;
Plesner 2019

Inside story

Advokatgigant på rov hos rival 

Kort tid efter at have mistet en række centrale advokater snupper Plesner nu to partnere fra en af de nærmeste konkurrenter. Branchen kan stå over for en omfattende stoleleg, og i kulissen lurer en ambitiøs udenlandsk aktør. 

Blot halvanden måned efter at advokathuset Accura udnyttede den omfattende uro hos Plesner og snuppede en række folk fra advokatfirmaet, henter Plesner nu to partnere den modsatte vej. 

Plesner har slået kløerne i de to unge Accura-partnere Lasse Stjernholm Detlevsen og Mads Berg, der primært beskæftiger sig med større ejendomshandler og nu flytter fra Hellerup til advokathusets hovedkvarter på Amerika Plads. 

De skal være med til at udfylde det hul, der opstod i Plesner, da Accura i midten af oktober hentede en række profiler inden for fast ejendom og M&A hos advokathuset, der stod midt i et bittert internt opgør om, hvordan de enkelte partnere skulle aflønnes. 

Flere aktører i branchen ser Plesners nye træk som en helt nødvendig konsekvens af det frafald, man oplevede for nylig. Flere kilder bekræfter således over for InsideBusiness, at det store advokathus med al sandsynlighed kommer til at præsentere flere nye ansigter internt den kommende tid. 

Efter det interne opgør og det efterfølgende brud med en række advokater har Plesner ifølge InsideBusiness’ oplysninger jagtet folk inden for de to ovennævnte områder, der i øjeblikket er de to afdelinger, der oftest vil have mest at lave.  

Gennem de senere år er antallet af både virksomhedshandler og de store ejendomstransaktioner nemlig vokset, samtidig med at priserne er steget. Det har på kort tid forvandlet netop de to segmenter til de mest indbringende i hovedparten af de største advokathuse herhjemme, mens andre områder, for eksempel insolvens, der tidligere var lidt af en guldgrube, slet ikke kan fremvise samme omsætning som tidligere. 

Altafgørende med slagkraftigt hold 

Omvendt er opgaven med at levere juridisk rådgivning til store ejendomsaktører, pensionskasser og fonde også yderst konkurrencepræget, og derfor er det altafgørende at have et slagkraftigt hold her. 

Især i øjeblikket, hvor der både inden for handel med ejendomme og virksomheder samt børsnoteringer er noget mere begrænset aktivitet i forhold til de foregående ekstremt travle år, er kampen om de lukrative store sager intensiveret, i takt med at de senere års linde strøm af handler har været noget mere afdæmpet i indeværende år. 

Ledende partner i Plesner Tom Kari Kristianson understreger over for InsideBusiness, at rekrutteringen skal ses i lyset af de folk, man mistede tidligere på året. 

”I oktober meddelte tre af vores partnere, at de ville skifte holdtrøjen ud næste år, og det havde som en naturlig konsekvens, at vi satte et arbejde i gang med at tiltrække profiler i markedet til erstatning for dem, der forlader os. Sammen med vores eksisterende hold sikrer optagelsen af Lasse og Mads i Plesner, at vi kan bevare vores stærke position på markedet for fast ejendom efter udskiftningen. Tidspunktet for Lasses og Mads’ tiltræden ligger ikke fast endnu, men det kommer til at ske snarest muligt i det nye år,” skriver ledende partner i Plesner Tom Kári Kristjánsson i en mail til InsideBusiness 

Han understreger samtidig, at fokus i forhold til køb og salg af virksomheder er at udvikle husets egne talenter frem for at købe sig til det ved at overtage advokater hos de konkurrerende aktører. 

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at når det er lykkedes Plesner at snuppe to partnere fra Accura, skyldes det i høj grad Accuras offensive træk, hvor man for nylig hentede en række profiler hos konkurrenten. Rekrutteringerne havde nemlig især til formål at styrke Accuras position inden for fast ejendom, men det har dog samtidig haft den konsekvens, at flere af de talentfulde partnere i den afdeling har følt sig en smule presset af de nye ansættelser, der i sidste ende har gjort deres vej til toppen noget længere. 

Fyger med rygter 

Netop dramaet internt i Plesner, der truede med at splitte det ellers så succesfulde advokatkontor, har startet en lavine af rygter i advokatbranchen. 

Der går ikke en uge, hvor man ikke bliver konfronteret med rygter om det ene eller det andet spektakulære jobskifte. Fælles for de mange løse påstande er imidlertid, at der i branchen synes at være enighed om, at man i den kommende tid sandsynligvis vil opleve lidt af en stoleleg på lige fod med den, man så blandt investeringsbankerne for nogle år siden. 

Plesner er langtfra færdig med at udfylde huller i organisationen, men også en spiller som Kammeradvokaten har længe haft et ønske om at styrke sin profil inden for M&A.  

Statens advokat gik for alvor ind på det potentielt lukrative marked for to et halvt år siden, men indtil videre har man trods de store ambitioner ikke været i stand til at erobre en markant position herhjemme. Ifølge seneste opgørelse fra Mergermarket over de førende M&A-huse herhjemme er Kammeradvokaten ikke engang blandt de 10 førende, og derfor er det også naturligt, hvis man fra firmaets side ser på muligheden for at hente flere kapaciteter til området for at få bedre fodfæste. 

Flere kilder bekræfter da også over for InsideBusiness, at Kammeradvokaten ganske rigtigt har haft følere ude til potentielle emner gennem de seneste år, men en af de helt store udfordringer er, at man hos statens advokat slet ikke har tradition for at rådgive om komplicerede virksomhedshandler. Samtidig vil mange M&A-advokater sandsynligvis være tøvende over for at rykke over til firmaet af frygt for, at man ved at arbejde for Skattestyrelsens foretrukne advokat giver sig selv karantæne over for blandt andet en række af de største kapitalfonde. 

Hos Kammeradvokaten understreger ledende partner Thomas Ilsø imidlertid, at man allerede har opnået de mål, man satte sig på det stærkt konkurrenceprægede område. 

”Det har aldrig været meningen, at vi skal være et førende M&A-kontor med et forretningsomfang svarende til de kontorer, som ikke laver andet. Det skyldes, at vores nuværende hovedforretning ligger et andet sted, og at vores forskellige discipliner skal passe sammen, herunder holde sig inden for de etiske reglers rammer. I forhold til det ambitionsniveau, vi havde fra starten, er vi derfor kommet mere end i mål på nuværende tidspunkt. Vi har de rigtige folk og en god pipeline,” siger han og understreger, at man holder øjnene åbne med nye folk, hvis den rette mulighed skulle opstå.  

”Der er sådan set ikke nogen aktuelle planer om at opruste specifikt på området. Men det er klart, at vi altid holder øje med, om der skulle være muligheder i markedet, som kan give synergier for os,” siger Thomas Ilsø. 

Bruun Hjejle halter bagefter 

Et hurtigt blik på det aktuelle magtforhold blandt landets største advokathuse inden for M&A viser samtidig, at især ambitiøse Bruun Hjejle har haft et noget sløjt år. 

For nogle år siden opgraderede kontoret ellers markant netop på den front ved at hente Jesper Schultz-Larsen og Morten Jensen hos Accura, mens hvis de tørre tal står til troende, har advokathuset fortsat et stykke vej op til den absolutte top.  

Derfor er netop Bruun Hjejle i skrivende stund centrum for en række rygter, men i branchen hersker der dog enighed om, at kontoret meget vel kan blive tvunget til at agere aktivt, hvis man for alvor vil melde sig ind i kampen om de helt store M&A-mandater og give Accura, Plesner og de øvrige aktører kamp til stregen. 

Advokatfirmaet selv afviser dog, at man står foran en oprustning.

”Vores M&A-afdeling har haft et tilfredsstillende år, og ligger på budget. Vi har i år været involveret i mange komplekse transaktioner, hvoraf nogle er blevet gennemført, men der har også været nogle højt profilerede sager, som ikke er blevet gennemført af årsager, som ligger uden for vores kontrol. Vi noterer os, at der er en vis cirkulation i advokatmarkedet, men vi har et stærkt M&A-team, og vi har ikke konkrete planer om at styrke M&A-afdelingen med nye folk udefra,” skriver firmaet formand Mogens Thorninger i en mail til InsideBusiness.

Akkurat som en eventuel oprustning hos Bruun Hjejle kan være medvirkende til at sætte yderligere tryk på den stoleleg, der så småt er begyndt i advokatbranchen, peger flere også på det ekspansive norske advokathus Schjødt som lidt af en joker.  

For nylig overtog nordmændene den svenske konkurrent Hamilton som led i en strategi om at blive en af Nordens førende aktører. Næste naturlige skridt i den strategi ville være et indtog på det danske marked, og flere kilder bekræfter også over for InsideBusiness, at den norske spiller allerede har lagt forsigtige følere ud forskellige steder. 

Sporene skræmmer imidlertid, da finske Hannes Snellman i 2014 måtte lukke efter blot få år i Danmark, da man måtte sande, at det slet ikke var muligt at opbygge et meningsfyldt forretningsomfang. Dengang forsøgte finnerne at opbygge en platform helt fra bunden, men for Schjødt kunne det give mere mening at overtage en etableret aktør på samme måde som i Sverige for at starte med et bedre udgangspunkt. 

 

LÆS OGSÅ

Tvivlsomme dobbeltroller gennemsyrer advokatbranchen 

Sløv konkurrence præger advokatbranchen. Monopolbrud kan være løsningen

Dramatisk opgør i førende advokathus

PwC angriber advokatbranchen i stort sats på M&A

Advokater og revisorer i slagsmål om ny sladrelov

Nu skal din revisor sladre om smarte skatteplaner