København er skandinavisk hotelmester

Hotellerne i København ender øverst på podiet og tager både det nationale og det skandinaviske mesterskab i gode nøgletal. Lars Ramme Nielsen fra Dansk Erhverv gør status på en branche i vækst

Der er flere kilder til viden om, hvordan 2018 er forløbet for de danske hoteller: Dels naturligvis hotellernes egne regnskaber, dels overnatningsstatistik fra Danmarks Statistik og dels data fra Benchmarking Alliance, som dækker de største byer og dermed de store hoteller og hotelkæder. Dansk Erhverv har gjort status og ser fremad.

 

København er danmarksmester

Hotellerne i København har klaret sig suverænt bedst i 2018 sammenlignet med de andre store byer i Danmark. København løber med guldmedaljen i størst fremgang i hotelovernatninger, og i gennemsnitspris og nøgletallet revenue per available room (RevPAR) ses også fine stigninger.

De københavnske hoteller havde knap 260.000 eller 4,3 procent flere overnatninger i 2018 end året før. I løbet af året er der åbnet en række nye hoteller i hovedstaden med en samlet stigning i værelseskapaciteten på 9 procent.

På de store hoteller, som indberetter til Benchmarking Alliance, er belægningsprocenten steget med 0,7 procentpoint. Men måske endnu mere interessant er, at markedet viste sig robust. Gennemsnitsprisen er steget med 1 procent, mens RevPAR gik frem med 1,9 procent.

I Danmark er prisudviklingen drevet af vækst i København, der med en årsbelægning på 80 procent over året har kunnet opretholde en gennemsnitspris på 1.034 kroner.

Tallene viser et mindre fald i Århus, der efter kulturbyåret i 2018 har måttet iagttage let faldende priser og belægning.

Og København vinder over Oslo og Stockholm

Hotelscenen i København er karakteriseret af et langt mere internationalt gæstemix og relativt flere leisuregæster end Oslo og Stockholm.

I 2018 havde Oslo en tilbagegang i belægningsprocenten på 0,8 procentpoint og en gennemsnitspris, der kun steg med 0,5 procent. Efter en væsentlig udvidelse i hotelkapaciteten i Stockholm i 2017 var belægningsprocenten i 2018 helt flad i forhold til året før. Fremgangen i turisternes overnatninger i Stockholm på 4,5 procent skal ses i lyset af tilbagegang i såvel gennemsnitspris som RevPAR på hele 4,9 procent.

Figuren nedenfor viser ’kongetallet’ RevPAR – revenue per available room – for Oslo, Stockholm og København. København ligger suverænt bedst, og tabellen viser, at København især i sommermånederne har det højeste RevPAR. Der er i alle tre byer generelt et fald i juli og ellers ses, at udviklingen i Oslo og i Stockholm er meget ens.

Zoomes ind på belægning, ses en generelt meget højere og mere stabil belægningsprocent i København end i Oslo og i Stockholm.

2019 i krystalkuglen

Det ser heldigvis ud til, at de gode tider fortsætter i 2019. Tal fra Benchmarking Alliance for januar indikerer fortsat stigning i RevPAR, gennemsnitspris og belægning – de seneste åbninger af hoteller uanset.

Brøchner Hotels åbnede Hotel Ottilia i Carlsbergbyen i januar med 155 værelser, og senere på året åbner Scandic Falkoner med 332 værelser og CabInn med hele 1.203 værelser. Flere andre følger, og sammen med udvidelse af eksisterende hoteller får København samlet set mere end 3.000 nye hotelværelser i år.

I lyset af de mange hoteller, der slår dørene op i 2019, er vækst helt nødvendigt. 2019 bliver et fornuftigt kongresår i København, og håbet er, at lufthavnen fortsætter med at realisere nye flyruter, og at den positive hype, der er om Danmarks hovedstad, fortsætter. Håbet er også, at brexit, handelskrig og stigende oliepriser ikke vil påvirke den internationale økonomi i større grad.

 

Om Dansk Erhverv

Dansk Erhverv organiserer ca. 35 procent af hotelkapaciteten i Danmark: De fleste hotelmedlemmer og de større kæder, der har den væsentligste del af deres forretning i København, Århus, Ålborg og i Trekantsområdet.

Som del af medlemskabet udarbejder Dansk Erhverv på månedlig basis hotelstatistik og analyse af markedet, som hotellerne kan bruge i deres forretning. Årligt gøres der status, og der kigges i krystalkuglen mod det kommende år. Ovenstående er udarbejdet i den sammenhæng på baggrund af data fra januar til november 2018.

Kommentér dette blogindlæg herunder