;
Bruun Hjejle web

Inside story

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Trods et markant sats halter Bruun Hjejle fortsat langt efter landets førende advokathuset inden for M&A. Også Kammeradvokaten er trods et stort sats på området fortsat milevidt fra toppen herhjemme.

Køb og salg af virksomheder har de senere år udviklet sig til et nøgleområde for landets største advokathuse.

Samtidig har disciplinen været lidt af en guldgrube for en række af de førende aktører, og ikke overraskende har flere af landets største advokathuse kastet sig hovedkulds ind i kampen om de mest prestigefyldte mandater.

Især Bruun Hjejle skød gang i lidt af et sats, da man i 2016 hentede de to Accura-partnere Jesper Schultz-Larsen og Morten Jensen med et erklæret mål om at blande sig i eliten herhjemme.

Offensiven ser imidlertid indtil videre ud til at have været knap så succesfuld, som man oprindelig havde håbet. I den seneste statistik over årets første seks måneder fra Mergermarket er Bruun Hjejle således blot nummer 10 herhjemme og milevidt fra førende firmaer som Accura, Bech-Bruun og DLA Piper.

Samtidig er man blevet distanceret af både Horten og Lundgrens med blot otte handler i første halvår af 2020.

Til sammenligning har det langt mindre kontor Moalem Weitemeyer Bendtsen, der ganske vist er specialister i M&A, stået bag mere end dobbelt så mange handler som Bruun Hjejle, der ellers qua sin størrelse og de senere års fokus på det lukrative område har gode forudsætninger for at blande sig med de helt tunge drenge i branchen.

Bruun Hjejle har nemlig i årevis haft et tæt samarbejde med mange af landets kapitalfonde og pensionskasser, da man med tidligere partner Mogens Thorninger i spidsen har været en af de førende herhjemme til at strikke selve strukturen bag de enkelte fonde sammen.

Platformen har derfor haft masser af potentiale, som dog indtil videre ikke er blevet udnyttet til fulde. Tilmed har Mogens Thorninger, der også var formand i advokatfirmaet, forladt Bruun Hjejles hovedkontor i Nørregade for i stedet at blive partner hos de tidligere Ørsted-folk i Copenhagen Infrastructure Partners.

Hvad hans exit vil få af betydning for Bruun Hjejle, er endnu for tidligt at sige, og InsideBusiness har forgæves forsøgt at træffe firmaets ledende partner, Karsten Kristoffersen, for at høre, hvorvidt man er tilfreds med de resultater og ikke mindst den position, man har opnået på M&A-markedet.

InsideBusiness erfarer dog, at netop kontorets bedrifter inden for køb og salg af virksomheder internt har været genstand for flere diskussioner det seneste års tid, hvor blandt andre den nu tidligere formand ikke var tilfreds med den position, man havde opnået.

Kammeradvokaten langt fra de førende

Endnu værre står det dog til hos Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Paul Schmith, der i slutningen af 2017 igangsatte en større offensiv på M&A-området. I takt med at storkunden, den danske stat, sender stadig flere opgaver i udbud, havde firmaet brug for nye indtægtskilder, og her havde man set sig lun på det potentielt lukrative M&A-marked.

Man gik derfor i gang med en større oprustning på området i håb om at sikre sig en andel af de mange lukrative mandater, men indtil videre må Kammeradvokaten sande, at man fortsat er milevidt fra de førende herhjemme.

Således kommer kontoret i første halvår kun lige akkurat med blandt de 30 mest aktive på det danske marked, hvilket må siges at være langt fra målet, da der i princippet kun er omkring 10 aktive aktører herhjemme, hvoraf resten primært udgøres af udenlandske advokathuse, der typisk kun arbejder på meget få sager årligt.

Alligevel er man ifølge ledende partner Jens Bødtcher-Hansen optimistisk hos Kammeradvokaten.

”Vi er generelt fortrøstningsfulde og forventer at lande på omtrent samme niveau som sidste år. Der er en del ting, vi ikke har indrapporteret endnu, ligesom vi helt overordnet har en fin traction og en god pipeline. Samtidig har vi været involveret i en del sager omkring refinansiering og omstrukturering, hvor vi har trukket på kompetencerne i vores M&A-afdeling,” siger han og peger på, at Kammeradvokaten blandt andet har rådgiver SAS i forbindelse med de komplekse forhandlinger om luftfartsselskabets fremtid.

”Vi har styrket vores kompetencer på et vigtigt område, der også kommer staten til fordel, da man her kan trække på de ressourcer og de dygtige folk, vi har hentet fra andre kontorer. Det er klart, at vi som statens rådgiver også er nødt til at sige nej til sager af forskellige årsager. Sådan er det at være statens advokat siger Jens Bødtcher-Hansen.

Et centralt område

Hele markedet for køb og salg af virksomheder har især de senere år udviklet sig til lidt af en slagmark, hvor flere af landets store advokathuse har opgraderet ganske markant.

Hos det nuværende DLA Piper hentede man i slutningen af 2015 Karsten Pedersen og Michael Vinther hos det daværende Rønn og Lundgren og siden overtog man også store dele af Delacour. Begge træk skete ud fra en klar ambition om at vinde yderligere terræn inden for M&A, og akkurat samme strategi havde Accura, da man sidste år hentede en række folk fra rivalen Plesner inden for både virksomhedssalg og fast ejendom.

 

Læs mere

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg  

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater