;
willis

Redaktørens analyse

Afbrudt mæglerfusion lægger pres på pensions- og forsikringsspillere

Det kan få store konsekvenser for det danske marked for pensions- og forsikringsmæglere, at Aons fusion med Willis Towers Watson blev afbrudt. Den nye spiller North er nu under større pres for at købe op, hvem skal man gå efter på markedet?

Det var en beslutning med store konsekvenser for det danske pensions- og forsikringsmæglermarked, da den globale mæglerkoncern Aon offentliggjorde i juli, at man aflyser opkøbet af Willis Towers Watson, fordi de amerikanske myndigheder underkendte fusionen.

Få steder i verden har de to mæglerhuse nemlig en lige så stor markedsandel som i Danmark med ca. 60 pct. (Willis 42 pct./Aon 18 pct.) – og flere af de øvrige mæglerhuse har siden offentliggørelsen af fusionsforhandlingerne gjort deres ypperste for at udnytte situationen, stjæle kunder, rekruttere medarbejdere og positionere sig for at optimere markedsmulighederne. Med den danske markedsandel kan det desuden undre, at EU-Kommissionen havde sagt god for fusionen, inden den blev underkendt af amerikanerne, fordi EU’s konkurrenceorgan også skal tage højde for forholdene på det danske marked.

Den mest markante forandring på markedspladsen, efter at fusionsplanerne blev offentliggjort, er skabelsen af mæglerhuset North, som endda har tidligere danske topchef for Willis Lars Gundorph i chefstolen. Han stoppede, et stykke tid efter at fusionen mellem de to giganter blev offentliggjort, og selv om Willis siger, at man ikke har ændret på organisationerne, så har masser af andre europæiske landechefer også valgt at forlade Willis.

Lars Gundorphs historie er bare ét eksempel på den uro, som ofte kommer i forlængelsen af offentliggørelsen af en fusion, for det rammer medarbejdere på alle niveauer såvel som kundeforhold, ligesom der er blevet brugt for milliarder af kroner i konsulenthonorarer til at planlægge fusionen. Derfor må Aon nu betale en bod på 1 milliard dollar til Willis Towers Watson pga. af de afbrudte forhandlinger. Men mon ikke, at man alligevel får lidt for konsulentkronerne i form af en række nye projekter i de to organisationer i den kommende tid?

En streg i regningen for nyt mæglerhus

For en aktør som North er afbrydelsen af kæmpefusionen lidt af en streg i regningen. Der var nemlig gode muligheder for, at den nye spiller kunne positionere sig i top-3 blandt mæglerhusene og således være selvskrevet til en plads på listen, når de store virksomheder vælger mæglerhus til at gennemføre store udbud.

Nu ligger man i stedet i top-4-5 stykker efter Willis, Aon, Marsh/Mercer og Söderberg & Partners. Det betyder, at der kommer et større pres for at købe op for det nystiftede mæglerhus, som har penge fra kapitalfonden Polaris i ryggen og den tidligere Danica-direktør Per Klitgård som bestyrelsesformand. I forvejen er North skabt på ryggen af opkøb af forsikringsmæglerhuset Contea, pensionsagenturet Jysk Pension, FinPro og Status, hvoraf skadesmægleren Contea fylder klart mest.

Men vil North have en stærk position på markedspladsen, bliver man ifølge branchekilder nu nødt til at skrue endnu mere op for opkøbsaktiviteterne. I forvejen lurer man en del på hinanden på mæglermarkedet, hvor flere spillere har en flot vækst – og der er masser af risikovillige private equity-aktører med interesse for området. Interessante opkøbsbud er f.eks. Din Forsikringsmægler, RTM, Ensure, samt Dansk System Assurance Forsikringsmæglere og Nordflex.

Over for InsideBusiness har Polaris-partner Rune Lillie Gornitzka allerede været ude med en melding om, at man ønsker at købe op. Men man kommer til at slås med Söderberg & Partners, der bl.a. med KKR i ryggen tidligere i år opkøbte skadesforsikringsmægleren Hansson & Partners med kontorer i Aalborg og Kolding.

Er Willis’ lederstruktur langtidsholdbar?

Internt i Willis har man da også måttet kæmpe for at holde sammen på tropperne. Men en uafklaret ordning om medejerskab under fusionsprocessen har medvirket til, at seniorfolkene hos Willis har været mindre tilbøjelige til at søge nye græsgange.

De vanskeligt håndterbare ejerandele, som er en unik dansk konstruktion, må derfor siges at være held i uheld for Willis Towers Watson, som under det dobbelte lederskab af Lars Christensen og Camilla Elverdal, begge med titler af administrerende direktører, får lidt af en opgave med at genrejse mæglergiganten på markedspladsen.

Tiden vil også vise, om to sideordnede direktører er den rette ledelsesstruktur, nu hvor situationen for Willis Towers Watson er blevet en ganske anden.

Læs mere

Tidligere Willis-profiler lægger an til offensiv

Lille forsikringsselskab trodser myte om stordriftsfordele. Resultat matcher branchens bedste

Stor analyse af forsikringsselskaberne: Gensidige spillere spurter fra de børsnoterede

Mæglerhuse slår alarm: Næsten umuligt for visse brancher at forsikre sig

Ny spiller går hårdt til både forsikringsmarked, pension og formuerådgivning

Mæglerhus blæser til angreb

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Køreplan for salg af Codan Danmark tager form. Rådgivere på plads

Vækstsultent forsikringsselskab tager kæmpetab i Danmark

Forsikringsbranchen lukker ned for brodne kar

Vækstivrigt forsikringsselskab jagter 1 mia. kr. i præmieindtægter