saxo bank

Inside story

Handelsplatforme slår mønt på tvivlsom videnskab

Virksomhederne bag de store handelsplatforme lokker penge ud af privatkunderne med løfter om, at teknisk analyse kan sikre dem et bedre afkast. Men de professionelle investorer er skeptiske over for det pseudovidenskabelige instrument, og en professor retter kritik mod udbydernes strategi.

En teknisk analyse er kunsten at se på en historisk graf og alene ud fra mønstrene kunne forudsige, hvor prisen er på vej hen. For at mestre det kræver det blot nogle tunge teorilektioner, en avanceret handelsplatform og en god portion øvelse.

Lyder det for godt til at være sandt? Måske. Men det er ikke desto mindre den vision, som virksomheder som NPInvestor, Saxo Bank og flere store banker forsøger at sælge til håbefulde privatinvestorer, der jagter succes på aktiemarkedet.

Ifølge Saxo Banks hjemmeside kan et kursus gøre dig ”bedre til at time dine køb og salg ved at bruge teknisk analyse,” ligesom investeringsbanken lokker med, at man kan blive ”en bedre investor.” Som noget nyt har Saxo Bank sidste år introduceret konceptet Trade Signals i samarbejde med selskabet Autochartist. Et værktøj, som med automatisk mønstergenkendelse kan give brugerne besked, når det finder mønstre, som kunderne kan handle aktier på.

Hos NPInvestor har man taget det skridtet videre og introduceret en egentlig investeringsrobot, som kan handle aktier helt automatisk baseret på de tekniske signaler, som kunden ønsker at handle på.

Problemet er bare, at der ikke er evidens for, at tekniske analyser virker, og det får professor Carsten Tanggaard til at rette en skarp kritik mod de aktører, som sælger produkter baseret på den tvivlsomme videnskab.

”Jeg har ikke noget problem med, at privatinvestorerne hygger sig med den slags. Mit problem er, når banker med flere sælger den slags tabsgivende produkter og markedsfører det som investeringer,” siger Carsten Tanggaard.

For privatinvestorerne er det drømmen om at slå markedet ved at træffe svære investeringsbeslutninger på et simpelt og alligevel veloplyst grundlag, men for Saxo Bank, NPInvestor og de andre virksomheder, som har produkter baseret på teknisk analyse på hylderne, er det ren forretning. Jo flere handler kunderne foretager, des mere tjener selskaberne bag.

Hver gang en kunde foretager en handel via banken eller en handelsplatform, tager selskabet bag sig betalt i form af kurtage.

Hos eksempelvis Saxo Bank koster en handel mellem 0,1 procent og 0,035 procent af handlens samlede værdi, afhængigt af hvor mange handler man foretager om måneden, og hos NPInvestor koster en handel 20 kroner i fast gebyr og 0,06 procent i kurtage.

Jyske Bank, som er en af de banker, der sender tekniske analyser ud til kunderne, tager 0,15 procent i kurtage og et minimumsgebyr på 25 kroner per handel med nordiske aktier.

”Bankernes interesse er, at kunden skal løbe så meget risiko som muligt og omsætte så meget som muligt. Det maksimerer bankens indtjening. Ret beset forstår jeg ikke, at det er lovligt at give disse anbefalinger, når banken så oplagt ikke har samme interesse som kunden,” siger Carsten Tanggaard.

Eksperter er skeptiske

Spørger man finanshusenes egne eksperter, professorerne ved universiteterne og bankerne selv, er der en udpræget skepsis over for konceptet.

Professor Michael Møller Nielsen fra Copenhagen Business School (CBS), mener således ikke, at tekniske analyser kan bruges til at forudsige den fremtidige kursudvikling.

”Der er ikke nogen grund til at tro, at mønstrene vil gentage sig. Tværtimod er der god grund til at tro, at de ikke vil gentage sig. I økonomi er der en teori, der siger, at når man opdager et mønster, skal det bryde sammen,” siger han.

Teknisk videnskab er imidlertid heller ikke sådan lige til at modbevise. For selv om empirien peger på, at tekniske analyser ikke kan bruges til at spå om fremtiden, og selv om teorien foreskriver, at eventuelle mønstre vil bryde sammen, når de bliver opdaget, kan man ikke helt modbevise, at der findes mønstre i aktiemarkedet.

Politikens Ordbog definerer pseudovidenskab som ”alt arbejde, som udgiver sig for at være videnskabeligt, men som samtidig ikke opfylder kriterierne, som stilles af den almene naturvidenskabelige disciplins metodedefinitioner for teorier og hypoteser,”. Teknisk analyse falder ind under den definition, fordi den ikke kan falsificeres.

Men er teknisk analyse så ren overtro?

”At tyde mønstre, når man ikke har en bagvedliggende teori, er lidt som at være stjernetyder. Mange folk har det sådan, at de ikke tror på det, men så tror de måske lidt på det alligevel. Jeg vil bare sige, at jeg udtrykker min skepsis over for det, men hvis nogen kommer frem med en teori for, hvorfor mønstrene ikke bliver brudt, når de bliver opdaget, og hvorfor folk ikke lærer af deres erfaringer, så kan man selvfølgelig finde sig i meget,” siger Micheal Møller Nielsen.

I den professionelle finansverden er der ikke stor tiltro til teknisk analyse. Der er ingen tekniske analytikere ansat i eksempelvis Nordeas wealth management-afdeling, oplyser banken, og spørger man chefstrategerne i landets banker og pensionskasser, er holdningen også grundlæggende skeptisk. Men der er alligevel ingen af de tre porteføljeforvaltere, som InsideBusiness har talt med, der helt vil afvise, at teknisk analyse kan have en betydning.

Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, afviser først og fremmest, at teknisk analyse har afgørende betydning for hans egen disponering.

”Som langsigtet investor finder man den store værdi ved at finde det rigtige selskab på det rigtige tidspunkt, og det har ikke noget at gøre med, om kursen har slået kryds eller dannet en skulder-hoved-formation,” siger chefstrategen.

Men som investor er man nødt til at kigge på alle input, og derfor erkender han også, at der bliver skævet lidt til teknisk analyse.

”Det ville være tåbeligt at forelske sig i én ting. Men det er et problem, når det bliver beskrevet som en eksakt videnskab. Jeg modtager selv tekniske analyser fra seks til otte forskellige udbydere, og de kan kigge på den samme graf, tegne forskellige streger og nå frem til seks til otte forskellige konklusioner. Men på den helt korte bane kan det nok være et input, som får lidt mere betydning, end det ellers ville have fået. Ellers er jeg grundlæggende skeptisk,” siger Henrik Drusebjerg.

PFA’s chefstrateg, Henrik Henriksen, der er på vej over til rivalen Velliv, det tidligere Nordea Liv & Pension, skæver også til teknisk analyse. Han peger på, at teknisk analyse nok også bruges til at retfærdiggøre den mavefornemmelse, man har dannet sig på forhånd.

”Langt hen ad vejen er det en subjektiv videnskab. Alene når du udvælger den tidsperiode, som du skal konkludere på, foretager du en subjektiv vurdering. Og ser man så glasset som værende halvt fyldt eller halvt tomt? Man vil helt sikkert også kunne bruge både teknisk analyse og fundamental analyse til at nå frem til den konklusion, man på forhånd har besluttet sig for,” siger Henrik Henriksen.

Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank, taler mere varmt for teknisk analyse end de øvrige chefstrateger, InsideBusiness har talt med. Hun mener, at teknisk analyse er blevet så udbredt, at signalerne i sig selv kan være med til at give en vis aktivitet i markedet.

”Jeg har været på et kursus engang og lært om hanging man, dead cat bounce, og hvad de forskellige mønstre nu ellers hedder. Og nej, så sofistikeret er jeg ikke, at jeg bruger teknisk analyse på den måde. Men at det har en effekt, tror jeg mere har noget at gøre med, at vi alle sammen sidder og kigger på det, og så bliver det en selvopfyldende profeti. Derfor vil jeg ikke helt underkende det,” siger hun.

Forsvarer teknisk analyse

I NPInvestor Fondsmæglerselskab, et datterselskab til den børsnoterede virksomhed NPInvestor.com, promoverer man både kurser i teknisk analyse og giver adgang til handelsrobotter, som investerer kundernes penge ud fra de tekniske signaler, som kunderne indstiller.

Martin Lykke, der for nylig blev genindsat som administrerende direktør i fondsmæglerselskabet, bekræfter, at mange af selskabets produkter tager udgangspunkt i teknisk analyse. Det er folks eget frie valg, om de ønsker at bruge det, mener han.

”Det handler om, hvad folk er trygge ved og føler giver dem værdi. Det er lidt ligesom religion i sidste ende. Nogle tror på det ene, andre tror på noget andet,” siger han og understreger, at der ikke er sat dobbeltstreg under, om teknisk analyse fungerer bedre eller værre end andre investeringsværktøjer.

Han anerkender dog, at der er mange, der misbruger det, og bekræfter, at han selv kender ganske få, der har succes med teknisk analyse.

”Det er utrolig svært at bruge det, og jeg har kun mødt et fåtal af folk, der kan finde ud af at anvende det, og et flertal, der misbruger det,” siger han.

Men I forhandler produkter baseret på det og stiller værktøjerne til rådighed for privatinvestorer?

”Ja, men i den rette sammenhæng og i de rette hænder, der mener jeg, at det kan give noget værdi.”

Herhjemme er Saxo Bank den aktør, der bruger teknisk analyse mest aggressivt i sin markedsføring med blandt andet en stribe ekspertudtalelser i dagbladene. Men selskabet ønsker ikke at stille op til interview.

I et skriftligt svar – uden afsender – til InsideBusiness anfører selskabet, at præmissen er ”helt skæv”.

”Der er forskellige veje til at analysere markedet og forbedre sine investeringsbeslutninger, men det er indlysende, at der ikke findes en krystalkugle til at forudse markedets bevægelser med sikkerhed. Overordnet set har teknisk og fundamental analyse været de mest udbredte tilgange til markedsanalyse. (…) Diskussionen om meritterne ved forskellige analysestrategier har pågået i århundreder. Nogle mener eksempelvis, at man ikke bliver en mere succesfuld aktieinvestor af at læse selskabers regnskaber,” skriver selskabet og fortsætter:

”Vi ser det ikke som vores opgave at diktere vores kunders investeringsstrategier eller -analyser. Vi stiller værktøjer og information til rådighed, der understøtter de forskellige analyser, og vi giver markedsadgangen og teknologien til at eksekvere beslutninger på en effektiv og billig måde,” skriver Saxo Bank og tilføjer, at man følger den globale markedsstandard.

”Teknisk analyse er både på globalt plan og i Danmark et udbredt og populært analyseredskab, hvilket vi understøtter og stiller til rådighed for vores kunder.”

LÆS OGSÅ

Danske Bank skal lære at elske sin nye helt

EQT’s topchef investerer milliarder men frygter ny nedtur

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kold luft i toppen af Pandora 

Pandora kendte til Kina-krise i månedsvis

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond