Er it-sikkerhed en konkurrencefordel eller en barriere for vækst?

EY’s seneste undersøgelse viser, at danske virksomheder i stigende grad anvender digitale løsninger bygget i skyen. Inden for 5 år forventer knap en fjerdedel af de danske virksomheder, at størstedelen af deres forretning vil ligge i skyen. It-sikkerhed skiller derimod vandene og ses enten som en konkurrencefordel eller en barriere for vækst. 

Vi har netop offentliggjort en ny undersøgelse, der kortlægger danske virksomheders tilgang til cloudløsninger i større virksomheder og det offentlige. Undersøgelsen peger på, at flertallet af virksomheder har planer om væsentlig større anvendelse af cloudbaserede løsninger og forventer, at det vil gå rigtig stærkt i de kommende år. Men it-sikkerhed kan enten vækste eller bremse udviklingen ifølge de danske virksomheder. 

Virksomhederne ser et klart potentiale i cloudservices, og det er ikke mindst drevet af, at digital transformation står højt på dagsordenen. Planerne for brug af cloud bør også have blik for risici og sikre, at it-sikkerhed er tænkt med. Det er interessant, at it-sikkerhed betragtes som en fordel og på samme tid fremhæves som den største barriere, men det bør ikke ses som et til- eller fravalg. It-sikkerhed er afgørende, uanset om man anvender enkelte cloudbaserede applikationer eller flytter hele it-infrastrukturen i skyen.  

Om 5 år vil 80 procent af forretningen ligge i skyen  

I dag har langt størstedelen af danske virksomheder (85 procent) lagt under halvdelen af deres forretning i skyen.   

De danske virksomheder i undersøgelsen angiver, at den vigtigste årsag til at flytte forretningen i skyen er evnen til transformere forretningen digitalt (73 procent) samt nemmere skalerbarhed (77 procent). Samtidig peger mange af virksomhederne på it-sikkerhed som en katalysator for vækst (38 procent).   

Inden for 5 år forventer knap en fjerdedel af de danske virksomheder, at størstedelen af deres forretning vil være baseret i skyen (80 procent), og 9 procent forventer, at hele deres forrentning vil være cloudbaseret (100 procent).  

Top-5-barrierer: It-sikkerhed største udfordring 

Når de danske virksomheder bliver spurgt, hvad de ser som de største barrierer for vækst, ligger it-sikkerhed i top, selv om hele 38 procent samtidig ser it-sikkerhed som en katalysator for at vækste forretningen.  

Kompleksiteten i at flytte eksisterende it-løsninger er også højt på listen og kan vise sig at være særlig krævende for især større virksomheder med tunge systemer.  

Problemet med at flytte eksisterende applikationer til cloudbaserede løsninger er, at rigtig mange virksomheder og offentlige institutioner har opbygget en kompleks vifte af systemer og datakilder. Når det i forvejen er vanskeligt at håndtere, så kan det kræve store investeringer at integrere og erstatte disse systemer og håndtere den underliggende økonomi. Tanken om at samle det hele stiller meget store krav – hvad enten vi taler cloud eller ej. 

Brugerne presser på for cloudløsninger 

Ifølge undersøgelsen er apps, databaser og datalagring mest almindeligt inden for cloud i dag.  

Inden for SaaS er Microsoft Office 365, Adobe Creative Cloud og Microsoft Power BI mest udbredt.  

Når det gælder IaaS-eller PaaS-leverandør, så er det Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) og Google Cloud Platform, der topper listen.  

Hvad angår cloudbaseret IoT, machine learning og avanceret analyse, er virksomhederne stadig ved at tage de første spæde skridt.  

Mange kæmper i dag også med uautoriseret brug af cloudservices. Det indikerer, at brugerne i mange tilfælde omfavner cloudservices, mens it-afdelingerne halter efter og forsøger at begrænse risici og følge med efterspørgslen. 

Kommentér dette blogindlæg herunder