a leaders guide

Kultur

Bliv klogere på cybersikkerhed med højaktuel bog

I det sekund, forfatterne har fået trykt en bog om cybersikkerhed, er indholdet nærmest allerede forældet. Men læs denne bog alligevel, hvis du har ansvar for en virksomhed, sidder i en bestyrelse eller har et job, der indebærer omgang med andre, for bogens budskaber er vigtige.

Ifølge Dansk Industri står dansk erhvervsliv over for et stadig stigende antal hackerangreb. Mærsk tabte ifølge eget udsagn over 2 milliarder kroner i løbet af ganske få måneder – og William Demant har efter egne oplysninger tabt 500-600 millioner kroner på blot en måned.  Og én ting er helt sikkert: Antallet af cyberangreb bliver kun større.

’A Leader’s Guide to Cybersecurity’ tager fat i dette for mange vanskelige emne. Hvor skal man som normal indsigtsfuld leder starte, og hvad skal man gøre?

Forfatterne Thomas Parenty og Jack Domet har over 30 års erfaring fra blandt andet NSA i at arbejde med cybersikkerhed. Og jeg må som – mindre indsigtsfuld – læser sige, at jeg oplever at være i gode hænder.

Boganmeldelse

A Leader’s Guide to Cybersecurity. Why boards need to lead – and how to do it
Af: Thomas J. Parenty & Jack J. Domet
Forlag: Harvard Business Review Press
Sideantal: 208
Sprog: Engelsk
Pris: 285 kroner
ISDN13: 9781633697997
5 af 6 Stjerner

Cybersikkerhed må ikke bo i it-afdelingen

Bogen er fyldt med værktøjer, eksempler, bedste praksis og ikke mindst en ’læsevejledning’ til cybersikkerhed – alt sammen sat op, så lægmand i rimelig grad kan navigere i dette vanskelige emne.

Bogen er opdelt i fire overordnede afsnit: ’Forstå problemet’, ’Hvad er principperne’, ’Hvad er ansvaret’ og ’Her er hjælpemidlerne’, alt underbygget på bedste Harvard Business Review-facon med cases og enkle budskaber.

Når man læser bogen, står det helt klart, at cybersikkerhed ikke må bo i it-afdelingen. Du skal som leder sikre, at cybersikkerhed bygges ind i hele virksomheden, ellers kan det have katastrofale følger. Lidt i forlængelse af hvad Tom Peters på et tidspunkt skrev: ”Dengang man etablerede kvalitetsafdelinger døde kvaliteten”.

Udsagnet underbygges af flere praktiske eksempler i bogen.

Digital stewardship

Jeg er sikker på, at bogen rammer spot on i forhold til de udfordringer, de fleste ledere står med i 2020.

”Jeg forstår ikke helt, hvad de siger – og hver gang nogen fra it prøver at forklare mig det, så hjælper det ikke”. Lyder dette bekendt?

Forfatterne introducerer i bogen begrebet ’digital stewardship’. Dette kunne oversættes til noget i stil med ’digital forvalter’ og skal forstås sådan, at du som leder skal kunne stille de rigtige spørgsmål til de rigtige mennesker, inden krisen rammer. Du behøver ikke at have den allerdybeste indsigt, men du skal kende omfang, hacker metoder etc.

Som forfatterne skriver: ”Standarder er altid bagud i forhold til forretningen – og sikkerhedsstandarder er endnu længere bagud.”

Forberedelsen til dit næste bestyrelsesmøde

Bogens afsnit 4 ’Her er hjælpemidlerne’ vil jeg foreslå, at du bruger som forberedelse til dit næste bestyrelsesmøde. Her er en koncentreret gennemgang af de spørgsmål, du skal stille, og de emner, du skal adressere.

Jeg må sige, at her viser HBR’s redaktør igen sin klasse. Hvor er der mange, der kunne have glæde at lave sådanne praktiske hands-on-sammenfatninger. Herligt.

Du skal forstå din rolle og dit ansvar som digital steward

Du skal som leder i 2020 forstå din rolle og dit ansvar som digital steward – i særdeleshed hvis du ikke arbejder med it til daglig. Denne udgivelse kan være en af dine trædesten på vejen.

Jeg kan klart anbefale at læse denne udgivelse. Eksempler og argumenter er pædagogiske, værktøjerne og systematikken er i orden.

Så alt i alt en klart anbefalesværdig bog for den ansvarlige leder – uanset niveau.

LÆS OGSÅ

Red Bull-ejer vil købe sig ind i Brøndby

Udenlandsk investor lurer på Brøndby

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken