Hvadlederduefter

Kultur

Basal ledelse af dig selv: Forbliv den, du er

’Hvad leder du efter, Mads?’ er en historiefortælling om en person Mads, der udnævnes som leder i en it-virksomhed og går grueligt meget igennem, inden han finder sig selv som menneske og ser lyset som leder.

Bogen er skrevet af et ’sjovt’ makkerpar: Steen Holse Andersen, COO i LB Forsikring med masser af ledelseserfaring på alle niveauer og Philip Antonakakis, som er uddannet skuespiller, og som ud over at lave tv og teater træner ledere i præsentation og personlig gennemslagskraft.

Dette er ikke en ’hvordan gør vi punkt for punkt-lærebog’, men en lang række gode råd og budskaber pakket ind i Mads’ rejse som menneske og leder.

Historien er næsten for forudsigelig, men ikke mindre relevant

Mads’ rejse er i den grad genkendelig og til tider næsten karikeret. Den dygtige salgsmedarbejder, der udnævnes til leder, og den på Mads’ vegne ambitiøse hustru og svigerfamilie.

Hvad leder du efter, Mads? Vejen til lederskab

Af: Philip Antonakakis og Steen Holse Andersen
Forlag: Forlaget 1785
Sprog: Dansk
Sideantal: 237
Pris: 200 kroner
ISBN-13: 9788797059906
4 stjerner

Uendelige powerpoint og regneark, suboptimering og en konstant indbygget mistillid. Historien er fortalt, så man ikke kan undgå at få helt ondt i maven af de tåkrummende beskrivelser af, hvordan al innovation og drive ødelægges af en dominerende direktør, hård konkurrence, en reaktiv virksomhedskultur og kolleger, der ikke altid ønsker Mads det bedste.

Udnævnelse af Mads til leder er startskuddet til et forudsigeligt stressrelateret sammenbrud, hvilket bliver kickstarten på Mads’ rejse tilbage til livet. Og det bringer ham til en græsk ø, hvor han i selskab med de lokale finder vejen ind til det, der betyder noget.

Lær at lede dig selv, før du kan lede andre

Bogen taler til alle os, der altid reagerer på andres krav og forventninger frem for at være tydelige om, hvad der betyder noget for os selv. Hvis ikke man har et billede af, hvordan det gode liv ser ud, så er alle beslutninger jo lige rigtige.

Gennem samtaler med Pavlos og Manolis kommer Mads ind til sit eget ’hvorfor’, sin egen og sin ledelsesmæssige eksistensberettigelse.

Jeg synes, der er gode pointer i bogen om vigtigheden af at kende sig selv frem for at leve sit liv ud fra en tese om ikke at ville skuffe andre og altid ville bekræfte andre.

Forbliv den, du er – og husk at have det sjovt

Bogen afsluttes med en opsummering. De afsluttende seks spørgsmål, som er Mads’ guideline for det gode lederskab, er gode, enkle råd. Mit råd er: Print dem i småt, og laminer dem, så du altid kan have dem på dig.

Jeg har altid haft det lidt svært med denne slags ledelsesbøger pakket ind i fiktive, men sandsynlige historiefortællinger. Det kan ende med at blive for forenklede budskaber og gode råd om komplekse problemstillinger. Men jeg synes, at forfatterne delvis løser den svære opgave, fortælleformen taget i betragtning.

Lad være med at læse bogen, hvis du ønsker en detaljeret how-to-ledelsesbog.

Læs bogen, hvis du ønsker underholdning og inspiration til vigtigheden af at kunne kende og lede dig selv, før du kan lede andre. Her flytter den faktisk noget.

 

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com