;
Ambu web

Inside story

Bitter strid bag opsigtsvækkende kongemord 

Det var længere tids uenighed mellem Ambu-formand Jens Bager og selskabet succesfulde direktør, Lars Marcher, der fik Bager til at fyre Marcher på gråt papir. Jagten på en ny direktør havde været i gang i flere måneder bag direktørens ryg. 

Der gik chokbølger gennem det danske aktiemarked, da børsens absolutte vækstraket, Ambu, pludselig fyrede den succesfulde direktør Lars Marcher. 

Tilmed havde Ambu-formand Jens Bager allerede en afløser klar i baghånden i form af Juan-José Gonzalez, der forlod den amerikanske gigant Johnson & Johnson i februar. Et dybt overrasket børsmarked havde mere end svært ved at se det fornuftige i den noget drastiske beslutning.  

Lars Marcher var ganske vist en kontroversiel og noget speciel størrelse i dansk erhvervsliv, der ikke blot havde sikret Ambu-aktionærerne et forrygende afkast, men også havde et ry for at reagere voldsomt, hvis der blev sat spørgsmålstegn ved selskabets og især hans dispositioner, men alligevel kom fyringen for de fleste som et lyn fra en forårsklar himmel. Alene i løbet af fredagen, hvor investorerne tyggede sig gennem meddelelsen fra det danske medikoselskab, styrtdykkede Ambu-aktien med over 20 procent. 

Fyringen af Lars Marcher var imidlertid langtfra en beslutning, der blev truffet på dagen. InsideBusiness kan således via interviews med talrige investorer og kilder internt i Ambu kortlægge et intenst forløb, der i sidste ende førte til fyringen af den succesfulde direktør, der blandt både investorer og analytikere fik tilnavnet ’Solkongen’. 

Jagten på en afløser for Lars Marcher begyndte således allerede for flere måneder siden, hvor Ambu-formand Jens Bager i dyb fortrolighed allierede sig med en international headhunter og gik i gang med at kortlægge feltet af potentielle kandidater til topposten i Ballerup-virksomheden. 

Motivationen var tosidet. For det første var det især formandens og en del af bestyrelsens klare opfattelse, at Ambu havde brug for en helt anden profil, hvis man skulle have succes på det amerikanske marked. Indtil videre havde man med Lars Marcher i front taget de første spæde skridt. Men på et så komplekst marked med store konkurrenter, strenge myndigheder og hårde krav var der behov for en anden profil end Lars Marcher.  

Trods sin store succes i Ambu var Jens Bager således overbevist om, at den passionerede direktør var for opfarende og utilregnelig til at stå i spidsen for udviklingen i Ambu det kommende storsats på den anden side af Atlanten. Hans salgsmetoder og retorik var for aggressiv, var vurderingen fra Jens Bager, der selv er en langt mere påpasselig og velovervejet type – forsigtig vil nogen endda mene. 

Bag formandens kontante rationale gemte sig imidlertid også en personlig og langt giftigere problemstilling. Siden det sene efterår var forholdet mellem især formanden og Lars Marcher blevet tiltagende forværret. Faktisk var flere af de største investorer og folk i bestyrelsen direkte i tvivl om, hvorvidt Marcher overhovedet respekterede Jens Bager og den øvrige bestyrelse og ikke mindst rettede sig efter dens dessiner.  

”Det var, som om det var ham, der havde ansat bestyrelsen og ikke omvendt,” forklarer en kilde. 

Sagen kort

Fredag i sidste uge fyrede bestyrelsen i Ambu selskabets succesfulde direktør, Lars Marcher.

I kulissen stod Juan-José Gonzalez klar til at overtage rorpinden blot få dage senere.

Allerede kort efter årsskiftet blev der dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger iværksat en dybt fortrolig jagt på en ny direktør i Ambu. Det skete efter længere tids strid mellem Jens Bager og Lars Marcher.

Den nye direktør har senest været ansat i giganten Johnsen & Johnson og vurderes at være et stærkt kort i Ambus forsøg på at vinde indpas på det vigtige amerikanske marked.

Ambu har under Lars Marchers ledelse udviklet sig til en af de mest succesfulde aktier i Europa, og på et analytiker- og investorkald gik flere da også hårdt til formand Jens Bager i forsøget på at få en forklaring på den overraskende fyring.

Dårlig kemi 

Det kom flere gange til udtryk i selskabets lukkede bestyrelseslokaler, hvor formanden gang på gang havde svært ved at styre sin egenrådige direktør. 

Nogle beskriver formanden som svag. Andre hæfter sig ved, at selv den stærkeste formand ville have sit hyr med at styre Lars Marcher. 

Et slet skjult signal om den ulmende magtkamp kom allerede i slutningen af august sidste år, hvor Jens Bager solgte Ambu-aktier for mere end 60 millioner kroner. Den tidligere direktør i allergivirksomheden ALK Abello høstede en solid gevinst på salget, men rundt om blandt investorerne voksede usikkerheden. For skulle formandens brandudsalg ses som et vidnesbyrd om, at han havde mistet tiltroen til selskabet? 

Reaktionen på børsen kom prompte i form af et kursfald på 5 procent. Lars Marcher var rasende. Faktisk så vred, at han flere steder udtalte, at en formand set med hans øjne slet ikke burde have lov til at sælge aktier, så længe vedkommende stadig var en del af bestyrelsen.  

En overraskende kritik fra en frustreret topchef, der om nogen var stærkt optaget af, hvordan Ambus aktie klarede sig. Hvor andre topchefer måske i det skjulte skæver til kursen, men udadtil lader formanden og bestyrelsen adressere koncernens aktie og dens bevægelser, har Lars Marcher de senere år været ualmindelig optaget af Ambu-aktien. Den har været symbolet på hans succes, og han har ikke været bleg for at kommentere hverken den eller analytikere, der ifølge ham påvirkede aktien med kommentarer, der i topchefens øjne var useriøse. 

At topchefen tilmed lod en kæk bemærkning falde om, at ALK Abellos aktiekurs vist i øvrigt steg, da Jens Bager blev fyret posten som CEO for nogle år siden, gjorde ikke meget for at mindske kløften mellem de to erhvervsfolk. 

Fandt fuldgod erstatning 

Det helt åbenlyst dilemma for Jens Bager har dog hele tiden været, at han har haft en egenrådig topchef, der i mange tilfælde så stort på ham og bestyrelsens holdninger, men som samtidig gang på gang leverede varen i form af en aktiekurs, der med årene var mangedoblet i en sådan grad, at Ambu fortsat er en af de mest succesfulde aktier på europæisk plan. 

Dertil kommer, at Ambu har en begrænset gruppe storaktionærer, hvor Coloplast-arvingen Niels-Peter Louis Hansen med sine knap 15 procent af Ambu-aktierne er selskabets største aktionær. Den pressesky erhvervsmand tilhører samtidig en tid i dansk erhvervsliv, hvor man for alt i verden ikke skaber uro i et selskab, der økonomisk set leverer varen.  

Opgaven med at få ham og de øvrige Ambu-aktionærer til at erkende, at Lars Marcher af flere årsager ikke længere var den rigtige mand, har derfor taget månedsvis. 

At det så endelig lykkedes Jens Bager, skyldes i høj grad, at han også kunne præsentere bestyrelsen og aktionærerne for en yderst kompetent erstatning i form af Juan-José Gonzalez, som man anså for at være lidt af et scoop.  

Den tidligere Johnson & Johnson-chef havde kort forinden forladt den amerikanske koncern og gik med planer om at flytte til Europa. Således havde han allerede taget en bestyrelsespost i schweiziske Straumann Group, der blandt andet udvikler og sælger tandlægeudstyr. 

For Jens Bager var det en unik mulighed for at skille sig af med en succesfuld, men særdeles genstridig topchef, hvor han samtidig kunne berolige den konservative ejerkreds med, at man havde fundet en passende erstatning, der tilmed havde stor erfaring fra det amerikanske marked, hvor Ambu om kort tid skal forsøge at bide skeer med de helt store. 

Jens Bagers plan lykkedes. Kongemordet var en realitet, og i går tiltrådte Ambus nye topchef. 

Selv ønsker Lars Marcher ikke at udtale sig om forløbet, da han ifølge eget udsagn stadig er for rystet til at udtale sig.  

 

LÆS OGSÅ

Mød bestyrelsesformændene med de største lønsedler

Rasende topchef ville sagsøge bank 

Formand vil fordoble honorar til udenlandske bestyrelsesmedlemmer

Bestyrelserne skjuler gyldne håndjern. Mærsk-formand vil åbne op

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen