Hvem vinder på Støjbergs deroute?  

Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl ser ud til at blive den helt store vinder oven på den dramatiske degradering af Inger Støjberg, skriver InsideBusiness’ politiske ekspert Thomas Juul-Dam. 

Regeringen er kommet godt fra start. Spekulationer om umulige krav fra de tre støttepartier blev gjort til skamme. Godt nok tog regeringsforhandlingerne lang tid, men til gengæld havde både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre glemt, hvor uenige de før valget sagde, at de var med Socialdemokratiet. For efter valget gik S lettede på sommerferie med et forståelsespapir, der var mere end tåleligt. Og en blå blok i ruiner.  

Regeringen må have svært ved at tro sit eget held, nu hvor sommerferien er forbi. For noget så uvedkommende for vælgerne som en konstituering i Venstres folketingsgruppe stjæler al opmærksomhed hos medierne. Ingen spørger om, hvad regeringen vil. Hvad er regeringens forslag til differentieret pensionsalder? Hvad vil man konkret gøre for at nå de ambitiøse reduktionsmål på klimaet? Hvordan får vi råd til minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer? Pist væk fra den politiske dagsorden. Det mest interessante i dansk politik de her dage handler om Venstre. 

Og her er Christiansborg-analysen ikke til at tage fejl af. Støjberg blev vraget – angiveligt med et stort nederlag, da man stemte om hende mod Løhde i gruppebestyrelsen. Manglende interesse i folketingsgruppens arbejde, dårlige evner som netværker og modstand mod Lars Løkke Rasmussen er nogle af de forklaringer, som Venstrefolk til baggrund fortæller Christiansborgs journalister og analytikere. Ikke en venlig behandling af en af den tidligere regerings mest populære ministre og stemmeslugere ved valget.  

Støjberg har i vanlig stil tilkendegivet på Facebook, at hun bliver ved og ikke agter at skrue ned for sine synspunkter. Noget tyder bare på, at det ikke har handlet om Inger Støjbergs politiske holdninger. Det har handlet om noget meget mere afgørende – magten i Venstre. Og her ser det ud til, at arven efter Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt skal forvaltes af enten Kristian Jensen eller Jakob Ellemann-Jensen. Med Inger Støjberg på behørig afstand. 

Og hvem er så vinderen af slaget om posterne i Venstres folketingsgruppe? Mest oplagt er at pege på nogen helt uden for Venstre, nemlig Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti. For her kan man i den grad bruge, at Støjberg er stækket. Et Venstre, der går mindre brutalt til spørgsmålet om udlændinge, og hvor Inger Støjberg ikke længere spiller en så fremtrædende rolle, er lige en bane, som Thulesen Dahl kan bruge for at rejse stumperne af DF efter det smertelige valgnederlag. Hvis Venstre faktisk skifter kurs og går mod midten på udlændinge, efterlader det et større rum til DF. Og hvis Venstre forsøger at fastholde kursen, kan DF beskylde Venstre for at bluffe, fordi Venstres garant for en stram udlændingepolitik, Inger Støjberg, er sat uden for afgørende indflydelse.  

Thulesen Dahl var da heller ikke sen til at udtale sin bekymring over, at Inger Støjberg nu var placeret uden for døren: ”Hvis der ikke hele tiden er nogle kræfter om bordet, der sørger for at holde linjen, ender man måske med at lempe, og det er den bekymring, vi har nu, hvor Inger Støjberg ikke sidder med ved møderne,” sagde Kristian Thulesen Dahl til Fyens Stiftstidende.  

Sandheden er nok, at Thulesen Dahls bekymring snarere var en begejstring over den foræring, hans parti havde fået fra sæsonstart.  

Og hos regeringen – her glæder man sig til, at Venstre holder landsmøde 17.-18. november. 

Kommentér dette blogindlæg herunder