;
Peter Lindblad web

Ugens Insider

APC jagter nu mindre privatkunder og skyder firmapensioner til hjørne

Pensionsmæglerhuset APC vil efter coronakrisen gå efter kunder med markant mindre pensionsdepoter og via onlinesalg, ligesom man har en plan for at finde flere samarbejdspartnere i Danmark. Samtidig udskydes et planlagt indtog på firmapensionsmarkedet,

Det bliver et begivenhedsrigt år for den fremadstormende pensionsmægler APC, der har en offensiv klar til at erobre endnu flere privatkunder end de ca. 14.000 kunder, man har i dag. Ifølge stifter og topchef Peter Lindblad er man nu i gang med at planlægge en efterårsoffensiv, hvor man også vil gå efter kunder med et pensionsdepot på mindre end 500.000 kr. Man startede oprindelig med at gå efter kunder med et pensionsdepot på 1 mio. kr., så gik man ned på 500.000 kr. og nu vil man altså hente fornyet vækst ved at gå endnu længere ned i kundestørrelse:

”Det er det, som står allerøverst i vores strategiske planlægning lige nu. Jeg forventer, at det er noget, vi går i gang med til efteråret,” siger Peter Lindblad, der har øget antallet af kunder fra 11.500 ved udgangen af 2018 til i dag 14.000. Samtidig har coronakrisen betydet, at man ændrer strategien, så en længe ventet offensiv på firmapensionsmarkedet nu udsættes. Det skyldes, at hele organisationen i APC omkalfatres som følge af corona.

Sagen kort

APC har netop offentliggjort regnskab for 2019. Det var et godt år for APC, idet bruttofortjenesten voksede fra 67 til 91 mio. kr., og overskuddet endte på 23 mio. kr. før skat mod et nulresultat året før, da selskabet i 2018 måtte tage en ekstraordinær nedskrivning på debitorer på 18 mio. kr.

2020 bliver et ekstraordinært år som følge af coronakrisen. Derfor bliver det svært at nå en tilsvarende vækst i formuen under rådgivning, der fra udgangen af 2018 til udgangen af 2019 voksede fra 17 mia. kr. til 21 mia. kr.

Ny strategisk retning er nu på plads efter ny ejerstruktur.

Førhen havde man både et kontor i Málaga og i Fuengirola i Spanien, men sidstnævnte lukkes nu ned, mens kontoret på Christianshavn udvides, så man i alt har 100 phonere til at kontakte 1 million danske husstande:

”Vi måtte bare erkende, at covid-19 har gjort det meget svært at drive kontoret i Fuengirola. Der var jo tre måneders karantæne, hvor folk nærmest ikke måtte forlade deres lejlighed – og det var meget svært at få danske medarbejdere ind og ud af landet. Så i stedet udvider vi i København.”

Går nu efter kunder i hele landet

Men coronakrisen har også givet den positive effekt for APC, at det via en digital tilgang er blevet lettere at få fat i kunder og få indgået aftale på et ikkefysisk møde. Det betyder, at man nu vil gå efter en bredere skare end de danskere, der før var lokaliseret omkring kontorerne i Fredericia, Århus og København.

”Vi kan se, at der er gode muligheder for at finde kunder i hele landet – og vi har opbygget et digitalt setup, som muliggør det at få dem ind uden et fysisk møde. Det betyder, at vi hellere vil satse på en større offensiv mod privatkunder end at udrulle et helt nyt koncept for firmapensionsmarkedet, som i forvejen ser ud til at være lagt ned efter coronakrisen. Så det er skudt til hjørne frem til 2022,” siger Peter Lindblad.

Men det er ikke nogen helt let øvelse at gå efter kunder med pensionsdepoter på under 500.000 kr. Det skyldes, at der typisk er de samme omkostninger forbundet med at få en kunde ind hos APC, uanset om depotet er stort eller lille. Og APC tager ca. 0,6 pct. i omkostninger per år, hvoraf yderligere ca. 0,4 pct. går til samarbejdspartnerne i AP Pension, det nu opkøbte Skandia, og Topdanmark Liv. Det medfører en samlet åop for den typiske APC-kunde på ca. 1 pct., inklusive alle omkostninger til både pensionsselskabet og til APC.

”Vi overvejer et koncept, hvor kunderne med et mindre depot får lidt færre ydelser, for at vi på den måde kan skabe forretning i det, men vi skal også huske, at vi med en lidt lavere depotstørrelse kan få flere yngre kunder ind, som på sigt får større depoter og bliver mere rentable for os,” siger Peter Lindblad.

Nye alliancer ligger klar

I det hele taget er det også et rigtig spændende år for APC, fordi man venter på muligheden for at øge mængden af kapitalforvaltere, så spillere som Saxo Bank, Nordnet samt pensionskasser og pensionsselskaber som Sampension og Velliv kan gå ind at supplere AP Pension, Skandia, Euro Accident og Topdanmark Liv.

Men det står og falder med en sag i Skatterådet, som Plesner kører for APC. Den omhandler kort fortalt, at mæglerhuse via pengeinstitutter får direkte adgang til at trække deres honorarer fra kundernes depoter før skat, som pensionsselskaberne gør det i dag, så de ikke skal sende et selvstændigt girokort, hvilket næppe vil falde i god jord hos kunderne.

Falder sagen ud til APC’s fordel, så vil APC ifølge Peter Lindblad hurtigt kunne repræsentere omverdenen for nye kapitalforvaltere ud over de to spillere, som har valgt en forretningsmodel, hvor de tilbyder særpriser på kundernes forvaltning, i modsætning til Velliv, Danica, PFA og Sampension, som hidtil har valgt ikke at stille konkurrencedygtige priser, der giver mening for APC’s kunder.

Det betyder dog ikke, at APC ikke indirekte samarbejder med de nævnte pensionskasser og en række banker, for ifølge Peter Lindblad rådgiver man løbende kunderne til at lade deres penge stå i Danica, PFA, Velliv og en række banker. Således har 10 pct. af APC’s kunder penge liggende i Danica, 7 pct. i PFA og 3,35 pct. i Velliv, mens tallet er 3,8 pct. for Danske Bank, 2,8 pct. for Nordea, 1,5 pct. i Jyske Bank og ca. 1 pct. i Nykredit. Her har man altså indgået samarbejdsaftale med den enkelte kunde, som APC har fuldmagt på, men APC har ikke kunnet beregne en positiv merværdi for kunden ved at flytte den del af kundens opsparing.

Af det netop offentliggjorte regnskab for APC fremgår det, at man har 21 mia. kr. under forvaltning, eller ca. 1 mia. kr. mindre end ved årsskiftet, fordi coronakrisen har gjort et vist indhug i formuernes størrelse.

Overskud på 23 mio. kr. sidste år

Ellers må man sige, at 2019 var et godt år for APC. Bruttofortjenesten voksede fra 67 til 91 mio. kr., og overskuddet endte på 23 mio. kr. før skat mod et nulresultat året før, da selskabet i 2018 måtte tage en ekstraordinær nedskrivning på debitorer på 18 mio. kr.

Peter Lindblad erkender dog, at 2020 bliver et ekstraordinært år som følge af coronakrisen. Derfor bliver det svært at nå en tilsvarende vækst i formuen under rådgivning, der fra udgangen af 2018 til udgangen af 2019 voksede fra 17 mia. kr. til 21 mia. kr.

”Procentuelt bliver det sværere og sværere, da vi er kommet så langt ud. Så målt på nominelle tal har vi blot et ønske om at fastholde omsætningen på samme niveau som sidste år. Depoterne er jo faldet, selv om kurserne har rettet sig meget på det sidste.”

Også på ejerskabssiden er der sket ting og sager for APC i dette år. Det skyldes, at Söderberg & Partners har købt fire passive investorer ud af APC og har opkøbt 49,9 pct. af aktierne i selskabet.  Prisen for aktierne er ikke offentlig, men InsideBusiness erfarer, at købet fastsatte værdien af hele APC til ca. 650 mio. kr. Dermed sattes også foreløbigt punktum for en langvarig salgsproces af Peter Lindblads APC, som allerede for år tilbage blev tilbudt 500 mio. kr. af selskabet af Nordic Capital. Som en del af APC ligger også et lån fra Muzinich på ca. 241 mio. kr., som APC har lånt fem år frem.

”Det er rigtig fint at få en stærk alliancepartner med, og halvdelen af Söderberg & Partners ejes jo af KKR, der er en af verdens største kapitalfonde. Så det er en meget solid partner. Jeg har haft en dialog med stifteren af Gustaf Söderberg i flere år, og jeg respekterer ham for at have opbygget en imponerende forretning med en omsætning på 3 mia. kr., der jo overgår omsætningen i Norden hos spillere som AON og Willis Towers Watson.”

Ifølge Peter Lindblad bliver der dog ikke tale om, at APC skal samarbejde med Söderberg & Partners. Det skyldes ikke blot, at man er låst konkurrenceretligt, men også at APC fokuserer på private, mens Söderberg & Partners har blikket rettet mod firmapensionsmarkedet.

LÆS OGSÅ

Skarp kritik af pensionstoppens talerør

Afsløring: Pensionsbranchen i hårdt opgør om omstridt indgreb

Pensionsbranchen blev taget på sengen: Ny slagmark efter indgreb

Se vinder og tabere af heftigt indgreb på pensionsmarkedet

PKA og Sampension giver kold skulder til ny forretningsmodel

Pensionsbranchen splittet om ny forretningsmodel, der får sit gennembrud  

Pensionsselskaber taber svimlende 12 mia. kr. på forsikringer

Flytning af pensionspenge er gylden finte, men pensionsselskaber advarer

Sampension taber prestigekunde til Velliv

Topchef i Söderberg & Partners forlader posten

Pensionskasser gør klar til offensiv på det kommercielle område

Pensionskæmpe dropper formandsjagt

Eksperter: PFA’s forretningsmodel er uholdbar

Derfor stopper gulddreng i pensionsgigant 

Uro i baglandet i pensionsbranchens grønne stjernefond

Sådan skal pensionsbranchen tjene stort på grøn omstilling

ATP varmer op til oprydning i udskældte garantier

Oprydning i pensionsbranchen nødvendig. Især én spiller er udfordret