;
Carsten Sachmann 01

Ugens Insider

Konsulentkæmpe vil kapre større andel af grønt rådgivermarked

It-konsulenthuset Accenture satser på at kapre en stor andel af det grønne rådgivermarked. Til formålet er Accenture i færd med at skabe en ny afdeling, som ifølge topchef vil rumme et trecifret antal rådgivere. Satsningen sker på ryggen af et år, hvor væksten var tilbage for første gang i årevis.

Det tunge it-konsulenthus Accenture vil kapre en endnu større del af det grønne rådgivermarked, som inden for det seneste år er eksploderet, i takt med at rapporteringskravene til erhvervslivet stiger.

Accenture er derfor i færd med at opbygge en helt ny enhed, som skal udgøre rygraden i satset på at blive erhvervslivets betroede rådgiver inden for den grønne omstilling.

Det sker på et tidspunkt, hvor Accenture endelig kom tilbage på vækstsporet efter et par år, hvor pilen har peget nedad. Omsætningen steg sidste år for første gang i årevis og er nu snublende nær 2 mia. kr. Derimod dalede driftsresultatet til 96 mio. kr. fra 106 mio. kr. året forinden.

Satsningen på den grønne omstilling sker i hård konkurrence med ikke mindst big four-husene, Deloitte, PwC, EY og KPMG, der i lighed med Accenture har varslet, at de vil satse massivt på bæredygtighedsområdet i de kommende år, og alle er i færd med at opbygge store afdelinger til formålet.

Eksempelvis har PwC annonceret en ambition om at fordoble antallet af bæredygtighedsspecialister i Danmark fra 100 til 200 inden for få år.

Den kamp er Accenture klar til at tage op, og topchef Carsten Sachmann tror, at det er realistisk, at Accenture vil nå et trecifret antal rådgivere i den nye bæredygtighedsenhed.

”Vi oplever en kraftig forøgelse af behovet, og vi opruster på hele rådgivningen og implementeringsdelen af det her område. Vi har allerede fået en selvstændig organisation inden for bæredygtighed globalt, men vi er nu i gang med at etablere en organisation i Norden også,” siger Carsten Sachmann, der er nordisk chef i Accenture.

”Et første mål er at blive omkring 100 mennesker i Norden. For os er det en væsentlig del, og vi hyrer ganske erfarne personer ind fra europæisk niveau til det her,” siger han.

Vil rådgive topledelse om bæredygtighed

Accenture er i dag en førende spiller inden for it-relaterede ydelser, både hvad angår rådgivning og implementering. Under Carsten Sachmanns forgænger, Philip Wiig, besluttede Accenture sig for at forsøge at arbejde sig ind på det forretningsstrategiske rådgivningsområde og udfordre de store strategihuse som McKinsey, Boston Consulting Group og Bain.

Bæredygtighedssatsningen udspringer ifølge Carsten Sachmann i første omgang fra Accentures consulting-enhed, men vil ifølge topchefen hurtigt få forgreninger i selve operations-enhederne.

Efterspørgslen fra erhvervslivet handler især om rådgivning og implementering af intelligente løsninger, som sætter virksomhederne i stand til løbende at overvåge og effektivisere deres energiforbrug. Samtidig står store dele af erhvervslivet i en situation, hvor hele forsyningskæden er udfordret, hvilket øger kravet til information og data, eksempelvis forsyningskæder.

”Der sker helt generelt en masse ting i forbindelse med dataopsamling. Mange virksomheder laver et grønt regnskab. Det har de revisorer til at revidere. Men det er et statisk regnskab, som er bagudrettet. Der, hvor vi ser et voksende marked, og mærker interesse, er, hvordan vi kan sikre os, at kunne følge det her område i realtid,” siger Carsten Sachmann.

”Det er gået op for mange virksomheder, at de nødt til at følge op på det her løbende, så der ikke opstår overraskelser. Over det sidste år er der sket det, at agendaen omkring om sustainability og renewables er blevet et must i erhvervslivet,” siger han.

Øget efterspørgsel fra finanssektoren

Bæredygtighedsområdet er den ene af tre store trends, som Accentures danske topchef aktuelt mærker.

Den anden store trend kommer fra den finansielle sektor. Kravene til compliance er i mange år væltet ind over finanssektoren i både ind- og udland. Det har inden for de senere år fået flere finansielle virksomheder til at række ud efter Accenture til hjælp med eksempelvis systemer til at overvåge de mange millioner transaktioner.

”Med den volumen vi har, kan vi i højere grad investere i automatiseringer og værktøjer til at finde ud, hvor transaktioner kommer fra og følge op automatisk,” siger Carsten Sachmann.

”Det er et område, der vokser i hele Europa. Det er meget interessant for os, så vi gør en hel del i det her, også i Danmark,” siger han,

Medarbejdermangel er daglig hovedpine

Ligesom resten af rådgiverbranchen lider Accenture under en alvorlig mangel på kompetent medarbejdere. Da Accenture er børsnoteret i New York, er Carsten Sachmann begrænset i at fortælle, hvor meget det hæmmer væksten i Accenture.

Men han fortæller, at det er en daglig hovedpine.

”Det er en daglig diskussion i Danmark, at vi står og mangler lokale personer. Det er ikke noget, vi gør en gang om ugen, men hele tiden. Derfor bliver det en diskussion om, hvordan vi skal prioritere,” siger han.

Hos Accenture sidder en hel afdeling, som udelukkende arbejder med at sikre, at Accenture opfylder myndighedernes krav til eksempelvis arbejdstilladelser, sammensætning af lønninger og skatterådgivning, når konsulenter hives ind fra udlandet.

”Det er en stor intern omkostning. Og den er bare vokset. Det rareste ville være, at der var fri bevægelighed af kloge hoveder. Det her er ikke spørgsmål om, at vi skal spare penge ved at få billigere folk ind. Vi er villige til at betale, hvis vi kan få folk,” siger han.

 

Læs mere

Deloitte går efter arvinger til de største danske virksomheder

Deloitte på partnerrov hos ærkerival

Krise afløst af vild vækst. Her er revisionshusene, der stormer frem

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisorernes nye direktør jagter politiske venner til advokatopgør

Ny rapport udløser granatchok i advokatbranchen

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning

Revisionshus i offensiven på markedet for uvildig økonomisk rådgivning

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren