Silvan web

M&A

Blodbad forsætter i detailbranchen. Kapitalfond brænder fingrene

Den tyske kapitalfond Aurelius er løbet ind i problemer med sit opkøb af byggevarekæden Silvan, der har bedt sine leverandører om at forlænge betalingstiderne. Krisen vidner om en blodig tid for detailsektoren, hvor flere kapitalfonde har brændt fingrene voldsomt, mens investorer og banker går en bue uden om alt, hvad der lugter af butikskæder.

Den tyske kapitalfond Aurelius er specialist i at opkøbe kriseramte virksomheder og få dem på ret køl. Hvis manøvren går efter planen, kan det være med til at sikre fonden og dens investorer solide afkast. Når det går galt, går det til gengæld rigtig galt. 

Det skete for eksempel sidste år, da den tyske fond måtte overdrage sin nødlidende investering i danske AH Industries til selskabets ledelse efter en årrække med massive underskud. Nu er Aurelius igen løbet ind i uforudsete udfordringer i sin danske portefølje. 

Fonden købte byggevarekæden Silvan af britiske Wolseley, i forbindelse med at englænderne gik i gang med at frasælge alle deres danske aktiviteter. Planen var at vende udviklingen i den landsdækkende kæde, der i årevis var blevet presset af andre aktører som Jem & Fix og Bauhaus. 

Indtil videre har den manøvre dog vist sig særdeles vanskelig. Senest har Silvan og kædens ejere været tvunget til at bede deres leverandører om at få forlænget sine betalingsfrister, de såkaldte credit lines. En øvelse, som en anden stor dansk kæde, nemlig isenkræmmeren Imerco, også var tvunget ud i for ganske nylig. 

Samtidig har flere større leverandører, herunder giganter som teknik- og stålgrossisten Lemvigh-Müller, været så bekymret for situationen i Silvan, at man ikke har ønsket at sende friske varer til kæden. 

Indtil videre foreligger der ikke noget aktuelt regnskab fra Silvan, men seneste årsrapport, der blot dækker 4 måneder af 2017, viser et underskud før skat på knap 60 millioner kroner. Her noterer kæden og dens ejere ganske vist, at der vil blive tale om en forbedring i 2018, men at man fortsat vil tabe penge. 

Flere af de købere, der kiggede på Silvan som en potentiel investering, da FIH Partners fik til opgave at sælge kæden i 2017, understreger da også over for InsideBusiness, at man anså investeringen for at indeholde betydelig risici, da kæden gennem flere år er blevet trykket af flere konkurrenter, ligesom man modsat mange andre af branchens aktører har stor eksponering mod private forbrugere. 

Den anstrengte økonomi i Silvan kombineret med en generel skepsis mod detail og forbrugerrettede kæder har gjort flere af Silvans leverandører nervøse, og flere af dem bekræfter over for InsideBusiness, at man naturligvis gerne vil hjælpe kæden med at finde en løsning, men at man samtidig også er bekymret for den udvikling, man har set inden for detailmarkedet på det seneste. 

Sagen kort

Den danske byggevarekæde Silvan blev købt af den tyske kapitalfond Aurelius i sommeren 2017.

Kæden har i mange år været en del af Stark Group, det tidligere DT Group, og har døjet med økonomiske problemer.

De problemer ser ikke ud til at være forsvundet under det nye ejerskab, og senest har Aurelius og Silvan været nødt til at bede deres leverandører om at få forlænget deres betalingsfrister.

Samtidig har kæden døjet med tomme hylder, da flere leverandører har været betænkelige ved at levere varer til Silvan grundet kædens udfordringer.

Aurelius har ikke den bedste track-record i Danmark og måtte for nylig overdrage kriseramte AH Industries til en række ledere i virksomheden efter mindre end 2 års ejerskab.

Ny usikkerhed om Pandora 

Silvan er således langtfra den eneste hjemlige butikskæde, der er løbet ind i store problemer. Værst gik det med Top-Toy, der med kapitalfonden EQT i ryggen blev tvunget ud i en konkurs før jul.  

Men også andre kapitalfondsejede kæder som SportmasterFlying Tiger og Georg Jensen har oplevet store udfordringer, ligesom børsnoterede selskaber som Pandora og Matas har lagt ryg til alvorlige kursklø gennem den senere tid. 

Netop Pandora var igen i denne uge i negativt fokus på aktiemarkedet, idet selskabet nu har valgt at lukke sin nye thailandske fabrik i en uge. Ifølge Pandora sker lukningen som et led i den store effektiviseringsplan Programme Now, hvor man blandt andet vil nedbringe sine varelagre. 

Både investorer og analytikere så dog med en vis skepsis på Pandoras tiltag, da mange tolker det derhenat man har svært ved at afsætte sine varer og derfor er nødt til at trække i håndbremsen. 

”Det kan meget vel være en del af Programmet Now midlertidigt at reducere produktionen på fabrikken i Bangkok for at nedbringe varelagre, men det er vores opfattelse, at det er et dårligt varsel for resultaterne for første kvartal,” skriver den erfarne analytiker Lars Topholm i sin analyse. 

Han noterer samtidig, at Pandoras seneste tiltag sandsynligvis skal ses som et forsøg på at justere produktionen til en lavere efterspørgsel, hvilket ifølge ham kan betyde, at det kriseramte smykkeselskab får svært ved at leve op til forventningerne for årets første 3 måneder. 

”Det er korrekt, at nogle medarbejdere bliver bedt om at holde fri i uge 20 (med 75 procent i løn). Det er ikke afgjort præcis hvor mange. Vi arbejder med nedbringelse af varelagre og effektivitetsoptimering som del af Programme Now, og det har givet mulighed for nogle midlertidige kapacitetsjusteringer,” forklarer Pandora i en mail til InsideBusiness dog uden at ville svare direkte på, at tiltaget skal ses i lyset af et svagere salg ude i de enkelte butikker. 

Detailkæder i modvind

Herunder ses nogle af de detailkæder, der har oplevet udfordringer på det seneste. Kædernes ejer fremgår af parentes.

Bang & Olufsen (børsnoteret)
Flying Tiger (EQT)
Georg Jensen (Investcorp)
Imerco (Mikael Goldschmidt)
Joe & The Juice (Valedo)
Matas (børsnoteret)
Pandora (børsnoteret)
Silvan (Aurelius)
Sportmaster (Nordic Capital)

Investorer frygter butiksdød 

Set i lyset af Pandoras og en række andre detailkæders store udfordringer for tiden er det ikke tilfældigt, at både kapitalfonde, investorer og banker efterhånden anser detailsektoren for at være et minefelt. Voksende nethandel har de senere år gjort ondt på branchen og har været med til at trykke priserne helt i bund.  

Herhjemme er først Fona-ejeren F Group gået konkurs, og siden fulgte Top-Toy og BR Legetøj.  

I denne uge var der så yderligere dårligt nyt til den groggy detailbranche, da Magasin-ejeren Debenhams er gået i rekonstruktion, efter at koncernens långivere har taget kontrollen med det kriseramte selskab og pillet det af børsen.  

Det er ikke ligefrem noget, der øger bankernes lånevillighed eller fondenes investeringslyst, og direktør i erhvervsmægleren Colliers Peter Winther understreger da også, at der blandt ejendomsinvestorerne hersker en velbegrundet skepsis mod at opkøbe ejendomme, hvor alt for mange kvadratmeter er udlejet til butikskæder. 

”Vi oplever, at der i øjeblikket er en del investorer, der er bekymrede for, hvad der sker inden for detail. Det kan naturligvis være med til at påvirke efterspørgslen og dermed også prisen på ejendomme i det segment,” forklarer Peter Winther og peger på, at det især er branchens strukturelle udfordringer, der får investorerne til at frygte lukninger og dermed tomgang i deres ejendomme. 

”Selv om der ikke er nogen form for krise at spore nogen steder, står detailsektoren over for nogle strukturelle ændringer, der giver en vis usikkerhed netop nu. Ingen udlejere er interesserede i ejendomme, hvor der er risiko for stor tomgang, eller hvor lejerne er presset til at bede om huslejenedsættelser,” siger Peter Winther, der dog tror på, at landets mange store shoppingcentre indtil videre vil være i stand til at tackle de sorte skyer, der lige nu hænger over landets fysiske butikker. 

”Når vi ser på et segment som de store centre herhjemme, vil de også blive ramt, men vi anser det kun for at være i mindre grad. De bedst beliggende centre vil ofte have gode muligheder for at finde lejere, hvis eksempelvis en butik lukker eller flytter. Så her ser vi ikke store udfordringer,” siger Peter Winther. 

Udlejer ikke bekymret 

Set i det lys kan det umiddelbart virke en smule besynderligt, at den udenlandske gigant Pears Global Real Estates danske afdeling med advokat Torben Schøn, der forlod Bech-Bruun efter kontroversielle handler med konkursboer, i spidsen i efteråret opkøbte en række af de bygninger, der til daglig huser Silvans butikker.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Pears dog den skjulte tanke, at det er muligt at f.eks. omdanne nogle af Silvans ejendomme til boliger, hvis byggekæden på sigt ikke skal bo der. En række af Silvans centre var nemlig oprindeligt placeret uden for byerne, men i takt med at disse er vokset er mange af forretningerne nu en del af et byliv. Derfor kan der på sigt være mulighed for at omdanne lejemålene til boliger.

Det har trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Silvan. 

LÆS OGSÅ

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked 

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen 

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed

Kapitalfond vil spinde guld på gamersucces

Kapitalfond jagter livgivende frasalg