Aktiemarkederne venter i spænding på torsdag

Regnskabssæsonen strækker sig over mange uger, men skal man vælge den vigtigste, er det denne uge, hvor især torsdag springer i øjnene med regnskaber fra de helt store teknologiselskaber, der har været i vælten gennem hele 2020.

På torsdag er det store A-dag. Teknologigiganterne Apple, Amazon og Alphabet aflægger regnskab på en og samme dag, og det gør Facebook og Twitter i øvrigt også, så det er en af årets helt store regnskabsdage, vi har i vente i den i forvejen travleste regnskabsuge i denne omgang.

Omkring halvdelen af de 500 selskaber i S&P 500-indekset fremlægger regnskab i denne uge, og torsdag skiller sig som nævnt ud som den helt store regnskabsdag. For Amazon, Alphabet, Twitter og Facebook er der tale om kvartalsregnskab, mens der for Apples vedkommende dog er tale om årsregnskab.

I runde tal svarer det til, at cirka en fjerdedel af den samlede markedsværdi i S&P 500-indekset aflægger regnskab på torsdag, så det er en regnskabsdag af de helt store og spændende, der er lagt op til.

I særlig grad fordi de nævnte selskaber, der alle er store teknologiselskaber, er hovedårsag til den skævvridning og polarisering af aktiemarkedet, som vi har set gennem 2020 – ikke mindst som en af de afledte effekter af covid-19-pandemien.

Flere tilhører kategorien af vækstselskaber, der ikke har været mærket negativt af coronakrisen overhovedet, men tværtimod har lukreret på den. Det har været med til at skabe nogle ekstremt høje forventninger til disse selskabers fremtidige indtjening, og det har medført, at de nu handles i nogle kurser, der generelt betragtet er svære at forsvare ud fra det rent indtjeningsmæssige.

Et selskab som Amazon handles p.t. i et P/E-niveau (forholdet mellem aktiekurs og selskabets indtjening) på over 100, og det indikerer noget om, hvor store forventninger der er til den fremtidige indtjening.

De høje P/E-niveauer levner derfor ikke nogen plads til, at selskaberne skuffer i deres udmeldinger, når regnskaberne lander. Bliver der sat spørgsmålstegn ved de forventninger, kan det godt give negative dønninger. Det har vi set mandag med den tyske softwarevirksomhed SAP, der fik barberet 20 procent af sin markedsværdi efter en nedjustering.

Det gælder naturligvis også den modsatte vej, at positive overraskelser bliver belønnet, men forventningerne er i forvejen bygget kraftigt op, og det gør det alt andet lige sværere at overraske positivt. Det skaber en vis sårbarhed i markederne, når forventningerne er kørt op på den måde, som tilfældet er.

Kommentér dette blogindlæg herunder