Torben Biilmann har stor opbakning fra Nordea Asset Management men skal stadig overbevise mange af de øvrige investorer.

Ugens Insider

Topchef jagter oprejsning til detroniseret entreprenørgigant

Torben Biilmann er manden, der skal genskabe børsmarkedets tillid til entreprenørgiganten MT Højgaard. Storinvestoren Nordea har stor tiltro til den erfarne direktør, men mange af de øvrige investorer har endnu ikke tilgivet den traditionsbundne virksomhed for tidligere tiders mange skæverter.

Endnu en skuffelse. Helt som ventet. For blot nogle år siden var det historien stort set hver eneste gang, landets største entreprenørvirksomhed MT Højgaards ledelse satte sin underskrift på det årlige regnskab.

Koncernen jagtede dengang omsætning overalt i verden, men med daværende topchef Kristian May i spidsen havde man store problemer med at tjene penge på de mange ordrer, man fik ind i bøgerne.

Samtidig havde man i jagten på arbejde taget en række risikofyldte projekter ind, hvilket ramte selskabet som en boomerang.

Mens omsætningen galopperede af sted og rundede 11 milliarder kroner i 2011, måtte byggegiganten samtidig sande, at man slet ikke havde styr på mange af sine projekter, hvilket kostede en voldsom nedskrivning og et tab på over en kvart milliard kroner.

Den hårdt kritiserede topchef, Kristian May, blev omgående fyret, mens de sidste professionelle investorer rasede og solgte ud af deres sidste aktier i den pressede koncern.

En stribe aktionærer med giganten ATP i spidsen havde ellers forinden flere gange presset på for, at ejerne bag MT Højgaard skulle skrotte den støvede struktur, hvor entreprenørvirksomhedens to ejerfonde og ikke MT Højgaard selv var noteret på børsen.

Med den massive nedskrivning og fyringen af den mangeårige direktør stod det imidlertid klart for alle, at det var alt andet end en børsnotering, der var på tale i selskabet. En grundig oprydning med henblik på at genskabe markedets og kundernes tillid til koncernen var altafgørende. Derfor håndplukkede MT Højgaards bestyrelse med tidligere PostDanmark-chef Helge Israelsen i spidsen Torben Biilmann fra den svenske rival NCC.

MT Højgaard ser efter nogle vanskellige år ud til at have fået bedre styr på driften. Kilde: MT Højgaard

MT Højgaard ser efter nogle vanskellige år ud til at have fået bedre styr på driften.


Fokus på bundlinjen

Her havde Biilmann sammen med blandt andet konkurrenten Hoffmann gjort sig bemærket som en af de få herhjemme, der var gået en anden retning end den samlede byggebranche, hvor mantraet selv efter finanskrisen syntes at være jo flere ordrer, jo bedre.

’’Vi valgte ham, fordi han med en analytisk tilgang havde drevet NCC rigtig godt gennem en årrække ud fra en tanke om at skabe gode overskudsgrader og ikke jagte omsætning. Der var lige der, det gjorde ondt på MT Højgaard,’’ siger Helge Israelsen, der stoppede som formand i MT Højgaard i foråret 2013.

Manøvren ser indtil videre ud til at have båret frugt. Ganske vist er omsætningen i MT Højgaard faldet markant de senere år, men til gengæld præsterer koncernen nu for første gang i årevis en fornuftig overskudsgrad.

Senest i 2015 lød resultatet på et plus på 290 millioner kroner, og Torben Biilmann hæfter sig ved, at koncernen er blevet langt bedre til at risikovurdere projekterne, inden den afgiver tilbud, og til at luge ud i de mange fejl, der tidligere kostede entreprenørgiganten enorme summer på bundlinjen i form af hensættelser og tab.

”Når vi opfører projekter i dag, simulerer vi først hele byggeprocessen digitalt via VDC. På den måde kan vi luge ud i en masse af de fejl, der tidligere opstod, når kunderne kom med en papkasse fyldt med tegninger.  Det betyder, at vi går fra op til flere tusinde fejl i projekteringsmaterialet til tæt på nul, hvilket gør en kæmpe forskel for kvaliteten af projektet, byggetiden og økonomien,” siger Torben Biilmann.

Digitalt byggeri, det såkaldte VDC, er noget MT Højgaard og Torben Biilman satser massivt på.

Digitalt byggeri, det såkaldte VDC, er noget MT Højgaard og Torben Biilman satser massivt på.


VDC er en game changer

Netop VDC – der står for virtual design & construction – har ifølge Torben Biilmann været en gamechanger for både virksomheden og branchen som helhed.

”I en branche som vores, hvor overskudsgraden traditionelt set har været lav, tror vi på, at VDC kan hjælpe os med at hæve vores overskudsgrad de kommende år. Det gør os også i stand til at øge omsætningen uden at gå på kompromis med kvaliteten,” siger direktøren, der må konstatere, at MT Højgaard trods en forbedret bundlinje har tabt en del momentum i omsætningen, der er faldet markant og sidste år var på blot 6,5 milliarder kroner.

Hos Nordea Investment Management, der er en af landets største professionelle investorer, har man så stor tiltro til Torben Biilmanns evner som tovholder i entreprenørvirksomheden, at man i forbindelse med hans ansættelse købte stort op i de to holdingselskaber bag selskabet.

Og Carsten Leth, der har ansvaret for aktier i Nordea Investment Management, har man fortsat stor tiltro til den tidligere NCC-chef.

’’Med Torben Biilmann ved roret er man blevet langt bedre til at sige nej til projekter, hvor økonomien ikke hænger ordentligt sammen. Det anser vi som en stor styrke. Fremadrettet bliver det vigtigt, at MTH løfter sin omsætning til niveauet omkring 8 milliarder kroner uden at gå på kompromis med overskudsgraden på minimum 5 procent,’’ siger Carsten Leth.

Trods rosen til topchefen er man hos Nordea dog ikke helt tilfreds med den måde, hvorpå ejerne bag MTH-koncernen vil gennemføre den kommende børsnotering. Planen her er nemlig at fusionere de to holdingselskaber bag virksomheden, men den model rummer ifølge Carsten Leth et afgørende problem.

’’Man har valgt at bibeholde en struktur med A- og B-aktier.  Det er en dårlig idé, som vi har lidt svært ved at forstå. Den model skaber kun problemer, da man med to aktieklasser får en lav likviditet, hvilket kan påvirke aktiekursen negativt,’’ siger Carsten Leth.

Ud over problemerne med selve strukturen i den forestående børsnotering peger flere investorer og analytikere over for InsideBusiness på, at de savner en bedre gennemsigtighed i MT Højgaards regnskaber.

Koncernen henter en stor del af indtjeningen fra sin grønlandske forretning, hvor man ejer hovedparten af selskabet Greenland Contractors, der driver Thulebasen. Samtidig kan det være vanskeligt at gennemskue, hvor meget MT Højgaards kerneforretning tjener på egen hånd, og hvor stor en del af indtjeningen der kommer fra datterselskaber som Lindpro og Enemærke & Petersen.

”Vi forsøger at lægge alle kortene på bordet over for markedet. Cirka 50 procent af vores omsætning kommer fra datterselskaberne, mens resten kommer fra selve entreprenørvirksomheden i Danmark. I forhold til Greenland Contractors er det klart, at vi på sigt må affinde os med et lavere overskud. Men det har vi taget højde for, da vi ved at øge vores omsætning og overskudsgrad de kommende år vil kompensere for det,” siger Torben Biilmann.