Nordic Eye tekst - Venturefonden Nordic Eye har blandt andet investeret i Bluetown der udvikler Wifi-løsninger i udviklingslande

Inside story

Anerkendt erhvervsmand forlader omstridt fond 

Kaos hersker i venturefonden Nordic Eye. Den politianmeldte Peter Warnøe er stadig på lønningslisten, mens bestyrelsen fortsat ikke har fundet ud af, om man vil beholde ham eller ej. Nu forlader en kendt erhvervsmand Nordic Eye, blot halvandet år efter at han investerede i fonden. 

Mens den pressede erhvervsmand Peter Warnøe kæmper for at få orden i sin økonomi efter flere ulovlige aktionærlån, er der kaos i fonden Nordic Eyesom han var med til at stifte sammen med Lars Tvede. 

Efter næsten tre måneder har bestyrelsen i fonden således stadig ikke fundet ud af, om de vil stoppe samarbejdet med Warnøe, der er på orlov, mens myndighederne kulegraver de ulovlige lån, han har taget i sine selskaber for at finansiere sit luksusliv. 

Flere investorer er frustrerede og udtrykker over for InsideBusiness frygt for, at Nordic Eyes tøven i den spegede sag ender med at koste fonden livet. 

Midt i krisen forlader en af landets mest respekterede finansfolk, Maj Invests frontfigur Jeppe Christiansen, fonden, som han indtil nu har været både investor i samt fremtrædende medlem af venturefondens advisory board. 

Til InsideBusiness skriver Jeppe Christiansen, at hans exit skyldes manglende tid, men det bratte farvel har skabt massiv uro i en i forvejen frustreret investorkreds, der savner svar på, hvordan Nordic Eye vil komme videre og lægge sagen om Peter Warnøes dårlige økonomiske og finansielle dispositioner bag sig. 

Den erfarne erhvervsmands farvel til Nordic Eye kommer, samtidig med at fondens advisory board har modtaget første udkast til en redegørelse, som man har hyret en uafhængig advokat til at udfærdige. Oprindelig var det egentlig bestyrelsens opgave at kortlægge sagen og Peter Warnøes rolle, men her er bestyrelsen imidlertid inhabil. Ud over formand Hans Henrik Klovborg, der repræsenterer arvingerne efter den afdøde rigmand Michael Henriksen, som er største investor i Nordic Eye, består bestyrelsen nemlig ud over ham kun af Peter Warnøe selv og dennes nevø, Joakim Warnøe 

Da sagen om Peter Warnøe først begyndte at trække overskrifter i begyndelsen af september, var Nordic Eye-bestyrelsens melding til investorerne, at man ville bede om en skriftlig redegørelse fra den kulørte erhvervsmand og derefter beslutte, hvad der skulle ske. 

Knap tre måneder senere er intet sket, og det har indtil videre været umuligt for investorerne at få svar fra fondens ledelse med Hans Henrik Klovborg i spidsen, ligesom fondens anden hovedperson, Lars Tvede, har været tavs, når talen falder på hans rolle i Nordic Eye. 

Advokat skal få styr på selskab 

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er den kendte entreprenør på ingen måde tilfreds med de dårlige sager i Nordic Eye, og han er i særdeleshed utilfreds med, at Peter Warnøes økonomisk rod nu smitter af på både fonden og ham selv. 

Selv ønsker Lars Tvede ikke at udtalte sig om Nordic Eye, men henviser til formand Hans Henrik Klovborg. Dog ses Tvedes utilfredshed tydeligt ved, at han for nylig indsatte advokat Christian Scherfig som formand for Nordic Eye Invest, hvorigennem han sammen med Peter Warnøe ejer andele i Nordic Eye og også modtager eventuelle udbetalinger fra fonden og dens investeringer. 

Her har Scherfig, der til daglig er partner i advokathuset Lundgreen, fået til opgave at få styr på de formelle forhold i selskabet, der ligesom andre af Warnøes selskaber har betalt ulovligt udbytte. 

Samtidig er den erfarne advokat Lars Tvedes repræsentant og hans garant for, at tingene går efter bogen fremover. Selv ønsker Christian Scherfig ikke at sætte ord på sin rolle eller selve Nordic Eye, men han bekræfter over for InsideBusiness, at han er indsat af Lars Tvede og således også skal varetage hans interesser. 

Pengejagt sat i bero 

Som InsideBusiness tidligere har fortalt, var Nordic Eye i fuld gang med at rejse sin anden fond i rækken, da problemerne med Peter Warnøes økonomiske kvaler og krumspring væltede frem.  

Fonden havde ellers været i fremskreden dialog med den statslige investor Vækstfondens investeringsarm Dansk Vækstkapital, men den dialog stoppede brat, da Peter Warnøes finansielle forhold ramte forsiderne.  

Også en indledende dialog med pensionskassen PKA blev skrinlagt fra pensionskassens side, og i skrivende stund vil ingen af landets institutionelle investorer røre Nordic Eye med en ildtang. Warnøe og hans økonomi er simpelthen for stor en belastning, og derfor har man blandt mange af venturefondens private investorer også et klart ønske om en hurtig oprydning og et endegyldigt farvel til Warnøe, så man kan genoptage dialogen med både Dansk Vækstkapital og pensionskasserne. 

Omvendt er der fortsat enkelte i Nordic Eyes bagland, der anser Peter Warnøe for at spille en væsentligt rolle i forhold til at opstøve nye investeringer til fonden og samtidig få disse i folden til en god pris. Derfor er man nervøs for at smide Warnøe på porten – også selv om det kan betyde, at Nordic Eye enten må droppe at rejse nye fonde eller også basere sig udelukkende på private velhaveres nåde. 

Warnøe har tidligere forklaret, at de mange ulovlige lån i hans selskaber var taget udelukkende for ren overlevelse. Den forklaring mener flere i Nordic Eyes investorkreds dog harmonerer dårligt med, at Warnøe har et stort privatbrug og blandt andet bor på en dyr adresse i Danmark, ligesom han fortsat ejer et luksuriøst chalet i Schweiz. 

Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra formand i Nordic Eye Hans Henrik Klovborg, ligesom Peter Warnøe heller ikke har ønsket at kommentere sagen.  

Erhvervsmanden, der under finanskrisen blev hårdt ramt økonomisk med sine investeringer i blandt andet ejendomme, lagde imidlertid i gårtorsdag aften en længere redegørelse på sin Facebook-profil. Her skriber Warnøe, at han mener at have ryddet op i sin økonomi og derfor nu igen er klar til at fortsætte som hidtil. Meldingen er dog ikke blevet fulgt op af nogen officiel udmelding fra Nordic Eye, hvor stærke kræfter ifølge InsideBusiness’ oplysninger fortsat anser ham for at være en færdig mand.

 

LÆS OGSÅ

Røde ører: Statens pengetank på spring til at investere i omstridt fond 

Her er landets bedste kapitalfond

Minister smider livline til kapitalfondenes storinvestor

Kapitalfonde tørster efter frasalg 

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde 

Investorer skrotter dyre fonde