;
Axcel hovedkvarter web

M&A

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed

Efter blot et års ejerskab af den svenske kosmetikkæde IsaDora er Axcel blevet tvunget til at nedskrive kæden med et trecifret millionbeløb. Nedturen rejser igen tvivl i fondens bagland om, hvorvidt Danmarks største fond har en berettigelse på det svenske marked.

Landets største kapitalfond, Axcel, er efter en noget blandet historik på det svenske marked atter kommet i modvind på den anden side af Øresund.

Blot et år efter opkøbet af den svenske kosmetikvirksomhed IsaDora for knap 1 milliard kroner er Axcel således blevet tvunget til at nedskrive kæden med omkring en femtedel, svarende til et trecifret millionbeløb i kroner og øre.

Den bratte og noget overraskende nedtur skyldes en kombination af, at Axcel har overtaget et selskab, som i årevis har været drevet af en stifter, der har gjort tingene på sin helt egen måde. Desuden har salget ikke udviklet sig som forventet, og det har på kort tid forvandlet IsaDora fra et væksthåb til en virksomhed, hvor det nu først og fremmest står på oprydning.

Den opgave skal Axcels afgående partner, Nicolaj Vejlsgaard, stå for, da han er blevet indsat i bestyrelsen for IsaDora, mens den partner, der havde ansvaret for opkøbet, svenske Vilhelm Sundström, har forladt Axcel.

”Sektoren er generelt under pres i øjeblikket, og indtil videre har IsaDora ikke vist sig som et stærkt nok brand til at trodse det pres. Det betyder, at den salgsvækst, man havde forventet til blandt andet udenlandske kunder, er udeblevet,” forklarer en af de Axcel-investorer, der for nylig blev briefet om nedskrivningen på investeringen.

Ud over Axcel har også Novo Nordisks pengetank, Novo Holdings, penge på højkant i IsaDora, da man har været med til at stille lån til rådighed for den danske fond.

Hos den enorme pengetank ønsker man ikke at kommentere udviklingen i IsaDora, men pressechef Christian Mostrup Scheel skriver i en mail til InsideBusiness, at man ikke har foretaget en aktieinvestering, men i stedet er en del af et konsortium, der har ydet lån til IsaDora.

Hos Axcel ønsker ledende partner Christian Schmidt Jacobsen heller ikke at sætte yderligere ord på den nedtur, som har ramt fondens store svenske opkøb.

”Vi kommenterer ikke på værdiudviklingen af vores investeringer – det er jo ikke en børsnoteret virksomhed med offentlig prisning af vores investeringer,” skriver han i en mail.

Direktør udskiftet

Da Axcel i februar sidste år opkøbte IsaDora , var det den første svenske investering i Axcels seneste og femte fond, der forinden havde investeret i de to danske industrivirksomheder Mountain Top Industries og Nissens. Kæden, der blandt andet producerer makeup og kosmetik, der sælges af store spillere som Magasin og Salling samt en række webshops i Europa, blev i forbindelse med Axcels opkøb værdisat til godt 1,3 mia. kr., hvor Axcel i sidste ende købte 70 procent af aktierne.

Stifter Ingvar Vigstrand ejer fortsat 30 procent af aktierne i kæden, men blev sidste år udskiftet som topchef i kæden til fordel for danske Jesper Johansen, hvilket ifølge Christian Schmidt Jacobsen var en helt naturlig udvikling.

”Der er vel heller ikke den store grund til for mig at kommentere på al muligt i forhold til udviklingen af vores forretninger, men det er da korrekt, at vi har indsat en ny ledelse i fuld overensstemmelse med stifteren, som i dag er 74 år. Det er vel sådan set ganske naturligt, skulle man mene, men det kan være, at andre ser anderledes på det,” skriver han til InsideBusiness.

Udfordringer i Sverige

Krisen i IsaDora kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for Axcel, hvis nye hold af partnere med Christian Schmidt Jacobsen i spidsen på det seneste har haft godt momentum og senest fik solgt it-virksomheden Conscia til Nordic Capital, der sikrede fonden en seksdobling af den oprindelige investering.

Samtidig er Axcel i markedet for at finde en køber til både softwarevirksomheden EG samt industriselskabet Frontmatec, der leverer udstyr til slagterier.

Især sidstnævnte kan ligesom Conscia for alvor være med til at trække afkastet i Axcels fjerde fond fra 2010 i den rigtige retning.

Når IsaDora så pludselig kører skævt, rejser det imidlertid igen en gammel debat i Axcels ejerkreds om, hvorvidt man overhovedet bør satse på det svenske marked.

Tidligere har fonden blandt andet haft en svensk konkurs på samvittigheden i form af JB Education, ligesom flere andre svenske investeringer, herunder den nyligt frasolgte Driconeq, også har haft store udfordringer.

”Det svenske marked er yderst konkurrencepræget, og derfor er der en risiko for, at man som dansk fond ikke ender med det mest interessante virksomheder, men i stedet må nøjes med dem, de andre har sagt nej til. Det er en fare på et marked med så mange stærke spillere,” forklarer en af Axcels investorer til InsideBusiness.

 

LÆS OGSÅ

Axcel og Polaris i kapløb om milliarder 

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater

Butiksdød truer kapitalfondenes opkøb

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet