bang

Leder

Velkommen til InsideBusiness #12

Det er velbetalt at være bestyrelsesformand i en af landets største virksomheder. Hvor lukrativt det er, afdækker vi i denne uges tophistorie. Vi sætter også fokus på et mystisk nøgletal i PFA’s regnskab, på de børsnoterede virksomheder, der står over for en afnotering, samt på den beskidte bankkrig i Jylland

Løn er et ømtåleligt emne i de danske bestyrelser. Mens investorerne og den brede offentlighed ser med kritiske øjne på topdirektørers gager, mener man i mange bestyrelser, at de højtprofilerede poster bør ses som tillidshverv, og at det derfor er temmelig uinteressant at tale om honorarstørrelse. InsideBusiness afdækker i denne uge, hvor meget Danmarks bestyrelseskonger får i løn.

Det handler også om pensionsbranchen, der har en endog særdeles øm tå. Det skyldes branchens kolossale underskud på forsikringer mod tab af erhvervsevne, som hvert år udgør milliarder af kroner, og som skyldes jagten på store virksomhedskunder.

Men selv om alle i branchen kender til den praksis, så peger PFA på, at kun en lille del af selskabets underskud på de udskældte forsikringer stammer fra rabatgivning. Det undrer flere pensionseksperter, der opfordrer Finanstilsynet til at gribe ind.

Alt tyder på, at antallet af børsnoteringer herhjemme i år kan tælles på få fingre, men til gengæld fortsætter trafikken den anden vej. Flere store selskaber har de senere år forladt børsen med Nets og TDC som de seneste eksempler, men hvem bliver den næste? Vi kigger nærmere på de mest oplagte opkøbsemner herhjemme.

Beskidt bankkrig

Vi har igen fokus på den beskidte bankkrig, der føres i disse år; denne gang på Spar Nords fejlslagne forsøg på at købe DAB. Men hvilke interesser og aktører gjorde, at DAB havde mulighed for at afværge købstilbuddet? Svarene er overraskende. Meget apropos den jyske bankkrig har vi i denne uge også beskrevet scenariet, hvor Nykredit køber Spar Nord. Det peger mange faktorer på. Spørgsmålet er hvornår, og hvor meget skade Totalkredit-samarbejdet kommer til at lide under det.

Atter en gang sætter vi i denne uge fokus på et af de mange kapitalfondsdrevne opkøb, der er kørt skævt. Denne gang er det Solix, der nu kaster sig ud i et retsopgør, efter at virksomheden Hoyer slet ikke har udviklet sig, som fonden havde håbet på. Men hvorfor går så mange af fondenes investeringer galt, når der ikke er skyggen af en økonomisk krise at spore? Vi går tæt på kapitalfondenes talrige svipsere de senere år.

Det handler også om de møgsager, som stadig flere bestyrelser frygter. Det kan være hvidvask, korruption eller sågar mystiske mordbeskyldninger, som Vestas på det seneste har været udsat for. Vi ser på den helt nye frygtagenda, og hvordan den håndteres på de bonede gulve.

Inden for forsikringsbranchen handler det om Codan, der fortsat er udfordret. I hvert fald steg combined ratio til 99 i 2018, og nu er selskabet i gang med en omfattende omstrukturering på it-siden.

På kultursiderne anmelder vi et teaterstykke på Betty Nansen Teatret og en bog om at tjene penge og pleje sin formue med simple midler – den appellerer bredt og får gode anmeldelser.

 

God læselyst!