;
laila vs polack

Inside story

PFA-direktør vil kuppe sig til formandspost

Formandsopgøret i Forsikring & Pension har taget en ny drejning efter PFA-direktør Allan Polack på overraskende vis har bragt sig i spil til at indtage formandsposten. Vi går tæt på kandidaterne og den brogede magtkamp, som nu er en realitet efter Søren Boe Mortensens hurtige exit

Uroen ulmer igen i den magtfulde brancheorganisation Forsikring & Pensions bestyrelse. Det er udløst af den nu afgåede formand, Søren Boe Mortensens, farvel til både livet som topchef i Alm. Brand og som formand i bestyrelsen for Forsikring & Pensions (F&P).

Det var ellers meningen, at Søren Boe Mortensen skulle have ledet de ømtålelige forhandlinger op til generalforsamlingen og årsmødet den 21. november, men i stedet er denne opgave nu lagt i hænderne på de to næstformænd i F&P, Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark og Allan Polack fra PFA.

Og det har vist sig at være vanskeligere end ventet, for nu har Allan Polack overraskende meldt sig ind i kampen om at blive den nye formand. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har han nemlig sendt en mail til medlemmer af bestyrelsen, hvor han bringer sig selv i spil som formand, og det har givet fornyet debat om, hvem der skal overtage den populære post.

Sagen kort

Det har udløst en ny og vældig interessant debat i Forsikring & Pensions bestyrelse, at Søren Boe Mortensen forlod posten, da han overraskende blev fyret som topchef i Alm. Brand i sidste uge. Nu er der nemlig opstået uro, efter at PFA-topchef Allan Polack har meldt sig ind i kampen, uden at det er de kommercielle pensionsselskabers tur.

InsideBusiness går tæt på opgøret og de mulige kandidater. For øvrigt besluttes formandsposten, ud fra hvem der kan samle den største opbakning blandt de 18 bestyrelsesmedlemmer, som har fået sæde i bestyrelsen, alt efter hvor store selskaberne er.

Generalforsamlingen finder sted den 21. november, hvor Forsikring & Pension også holder årsmøde.

At der er tale om et egentligt kupforsøg, skyldes, at man i F&P har en uformel aftale om, at formandsposten går på skift mellem de kommercielle pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensionsselskaberne, hvis det ikke er skadesforsikringsforsikringsselskabernes tur.

Den sidste formand før Søren Boe Mortensen var Christian Sagild fra Topdanmark, som repræsenterede selskabets livforretning. Før da sad PKA-direktør Peter Damgaard Jensen som formand.

Den nuværende runde er derfor defineret ved, at det egentlig var arbejdsmarkedspensionsselskabernes tur til at vælge ny formand.

Hvem er den oplagte afløser?

Derfor har navne som Torben Möger Pedersen, Sampensions Hasse Jørgensen og Industriens Pensions direktør, Laila Mortensen, været oplagte kandidater i spil. Sidstnævnte er i disse dage den profil, som kræfter i bestyrelsen ifølge InsideBusiness’ oplysninger forsøger at finde konsensus om som ny formand.

Selv har Laila Mortensen ingen kommentarer til forløbet forud for generalforsamlingen den 21. november. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra PFA’s Allan Polack, der via sin pressechef oplyser, at han er på ferie.

Selve debatten om valg af ny formand har også været præget af, at Allan Polack har startet en vældig interessant debat om, hvorvidt organisationen skal splittes op i de to ben forsikring og pension som afsløret i InsideBusiness.

På det sidste bestyrelsesmøde, mens Søren Boe Mortensen stadig var formand, opnåede man dog enighed om, at det var bedst at blive sammen og ”fastholde et selvstændigt og samlet F&P”. Man blev også enig om en ny strategi for fremtiden,

Strategien bærer dog præg af, at det er det muliges kunst at blive enig om store ting i F&P’s bestyrelse. Bestyrelsen er præget af splittelse, fordi medlemsvirksomhederne er så forskellige og rummer alt fra bankejede pensionsselskaber som Danica, til børsnoterede skadesforsikringsselskaber, over pensionskasser, der kontrolleres af arbejdsmarkedets parter over kundeejede spillere som Velliv, PFA, GF Forsikring, Sygeforsikringen ’danmark’ og LB Forsikring.

I det hele taget var Polacks forslag om at splitte organisationen op noget af det mest progressive, der har været fremme omkring Forsikring & Pension længe. Hvis den nye formand bliver Allan Polack, kan det således også blive et opgør med den lidt teknokratiske og tørre linje under direktør Per Bremer Rasmussen, mens en profil som Laila Mortensen nok snarere vil videreføre den nuværende profil, der ikke altid er så synlig i pressen.

Generelt kan man sige, at skadesforsikringsbranchen, der har otte repræsentanter i bestyrelsen, generelt kan blive enige om mangt og meget, mens pensionsbranchen er præget af interne drillerier og deciderede konfliktpunkter. En reel konflikt er det især, hvordan man fremover skal tackle mæglernes rolle. Aktører som Velliv og Topdanmark Liv bruger nemlig gerne mæglerne som salgskanaler, mens Sampension nægter at samarbejde med dem.

Aktuelt opgør om mæglernes rolle

P.t. er konflikten ekstra ophedet, da hele branchen venter på en politisk reaktion på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nylige rapport.

Rapporten, hvis høringsfrist nu er afsluttet, er kendetegnet ved, at man langer kraftigt ud efter mæglernes forretningsmodel, da man ønsker et opgør med, at et mæglerhus både kan sende en ordning i udbud og samtidig kan videreføre den lukrative rådgivningsaftale som del af udbudsrunden. Bliver dette forslag en realitet, kan det i princippet true spillere som Willis Towers Watson, Marsh, Aon og Söderberg & Partners på deres eksistens.

Sagen viser, at Sampension på det område repræsenterer en yderlighed i branchen, og det er næppe med til at styrke Sampensions direktør, Hasse Jørgensens, mandat i formandsforhandlingerne.

Mögers klimakampagne gav ubehagelige spørgsmål

Heller ikke Torben Möger Pedersen har høstet lutter roser på det seneste. Det skyldes, at han som næstformand i F&P stod frem sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) til en konference i New York i forbindelse med FN’s store klimatopmøde med det glade budskab, at en samlet pensionsbranche nu sætter 350 milliarder kroner i spil i ”forpligtende tilsagn” til investeringer i den grønne omstilling frem mod 2030, hvor sektoren har lovet, at 10 procent af den samlede pensionsformue er placeret i grønne investeringer.

Sagen udløste dog en del ballade efterfølgende og Forsikring & Pensions vicedirektør Jan V. Hansen måtte efterfølgende over for DR tage et forbehold for, om man nu ville komme op på de 350 milliarder kroner, ligesom nogle selskaber måtte forklare deres investeringer i olie og gas, hvilket ikke faldt i god jord hos alle selskaber.

Så den historik er næppe med til at løfte den ellers respekterede Torben Möger Pedersens kandidatur.

Det tyder altså på, at Laila Mortensen er den mest sandsynlige formandskandidat, hvis Allan Polack ikke får held med sit kupforsøg.

 

Læs også

Her er F&P’s nye strategi

Kan F&P matche Finans Danmark? 

Magtfuld organisation trues af opsplitning. Opdateret

Pensionsbranchen vil fjerne mæglernes lukrative bijob

Mæglerkonflikt bryder ud i lys lue

Pensionsbranchen beder myndighederne om indgreb mod udskældte forsikringer

Pensionsbosser i slagsmål om principiel problemstilling

PFA-direktør revser konkurrenterne  

Ny spiller lurer på pensionsbranchens udskældte forretningsområde

PFA kvitter højaktuelt udbud: Opgør i pensionsbranchen

Klapjagt: Pensionsselskaber risikerer nye store tab på forsikringer

Pensionsselskab skærer ned på udbudsrunder med mæglere efter kæmpetab

Titusindvis af pensioner skal tvangsflyttes

Kritisk rapport udløser oprør i mæglerbranchen

Vi afslører ny rapport kommercielle pensionsselskaber får hård medfart – Arbejdsmarkedspensioner slipper billigere

Se anbefalingerne om øget konkurrence indenfor arbejdsmarkedspensioner

Den store oprydning i pensionsbranchen udebliver

Se anbefalingerne der skal øge konkurrencen om firmapensioner