommentere, hvorvidt Vestas tidligere var præget af usunde arbejdsgange, men han understreger, at det set med hans øjne var helt rigtigt at køre sagen mod Henrik Nørremark.

”Jeg mener, at der var et solidt grundlag for at køre sagen, da vi var af den opfattelse, at vi havde en rygende pistol i sagen. Jeg kan ikke kommentere detaljerne, men vi kørte sagen, da kendsgerningerne gjorde det nødvendigt,” siger Jørgen Huno Rasmussen.

Striden mellem Hans Jørn Rieks og Vestas forventes afsluttet i løbet af efteråret. Vestas selv ønsker ikke at kommentere hverken denne sag eller de øvrige i en lang liste af personalesager, som koncernen har kastet sig ud i gennem de senere år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Henrik Nørremark, Hans Jørn Rieks eller Ditlev Engel.