;
Plesner 2019

Inside story

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Advokatfimaet Plesner støvsuger nu rivalen Bruun Hjejles afdeling for det centrale område fund formation i et forsøg på at erobre terræn og overtage konkurrentens position. En af kontorets vigtigste kunder på området rykker med over til rivalen.  

Længere tids uro hos advokatkæmpen Bruun Hjejle betyder, at firmaet nu igen må afgive en række ansatte til en af de nærmeste rivaler i branchen.  

InsideBusiness erfarer således, at en række ansatte på kontoret for nylig har indgivet deres opsigelse med henblik på at starte hos konkurrenten Plesner inden længe.  

De omkring 15 medarbejdere udgør hovedparten af det hold, der under ledelse af Bruun Hjejles tidligere formand og partner Mogens Thorninger var med til at placere kontoret som et af de absolut førende herhjemme inden for området fund formation, hvor man blandt andet rådgiver pensionskasser og kapitalfonde i forbindelse med etableringen af nye fonde eller større investeringer.  

Som InsideBusiness kunne fortælle i december, skifter Bruun Hjejle-partneren Simon Krogh og associeret partner Jonathan Strenov til Plesner, og de seneste mange opsigelser skal ses som et tydeligt signal om, at Plesner reelt henter hele afdelingen hos Bruun Hjejle i et markant forsøg på at erobre konkurrentens kerneforretning.  

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har CopenhageInfrastructure Partners (CIP) da også planer om at fortsætte med at bruge de folk, de historisk har hyret til at hjælpe med at etablere fonde. Det betyder reelt, at man nu fremover vrager Bruun Hjejle til fordel for netop Plesner, hvilket må siges at være lidt af en bet, da CIP traditionelt set er en af de helt store kunder hos Bruun Hjejle, men også inden for fund formation generelt.  

Ledende partner i Plesner skriver i en mail til InsideBusiness, at man glæder sig til at præsentere de nye partnere og medarbejdere, der efter planen starter inden længe, men indtil det officielt er sket, har man ikke yderligere kommentarer.  

For Plesner er trækket med mere eller mindre at overtage et helt forretningsområde fra Bruun Hjejle en klar indikation på, at firmaet er i offensiven på flere fronter.  

Kontoret var nemlig selv offer for en større magtkamp i sensommeren 2019, hvor man måtte afgive en række profiler inden for fast ejendom og M&A til Accura efter en større strid om honorering af de enkelte partnere i firmaet.  

Ikke desto mindre svarede Plesner kort efter igen ved ligeledes at hente en række folk hos netop Accura for at genopbygge sin forretning inden for fast ejendom.  

Ansættelsen af de mange nye ansigter inden for fund formation sker derfor i direkte forlængelse af advokatgigantens ønsker om at styrke sig på en række fronter og samtidig forstærke firmaets øvrige forretninger, herunder især M&A, hvor man gennem flere år har kæmpet med blandt de absolut førende.   

Hos Bruun Hjejle skriver COO Helle Lehmann Staun i en mail til InsideBusiness, at man ikke ser noget unaturligt i de mange opsigelser.  

”Vi er naturligvis altid ærgerlige, når gode kolleger af forskellige årsager skifter fra Bruun & Hjejle. Det er dog ikke usædvanligt i vores branche, at der en gang imellem sker nogle større rokeringer.”     

Halter fortsat bagefter  

Hos Bruun Hjejle er situationen en smule anderledes, idet firmaet gennem længere tid har været genstand for en del interne uenigheder.  

Problemerne bunder især i, at man ansatte de to M&A-profiler Jesper Schultz Larsen og Morten Jensen fra Accura for nogle år siden ud fra et klart ønske om at få bedre fat i markedet for store virksomhedshandler. Det var et område, der havde udviklet sig til lidt af en guldgrube i takt med det generelle opsving på markedet for køb og salg af virksomheder drevet af især stigende aktivitet hos kapitalfondene.  

Tanken dengang var at anvende Bruun Hjejles stærke platform inden for blandt andet fund formation til at erobre terræn inden for M&A, men indtil videre har den strategi været en fiasko. Så hvor firmaet har en særdeles stærk position inden for blandt andet fast ejendom, større tvister og voldgifter, har man nu gennem flere år været milevidt fra branchens førende advokathuse.  Således var man senest sidste år kun lige knap blandt de 10 største herhjemme målt på antallet af transaktioner.  

Det førte i begyndelsen af 2020 til et opgør med daværende formand og partner, Mogens Thorninger, der forlod Bruun Hjejle til fordel for et job hos klienten Copenhagen Infrastructure Partners efter længere tids utilfredshed med firmaets bedrifter på det potentielt lukrative M&A-marked.   

Bruun Hjejle, der omsatte for omkring en halv milliard kroner i det seneste regnskab, har fortsat et brændende ønske om at erobre flere tunge mandater fra de helt store kapitalfonde og industrielle spillere. Senest fortalte man til nichemediet Advokatwatch, at man vil fordoble omsætningen inden for køb og salg af virksomheder i løbet af de kommende år,  

Hvordan det præcis skal ske, fremstår imidlertid en smule uklart, da det er et velkendt faktum, at man især inden for køb og salg af virksomheder er dybt afhængig af at have en eller flere tunge partnere, såkaldte rainmakers, der kan trække sager hjem qua deres navn og netværk.  

Dem ser Bruun Hjejle ikke ud til at have for tiden, da det nuværende team anført af de to forhenværende Accura-folk indtil videre ikke har haft succes med opgaven.  

Satser på de rigtige kunder  

Mens Bruun Hjejle nu mister en stor del af sin forretning inden for fund formation, der bidrager med en omsætning på omkring 50 millioner kroner årligt, er det ikke kun Plesner, der har fået øjnene op for området.  

Advokathuset Accura, der gennem længere tid har været blandt de førende, hvis ikke den førende M&A-rådgiver herhjemme, har siden 2016 opbygget en forretning, hvor man ligeledes satser målrettet på at bistå pensionskasser og institutionelle investorer, når der skal sættes en ny fond i søen.  

En af udfordringerne, som har bevirket, at nogle advokathuse er gået en bue uden om fund formation, er, at visse dele af sektoren lider under et ganske voldsomt prispres, ligesom det kan være svært at høste synergier i forhold til andre områder.  

Mads Kjellerup Dambæk, der er leder af Accuras afdeling for kapitalfondsoprettelse og alternative investeringer, understreger imidlertid, at man hos firmaet ser god mening i at satse på netop den forretning.  

”Det er altid svært at vurdere og sætte pris på synergier, men set ud fra vores synspunkt mener vi, at fund formation komplementerer vores andre forretningsområder såsom M&A rigtig fint,” siger han og peger på, at tesen om et område udsat for benhård priskonkurrence ikke helt holder stik.  

 

Læs mere

Her er landets førende M&A-advokater

Accura henter topadvokat hos rival

Profiler forlader førende advokathus  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond