;

Løkke er kaos. Det er Ellemanns chance

Lars Løkke Rasmussens opsigtsvækkende bog kan være Jakob Ellemann-Jensens mulighed for at samle en splittet opposition, skriver InsideBusiness’ politiske kommentator.

Så udkom Lars Løkke Rasmussens længe ventede bog. Et værk, der er en spionroman værdig. Løkke beretter livligt, hvordan han i hemmelighed har optaget det sagnomspundne hovedbestyrelsesmøde, der førte til partilederens fald, på sin mobiltelefon. Han gengiver utvivlsomt hyggelige samtaler med blandt andre daværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker i rygekabiner under sene forhandlinger i Bruxelles. Og fremlægger, hvordan han mødes med to B.T.-journalister bevæbnet med en mikrofon skjult i en kuglepen (!) og et opdigtet rygte om pædofili rettet mod den ene af journalisterne.

Det er svært at tro, at beretningen kommer fra en af nyere tids største politiske skikkelser – en mand, der har stået fadder til talrige reformer af vores velfærdssamfund, har været formand for Venstre i ti år og har stået i spidsen for Danmark to gange som statsminister. Det ligner mere terapi for et menneske i dyb frustration og i svære eksistentielle udfordringer. I fuld offentlighed med os alle sammen som måbende tilskuere.

Når jeg tidligere har betragtet Løkke, har jeg som regel set et sammensat menneske, hvor privatlivet var vel kaotisk, men hvor det politiske boldøje var knivskarpt. Nu er alt, hvad der vedrører Løkke, kaos.

Netop det kan være Jakob Ellemann-Jensens chance. Ellemann, der indtil nu åbenlyst har været for svag en leder til at udfordre Mette Frederiksen og regeringen under corona. Som ikke har formået at samle en splittet opposition. Som gaber over tydelige interne gnidninger i Venstre. Alt imens Løkke alfaderligt har stået på sidelinjen og generøst øst ud af sine analyser, forslag og synspunkter. Selvfølgelig i fuld offentlighed, så det har været allermest ubekvemt for Ellemann.

Den dynamik skifter nu, tror jeg. Selv Løkkes mest trofaste støtter i Venstre. Lars Christian Lilleholt og Troels Lund Poulsen, har nu vendt ham ryggen. Og hans bog, der mere minder om et sammenbrud end et sammenkog af en flot politisk karriere, er katastrofal for Løkkes troværdighed og legitimitet. Ikke bare på Christiansborg, men også i den almindelige offentlighed. Løkke fremstår som et ringvrag, der ikke stopper i tide, hvilket er trist hans flotte meritter og betydning for dansk politik in mente.

Det er vanskeligt at være partileder for nutiden og fremtiden, når man samtidig skal slås med fortiden i form af tidligere partiledere. Tag det fra en, der har skulle høre på råd, om end sjældent gode eller gennemtænkte, fra både Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft. Det kan føles som at skulle accelerere i kviksand på grund af koryfæernes folkelige troværdighed. Løkke gør nu Ellemann den tjeneste at fjerne en stor del af egen troværdighed, hvilket givetvis vil føre til intern samling om Ellemann og måske fornyet autoritet blandt oppositionspartierne.

På den korte bane skal Ellemann – igen-igen – forholde sig til intern uro i eget parti frem for at bruge krudtet på regeringens eventuelle svagheder og fejl. Det må føles udmarvende og drænende. Men med Løkkes bog kan Ellemann ane lys i mørket. Ikke på grund af egen evne til at skabe autoritet som nyvalgt leder, men på grund af forgængerens sammenbrud i fuld offentlighed.

En gang imellem har også Ellemann lov at være heldig.

 

Af Thomas Juul-Dam, ledende partner i Primetime

Kommentér dette blogindlæg herunder