ATP’s kapitalfondsarm ATP PEP er i al fortrolighed ved at stable endnu en fond på benene.
De første byggesten til en niende fond er således allerede blev lagt. Det skete for få uger siden, da ATP PEP skabte den juridiske selskabsstruktur til en ny fond: ATP PEP IX.
Fonden er den niende i række i regi af ATP PEP, men bliver den tredje, siden ATP fik politisk opbakning til at tage eksterne investorer om bord.
At ATP så småt begynder arbejdet med at stable en ny fond på benene, er på mange måder et naturligt træk, idet den seneste fond, nummer otte i rækken, allerede har investeret et godt stykke over halvdelen af det samlede tilsagn på 4 milliarder kroner
Hos ATP ønsker man dog hverken at kommentere stiftelsen af selskaberne til den nye fond eller at gå i detaljer med, hvor stor den nye fond skal være, og hvilke investorer man går efter at få opbakning fra.
”Vi har ingen kommentarer,” lyder svaret fra ATP’s presseafdeling.
Investorer bekræfter dog over for InsidePE, at man er bekendt med planerne om at etablere endnu en fond. Og selv om markedet i dag er noget presset, peger flere på, at det sandsynligvis er et godt tidspunkt at investere på, da priserne generelt er faldet i løbet af de senere år.
Kritik fra rivaler ulmer igen
Arbejdet med at etablere en niende fond sker dog på et tidspunkt, hvor kritikken af ATP’s kapitalfondsarm igen ulmer i kulisserne.
I en række artikler har Dagbladet Børsen beskrevet, hvordan milliardæren Henrik Lind har fået et større afkast på at købe sig ind i fonden ATP PEP VII end danskerne, som har obligatoriske ordninger i ATP, har fået i en tvillingefond.
Samtidig har Børsen beskrevet, hvordan en række ledende medarbejdere i ATP PEP kan 70-doble deres investering via fondenes carryprogrammer.
Carryordningerne gælder i de to seneste fonde fra ATP PEP, efter at der fra politisk side i 2020 blev sat et loft over, hvor meget ATP kan betale til sine egne forvaltere. Samtidig blev der åbnet for, at ATP PEP eksterne investorer kunne rejse kapital fra eksterne investorer.
Ifølge rivalen NIO er det dog ualmindeligt, at forvaltere, der investerer i kapitalfonde, som både NIO og ATP PEP gør, giver carryordninger til deres ansatte.
“Hvis du investerer i en kapitalfond, så bruger du som investor meget tid og energi på at sikre dig, at de er dygtige til det, de laver, og du tror på, at de kan tage fornuftige beslutninger med dine penge. Men du er ikke selv ude at tage beslutninger om de enkelte investeringer,” siger Michael Greve, administrerende direktør i kapitalfonden Nordic Investment Opportunities (NIO), til Børsen.
Har fået velhavende danskere som investorer
Mens ATP ikke ønsker at kommentere, hvilke investorer kapitalfondsarmen har i kikkerten i en niende fond, viser de to seneste fonde fra ATP PEP, at forvalteren er bredt ude i dansk erhvervsliv, når man rejser kapital.
Da ATP PEP indledte arbejdet med at rejse kapital fra eksterne investorer, lød det ellers, at det var eksterne institutionelle investorer, som man ville afsøge interessen hos.
I sidste ende blev det dog milliardæren Henrik Lind og fagforeningen Ledernes Hovedorganisation, der endte med at købe sig ind i ATP PEP’s fond VII.
Og kigger man på investorkredsen i den seneste fond, ATP PEP VIII, består den især af en række yderst velhavende personer. Det drejer sig om blandt andre 3Shape-stifterne Tais Clausen og Nikolaj Hoffmann, Unity-stifter Nicholas Peter Francis, vindmøllerigmanden Jørgen Skovgaard, techinvestoren Lars Fjeldsøe-Nielsen samt familien bag den aarhusianske brillevirksomhed Lindberg.
Da det kun er få år siden, at ATP PEP fik lov til at tage ekstern kapital ind, er det endnu for tidligt at konkludere, om investorerne har fået et tilfredsstillende afkast.
Historisk har PEP-fondene dog leveret fine afkast, hvor især den fjerde fond fra 2010 har forrentet investorernes penge med 2,3 procent, mens afkastet er en anelse lavere i den femte fond fra 2014.
Læs mere
Kapitalfond henter profil med fortid fra konkurrent
Topkonsulenter mærker optimisme i kapitalfondsbranchen. Men presset for exits stiger
Altor klar til milliardsalg af genrejst industrikoncern
Længe ventet udspil fra regeringen vækker glæde hos kapitalfonde
Topkonsulenter og opkøb koster på overskuddet i Altors seneste danske opkøb
Axcel og pensionskasser sælger skibsbank
Mandefald i uroplaget kapitalfond bekymrer investor
Storbank hjælper Alm. Brand med salg af energiforretning
Nordic Capital sætter punktum for sportskæde-eventyr med salg af Unisport