;
Glycom web

Inside story

Her er landets førende M&A-hus 

InsideBusiness kårer landets førende M&A-huse på baggrund af omfattende data samt rundspørge blandt en række af branchens førende aktører. 

Det tidligere så rødglødende marked for køb og salg af virksomheder noget uventet bremset op de seneste 12 måneder. Både blandt rådgivere og ikke mindst de mange kapitalfonde, der har fyldt krigskassen op med milliarder fra investorer, sukker mange efter interessante store opkøbsmuligheder i et marked, hvor optimismen er noget begrænset i forhold til tidligere. 

En gennemgang af de hjemlige M&A-rådgiveres transaktioner i 2019 viser da også, at flere har svært ved at matche niveauet fra tidligere år. 

InsideBusiness har gennemgået samtlige af de største aktørers såkaldte tombstones (sejrstavler) og samtidig foretaget interviews med over 20 førende aktører fra branchen med henblik på at give et detaljeret billede af, hvilke rådgivere der har momentum for tiden. 

Og der hersker blandt de fleste ikke tvivl om, at den uafhængige investeringsbank FIH Partners fortsat er i en klasse for sig på det danske marked. 

Sådan lyder vurderingen baseret på blandt andet gennemførte transaktioner i 2019 samt ud fra de aktuelle sager, banken for tiden arbejder på. 

Talrige gode sager bag sig 

FIH Partners stod sidste år bag blandt andet salget af den aarhusianske rigmand Henrik Linds livsværk, Danske Commodities, og Axcels it-virksomhed EG, ligesom man blandt andet hjalp Mærsk-familiens pengetank A.P. Møller Holding med at købe vindmølleunderleverandøren KK Wind for et milliardbeløb af kapitalfonden Solix. 

Ydermere var FIH rådgiver for energiselskabet SEAS-NVE, der sidste år opkøbte Ørsteds uønskede forretningsben, Radius, for et tocifret milliardbeløb. 

disse dage arbejder investeringsbanken blandt andet på at finde en køber til kapitalfonden Polaris’ guldæg, Mols-Linien, samt ingredienskoncernen Glycom. 

”FIH Partners er i en klasse for sig på det danske marked og har været det gennem længere tid. De formår gang på gang at kapre helt store salgsmandater for kapitalfonde og industrielle spillere. De er de mest professionelle og de grundigste og kan i mange tilfælde gøre det bedre end de store aktører fra London,” forklarer en af de adspurgte aktører. 

Selv peger partner og formand i FIH Partners Kim Bøtkjær på, at M&A-rådgiveren ligesom andre i branchen på, at 2019 ikke var et helt så profitabelt år som tidligere. 

”Hvis vi ser på den samlede bundlinje, har vi haft et gennemsnitligt år på traditionel M&A, mens vi til gengæld har haft rigtig travlt, når det handler om opgaver inden for energi og infrastruktur, der også er et område, vi satser meget på,” siger Kim Bøtkjær. 

Netop inden for energi og infrastruktur har rådgivere gennem flere år kørt et tæt parløb med de tidligere Ørsted-folk i Copenhagen Infrastructure Partners, der også i 2019 har brugt FIH til en række store sager. Samtidig har netop energi ifølge Kim Bøtkjær gennem de senere år udviklet sig til et af de områder, hvor FIH har en dyb sektorviden og derfor kan konkurrere med nogle af de bedste på globalt plan. 

Danmarks førende M&A-rådgivere

Herunder ses listen over de bedste M&A-husepå det danske marked baseret på officielle data samt rundspørge blandt mere end 20 af branchens førende aktører.

1. FIH Partners
2. Deloitte
3. PWC
4. Danske Bank
5. Carnegie
6. EY
7. Rothschild
8. Nordea
9. Alantra
10. Clearwater
11. SEB
12. Handelsbanken
13. ABG

Revisionshuse erobrer terræn 

Netop FIH’s indgående kendskab til energisektoren er lidt af et særsyn herhjemme, hvor langt hovedparten af rådgiverne i langt højere grad er generalister. Den rolle er dog på det seneste blevet kraftigt udfordret, i takt med at de hjemlige aktører har fået stadig hårdere konkurrence fra udenlandske specialaktører, der ofte kan tilbyde et langt mere indgående kendskab til en specifik industri, end en dansk rådgiver formår. 

Især i løbet af 2019 har udenlandske aktører som Alantra, William Blair og en række andre ofte snuppet lukrative salgsmandater for næsen af de lokale spillere, da de netop kan dokumentere over for sælgeren, at de tidligere har erfaringer med netop den industri, det salgsmodne selskab opererer i, ligesom man typisk har nogle andre kontakter til køberne, end de danske rådgivere.  

Derfor er det ikke overraskende især de hjemlige revisionshuse, der erobrer terræn inden for M&A, mens de store banker er udfordret. Især Deloitte kan prale af at have stået bag en række både store og mindre handler sidste år. Revisionshuset har således blandt andet rådgivet kapitalfondene EQT og Axcel ved købet af henholdsvis Ellab samt PhaseOne, ligesom man kort før jul hjalp den britiske kæde Puregym med at opsnappe Fitness World fra norske FSN Capital. 

Deloitte er ifølge branchens aktører da også den spiller på markedet, der næst efter FIH Partners har mest momentum herhjemme skarp efterfulgt af rivalen PwCPwC har nemlig gennem de senere år har haft held til at kapre en række tungere mandater, for eksempel salget af IT Relation for Adelis sidste sommer. 

Også giganten EY begynder så småt at blande sig mellem de førende aktører herhjemme, efter at man for godt halvandet år siden hentede en række profiler fra Carnegie i en målrettet offensiv med det klare formål at erobre en position på det potentielt lukrative M&A-marked. 

”Der er ingen tvivl om, at Deloitte og PWC i øjeblikket er dem, der ud over FIH Partners har mest momentum. De formår både at blande sig i større sager, ligesom de qua deres bagland og netværk også har en lind strøm af mindre transaktioner, der selv i svagere år kan opretholde et dealflow,” forklarer en af de adspurgte M&A-aktører. 

Sådan har vi gjort

InsideBusiness’ oversigt over landets førende M&A-rådgivere baserer sig primært på rådgivernes egne indberetninger over gennemførte transaktioner i 2019.

Desuden har InsideBusiness trukket data fra Mergermarket for at vurdere størrelsen på de enkelte transaktioner og det samlede omfang.

Endelig er disse data sammenholdt med interviews med over 20 førende aktører inden for M&A, herunder kapitalfonde og advokater, der hver især er blevet bedt om at udpege de førende finansielle rådgivere herhjemme.

Her tages der både højde for gennemførte handler samt den pipeline, de enkelte banker og rådgivere netop nu råder over.

Modvind hos storbanker 

Mens Danske Bank trods en vis nedgang i løbet af 2019 fortsat sad på en række store sager, som Mærsks frasalg af Maersk Drilling og salget af Radius, har man også her lidt under, at det var været småt med både de store kapitalfondsejede frasalg, ligesom markedet for børsnoteringer har været stendødt. Ikke desto mindre vurderer hovedparten af de adspurgte aktører, at Danske Bank inden for netop børsnoteringer, kapitalrejsninger med mere fortsat er i en liga for sig herhjemme. 

Værre ser det ud for andre banker. Især den svenske storbank SEB har haft et noget stille år, ligesom man hos Nordea også har haft et noget mere afdæmpet år, i forhold til hvordan man selv så på tingene ved indgangen til 2018. 

”Vi havde et rigtig stærkt 2018, mens det forgangne år var på et noget lavere niveau. Nogle ting er blevet skubbet ind i det nye år, mens andre sager har været stolpe ud. Generelt bærer året præg af, at der ikke har været nær så mange strukturerede store processer som tidligere. Det er ikke kun herhjemme men gør sig også gældende i resten af Europa,” siger chef for Nordeas corporate finance-division Kasper Dichow. 

Hans afdeling måtte i løbet af sommeren sidste år opgive at sælge Axcels industrivirksomhed Frontmatec, ligesom flere andre salgsprocesser, senest salget af Mountain Top, enten er droppet eller udskudt, fordi det ikke var muligt at få sælger og køber til at mødes. 

”Vi oplever for tiden en del salgsprocesser, der fejler af den ene eller anden grund. Der lader til at være en vis afstand mellem købere og sælgere, og jeg tror, det vil fortsætte ind i 2020. Vi oplever, at køberne generelt er blevet mere forsigtige og selektive,” siger Kasper Dichow, der dog stadig tror på, at indeværende år kan blive bedre end det forgangne. 

”Modsat tidligere ser vi ikke en bred pipeline af kapitalfondsejede aktiver, der rammer markedet om kort tid. Det har ellers gennem de forgangne år været med til at give stor travlhed, men jeg tror på, at vi sandsynligvis vil se en del flere køb og frasalg hos de store industrielle kunder, ligesom vi har en forventning om, at hele markedet for børsnoteringer kommer tilbage på sporet i år, så vi kan være heldige at se et par nye introduktioner,” siger Kasper Dichow, der overtog ledelsen af storbankens prestigeafdeling i kølvandet på fyringen af daværende chef, Harald Grøn, i efteråret 2017. 

 

LÆS OGSÅ

Sværvægtere kredser om kapitalfonds guldæg

Axcel og Polaris i kapløb om milliarder 

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater

Butiksdød truer kapitalfondenes opkøb

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber