;
concia_hi_7

M&A

Axcel klar til milliardsalg af it-firma

Axcel solgte lønfirmaet Lessor tidligere i år efter kun få års ejerskab, og nu kaster kapitalfonden sig ud i endnu et frasalg af it-firmaet Conscia, der er vokset markant og ventes at indbringe fonden over 2 mia. kr.

En række af landets største investeringsbanker sidder og tripper nervøst ved telefonen. Det ventes nemlig, at kapitalfonden Axcel inden for ganske kort tid vil udvælge den investeringsbank, der skal stå for salget af it-virksomheden Conscia.

Med et prisskilt på over 2 mia. kr. er opgaven særdeles eftertragtet i en tid, hvor langt de fleste kapitalfonde har tyndet godt ud i porteføljerne, og det derfor ikke vrimler med lukrative mandater.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Danske Bank, FIH Partners, Nordea samt Carnegie for ganske nylig været forbi Axcels kontor på Skt. Annæ Plads for at give deres respektive bud på, hvordan et salg af Conscia skal gribes an samt ikke mindst, hvem man bør satse på at sælge it-virksomheden til.

Der var også inviteret et par enkelte udenlandske aktører, der nu skal tage kampen op med de hjemlige banker om at sikre sig Conscia-mandatet.

Det er ikke mere end 3 år siden, at landets største kapitalfond købte selskabet af de daværende ejere, der blandt andet talte kapitalfonden Via Equity. Dengang blev Conscia værdisat til omkring 600 mio. kr., men godt hjulpet af en voksende bundlinje og stigende priser på aktiver er der udsigt til, at Axcel kan hente et solidt afkast på et salg.

I seneste regnskab tjente Brøndby-virksomheden, der er Cisco-partner og leverer kritisk infrastruktur, omkring 120 mio. kr. før renter og afskrivninger, men i indeværende år kommer man til at ligge på omkring 200 mio. kr.

Det skyldes blandt andet, at man sidste sommer foretog et stort indkøb i af form af hollandske Vosko, som man overtog og siden har integreret i den øvrige forretning.

Conscia har skævt regnskabsår, men har i seneste årsrapport valgt at lave en oversigt, hvor man medregner de seneste opkøb på helårsbasis, og her havde selskabet i 2017 en omsætning på 1,4 mia. kr. samt en indtjening før renter og skat på 180 mio. kr.

Hverken Axcel eller Conscia-formand Mogens Elsberg har ønsket at kommentere de aktuelle salgsplaner, men blandt fondens investorer følger man ligeledes salgsprocessen tæt, da der også her er en forventning om, at det forestående frasalg vil sikre Axcel og investorerne et solidt afkast.

”Når en fond vil sælge et aktiv efter så relativt kort tid, er det klart, at der er en forventning om, at det bliver et afkast lidt ud over det sædvanlige. Det var også tilfældet med Lessor, som Axcel også kun havde ejet i ganske kort tid, men hvor man pludselig fik indikationer om, at der var interesserede købere, der ville betale en høj pris for virksomheden,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Flere it-selskabet på vej

Lønfirmaet Lessor blev solgt til amerikanske Paychex i marts, men for nærværende arbejder Axcel også på at frasælge et andet it-firma, nemlig EG.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness hyrede kapitalfonden i begyndelsen af året FIH til at sælge det tidligere EDB Gruppen, selv om virksomheden i løbet af 2017 havde haft store udfordringer og var blevet ramt af et tab på omkring en kvart milliard, efter at en opgave for statens it-udbyder Kombit var gået helt skævt. Her måtte rivalen Netcompany kaldes ind for at rydde op, men det har altså ikke hindret Axcel i alligevel at iværksætte en salgsproces.

Det er FIH, der står for det salg, og da investeringsbanken også stod for salget af Lessor, er der blandt flere rådgivere frygt for, at Axcel igen vil vælge den uafhængige investeringsbank qua den relation, man har fået skabt.

Omvendt har både Axcel og de fleste andre større kapitalfonde altid gjort en dyd af at fordele de enkelte salgsmandater mellem forskellige banker for at undgå favorisering.

Alligevel vakte valget af FIH som rådgiver i forbindelse med salget af EG en vis opsigt, da storbanken Nordea gennem længere tid havde kørt tæt parløb med selskabet. Det var således også Nordea, der få måneder forud for salgsprocessen havde hjulpet EG med at udvide sin obligation på 1,1 mia. kr. Det kunne let være blevet en spændetrøje for EG, hvis man ikke havde fået udvidet obligationen og dermed sin kredit med godt 300 mio. kr.

Kan trække afkastet op

Conscia ligger placeret i Axcels fjerde fond, der blev rejst tilbage i 2010. Fonden har indtil videre frasolgt seks virksomheder i porteføljen, men samtidig har man foretaget investeringer så sent som i 2016 i form af Danmarks Skibskredit og Frontmatec, så der vil sandsynligvis gå nogle år, før fonden er realiseret.

Især sidstnævnte, der er en fusion af en række virksomheder og leverer højteknologisk udstyr til slagteriindustrien, har oplevet en del problemer, siden Axcel overtog virksomheden i 2016.

Også en anden virksomhed i Axcels fjerde fond, den jyske underleverandør til vindmølleindustrien Mita-Teknik, har siden overtagelsen i 2012 haft betydelige udfordringer, der gør, at fonden trods et langt ejerskab ikke ser ud til at være i nærheden af en exit.

Samlet set har Axcels fjerde fond imidlertid præsteret ganske pænt indtil videre med en multipel, hvor investorerne har fået deres penge igen 1,5 gange. Ifølge Axcels egne tal placerer det fonden blandt de absolut bedste i Norden og Europa inden for sin størrelse, og forventningen er da også, at salget af Conscia vil være med til at trække afkastet yderligere op.

Egentlig kan Axcel IV deles op i to, hvis man spørger investorerne. De ældre investeringer som Mita-Teknik og EG er foretaget af fondens nu forhenværende partnere, mens købene fra 2015 og frem er sket under ledelse af Axcels nye hold med ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen i spidsen.

Investorerne har derfor en klar forhåbning om, at Axcels fjerde fond ikke vil lide under samme problem som sine forgængere, hvor fonden i flere tilfælde hang alt for længe fast i dårlige investeringer.

”Det er en helt fair pointe, at Axcel historisk set har været alt for længe om at komme af med de problematiske sager. BB Electronics, Junkers, Noa Noa og flere andre er eksempler på opkøb, hvor man langt tidligere skulle have indset, at de aldrig ville give et godt afkast, og have fundet en løsning frem for at placere dem i det, man engang internt kaldte for ‘syltekrukken’,” forklarer en investor.

It hitter blandt fonde

Netop it-branchen har på det seneste været basis for flere fondsstyrede opkøb og frasalg. Kort før sommerferien var det dansk-svenske Adelis, der solgte IT Relation i en milliardhandel til britiske HG, og få dage senere betalte Polaris et trecifret millionbeløb for at overtage it-konsulenthuset Prodata Consult.

Sidst, men ikke mindst, lykkedes det norske FSN Capital at lande et forrygende afkast med børsnotering af it-kometen Netcompany, der i skrivende stund har en børsværdi på knap 12 mia. kr.

Fondenes store appetit på investeringer inden for it sker, samtidig med at man vender flere traditionelle fokusområder ryggen. Det gælder især detailsektoren, hvor både danske Axcel og Polaris begge har brændt fingrene, ligesom EQT og Nordic Capital  i skrivende stund kæmper med deres respektive opkøb af henholdsvis Top-Toy og Sportmaster.

 

LÆS OGSÅ

Industrigigant klar til historisk frasalg

Her er børsens varmeste salgsemner 

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Britisk fond øjner endnu et dansk supersalg

Førende kapitalfond lukker munden på kritikerne

It-rivaler i kapløb om børsnotering og kunder