;
Gn Hearing web

Inside story

Aktiemarkedet angriber kriseramt GN-direktør

Blandt investorer og analytikere vokser utilfredsheden med topchef i GN Hearing Gitte Aabo, der senest fik hårde ord med på vejen på et lukket møde hos storbanken SEB.

Topchef Gitte Aabo i børsnoterede GN’s høreapparatforretning, GN Hearing, er indstillet til prisen som årets leder af Ledernes Hovedorganisation.

Tunge navne som Novo-direktør Lars Fruergaard og nuværende Ørsted-boss Mads Nipper, er tidligere løbet med prisen, men noget tyder på, at komiteen bag prisen, der blandt andre tæller Dagbladet Børsens direktør og chefredaktør, Bjarne Corydon, ikke har hentet inspiration fra de tunge investorer herhjemme, der sidder på store aktieposter i GN. For gennem de senere måneder er utilfredsheden med netop Gitte Aabo og GN Hearing vokset blandt en række af de største danske investorer.

Den stigende utilfredshed blandt aktionærerne i børsnoterede GN kulminerede i begyndelsen af oktober, hvor GN Hearing og Gitte Aabo efter længere tid med skuffende resultater måtte nedjustere forventningerne til det danske marked.

Fra en vækst på 25 procent blev forventningerne til årets vækst skruet kraftigt ned til 16 procent, og samtidig blev selskabets forskningsdirektør, Pär Thuresson, fyret efter 4 år i koncernen.

Den kraftige nedjustering er kulminationen på længere tids utilfredshed blandt GN’s investorer, hvor mange over for InsideBusiness udtrykker stor bekymring for, hvorvidt Gitte Aabo er den rette til at få GN’s høreapparatforretning tilbage på sporet.

GN Hearing har gennem længere tid været problembarnet i den tostrengede koncern og den primære årsag til, at GN-aktien de sidste 6 måneder er faldet over 25 procent, samtidig med at flere af de værste konkurrenter, herunder danske Demant, for alvor er ved at komme op i gear, efter at sektoren blev hårdt ramt af coronapandemien i 2020.

At både investorer og også aktieanalytikere er ved at miste tålmodigheden med Gitte Aabo og problemerne i GN Hearing, blev tydeligt for de fleste mandag, hvor GN-ledelsen holdt hof for analytikere hos storbanken SEB.

Her var blandt andre SEB’s egen analytiker, Carsten Lønborg Madsen, stærkt kritisk over for udviklingen i den problemfyldte høreapparatforretning. Det samme var Danske Banks garvede analytiker Martin Parkhøi, der på en telekonference i sidste uge også virkede meget forundret over, at GN og Gitte Aabo havde valgt at ”kaste R&D-chefen under bussen”, som formuleringen lød.

Den store utilfredshed fra både analytikere og investorer var således tydelig på mødet hos SEB, og flere tilstedeværende beretter således om en GN-ledelse, der åbenlyst var både presset og frustreret over de mange nærgående spørgsmål.

Skuffede investorer

Hos en række af landets største professionelle investorer lyder meldingen samstemmende, at man både er skuffet over resultaterne i GN Hearing og anser selskabet og Gitte Aabos kommunikation med markedet for at være noget mangelfuld.

”Det, vi sidder tilbage med, er en markant tvivl om, hvorvidt den nuværende CEO er den rette til jobbet. Resultaterne har været meget skuffende, og kommunikationen med markedet er meget mangelfuld,” forklarer en investor.

Og flere andre peger på, at der efterhånden er opstået en stor kløft mellem dem og GN Hearing, der desværre medfører, at ikke mange aktionærer i dag tager Gitte Aabos forklaringer for gode varer.

Hos GN skriver kommunikationschef Steen Laursen således i en mail til InsideBusiness, at man ikke ønsker at forholde sig til kritikken fra aktiemarkedet.

”Formanden er ikke til rådighed for interview, og vi har heller ikke fra selskabets side kommentarer til dette emne,” skriver han.

Ansættelse vakte undren

Flere peger samtidig på, at Aabos tiltræden i GN var noget besynderlig. Det peger tilbage på koncernens magtfulde formand, Per Wold-Olsen, der i princippet fungerer som arbejdende bestyrelsesformand.

Gitte Aabo blev således fyret hos Leo Pharma i begyndelsen af juni 2019 og fik i samme ombæring en fratrædelsesgodtgørelse på 38 millioner kroner. Kort efter kunne Per Wold-Olsen præsentere hende som ny topchef i GN Hearing, efter at forgængeren Jakob Gudbrand var stoppet efter blot 8 måneder i jobbet.

Gitte Aabo havde i forvejen siddet i bestyrelsen for GN siden 2018, men at hente en ny direktør direkte fra selskabets bestyrelse er altid et træk, der kræver et grundigt hjemmearbejde og typisk kræver samarbejde med en af landets skarpeste headhuntere.

Hvorvidt det skete i Gitte Aabos tilfælde, er fortsat usikkert, og GN ønsker i dag ikke at udtale sig yderligere om processen.

Topchef kan skimte pensionen

Mens GN Hearing længe har været problembarnet i den gamle GN-koncern, har GN Audio og topchef Rene Svendsen-Tune længe klaret sig markant bedre frem til, at man i sidste uge måtte nedjustere som følge af komponentmangel.

Trods skuffelsen har Svendsen-Tune dog noget længere snor hos investorerne, hvor de fleste anser ham for at være en meget troværdig kommunikator.

Flere headhuntere peger imidlertid på, at GN står med lidt af en hovedpine, idet GN Audio-direktøren har rundet 65 og derfor sandsynligvis går på pension inden for en overskuelig fremtid, uden at GN dog har en oplagt afløser internt.

Her kunne en klar kandidat dog være Ehtisham Rabbani, der gennem mere end 7 år har været topchef i den tidligere Axcel-virksomhed Steelseries, som GN for ganske nylig overtog for 8 milliarder kroner.

 

Læs mere

GN på kant med børsregler i milliardopkøb

GN tæt på at snuppe Axcels børshåb

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner

Kriseramt kapitalfond jagter oprejsning med vigtigt frasalg

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg