;
7.2 KPMG henter nu en erfaren kapitalfodsmand til at stå i spidsen for revisionshusets corporate finance-afdeling

M&A

Revisionsgigant halter fortsat efter rivaler på M&A-marked

Det lukrative M&A-marked har udviklet sig til et nøglemarked for landets største revisionshuse, men selv om væksthungrende KPMG er på rette spor, er der forsat et godt stykke op til ærkerivalerne.

Det lukrative marked for køb og salg af virksomheder har i løbet af de senere år vokset sig til et nøglemarked for landets største revisionshuse.

Både Deloitte og PWC har begge gennem længere tid kæmpet side om side med de hjemlige investeringsbanker om de indbringende mandater og efter en voldsom satsning erobrer også EY nu territorium i ganske betydelig grad.

Mens de tre konkurrenter alle oplever medvind på nøglemarkedet for tiden, er KPMG, der ellers oplever kraftig vækst på alle områder, fortsat et godt stykke bag konkurrenterne.

Hvor de tre værste rivaler sidste år kunne glæde sig over hver især at have været involveret i mere end 20 transaktioner, hvis værdi tilsammen kunne tælles i milliarder, stod KPMG blot bag 6 virksomhedshandler.

Det viser officielle data fra Mergermarket, hvor det samtidig fremgår, at værdien af revisionshusets 6 handler var på under 400 mio. kr. Til sammenligning havde Deloitte alene sidste år været medvirkende til enten at købe eller sælge virksomheder for i underkanten af 10 mia. kr.

Revisionshuset mener nu at have knækket koden til det prestigefyldte M&A-marked, og ifølge partner og chef for M&A i KPMG Jan Hove Sørensen er man på rette spor.

”Sidste år løste vi en række opgaver for blandt andre store børsnoterede koncerner, som vi ikke har ikke offentliggjort, ligesom vi også arbejdede på flere andre mandater. Samlet skal vi gerne have omkring 10 handler årligt, og det er vi godt på vej mod,” forklarer Jan Hove Sørensen, der kom til KPMG fra kapitalfonden Maj Invest i efteråret 2018.

Fakta: Revisionshusenes M&A-forretning

Herunder ses de fire største revisionshuses samlede antal M&A-sager i 2019 samt værdien af dem i parentes. I mio. kr.

Deloitte: 26 (9.449)

PWC: 21 (8.754)

EY: 21 (3.685)

KPMG: 6 (355)

Kilde: Mergermarket

Da InsideBusiness i sidste uge bad over 20 aktører, herunder advokater og kapitalfonde, pege på landets førende investeringsbanker, nævnte ikke en eneste KPMG, der de facto blev slettet fra landkortet, da EY overtog KPMG og firmaets partnere i forbindelse med en større fusion.

Siden da har KPMG været under genopbygning med sin globale organisation i ryggen og har formået at øge sin omsætning år efter år, så man i seneste regnskab nærmede sig 700 mio. kr. på toplinjen.

Blandt andet inden for området transaction services, der står for det mere praktiske i forbindelse med en transaktion, herunder at foretage due diligence, har man ifølge InsideBusiness’ oplysninger fået opbygget en ganske fin forretning. På klassisk M&A er man ifølge KPMG imidlertid også godt på vej.

”Jeg har haft ansvaret for M&A i KPMG i lidt over et år, og vi har i den periode fulgt en rigtig god plan om at vokse og opbygge en fornuftig forretning på M&A. At sælge eller købe virksomheder tager ofte tid, og fra vi får et mandat, kan der gå 6-12 måneder, før omverdenen ser frugten af det arbejde. Vi er i dag 14 ansatte, og der vil komme flere til, hvilket understreger vores ambitioner på området,” siger Jan Hove Sørensen.

Dyrt at satse

En af de helt store udfordringer ved at opbygge en slagkraftige corporate finance-afdeling er, at det som oftest er en særdeles dyr affære. Ud over at headhunte velbetalte folk hos en eller flere konkurrenter vil man være tvunget til at garantere en bonus over en vis årrække for overhovedet at kunne tiltrække folk. Samtidig vil der typisk gå nogen tid, før de nye folk finder sig til rette og kan begynde rent faktisk at lande de mandater som det kan tage 6-12 måneder at færdiggøre.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har man således investeret et betydeligt tocifret millionbeløb i at hente en række profiler fra investeringsbanken Carnegie i foråret 2017, men den satsning ser indtil videre ud til at have båret frugt, da EY i dag fremstår langt stærkere på M&A-området end tidligere.

Især de senere år har markedet herhjemme da også været særdeles gunstigt for både hjemlige og udenlandske M&A-aktører, men især nu hvor sidstnævnte stjæler mange af de større mandater for næsen af de store banker, har revisionshusene en klar fordel. Her har man nemlig en stor organisation i ryggen, der dagligt er i tæt dialog med mange mindre og mellemstore virksomheder, der udgør underskoven i dansk erhvervsliv. Det er med til at sikre en pæn lind strøm af transaktioner i en tid, hvor der er noget længere mellem de mest lovende mandater, og hvor konkurrencen er benhård.

”På globalt plan er KPMG en af de rådgivere, der gennemfører flest transaktioner inden for midmarket, og den position vil vi også gerne arbejde hen imod i Danmark. Tidligere har man ikke haft helt samme fokus på klassisk M&A herhjemme, men vi har opbygget et stærkt brand, og derfor er det naturligt, at vi også skal tilbage på landkortet inden for corporate finance,” siger Jan Hove Sørensen.

 

LÆS OGSÅ

Her er landets førende M&A-hus 

Sværvægtere kredser om kapitalfonds guldæg

Axcel og Polaris i kapløb om milliarder 

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater