Bog 22

Lifestyle

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform 

Alt for mange virksomheder rekrutterer fejlagtigt nye medarbejdere efter graden af talent og historisk performance. De bør i højere grad rekruttere efter gnist. Det er budskabet i en ny bog af Angela Duckworth. 

Angela Duckworth brænder klart igennem med nogle spændende betragtninger om det at præstere, og at talent ikke er den bedste indikator for fremtidig succes.

Angela Duckworth er uddannet psykolog og har en fortid hos McKinsey. Senere har hun arbejdet som skolelærer. I sit virke som psykolog har Angela forsket i, hvorfor nogle menneskers præstationer er helt enestående. Hendes bud er, at det sjældent skyldes talent eller særlige medfødte evner, men derimod en kombination af passion og vedholdenhed. Det er det, hun kalder gnist.

Hvad er gnist, og hvorfor er det vigtigt?

Den første del af bogen gør op med vores fordomme om sammenhængen mellem talent og præstation. Hvis vi oplever en toppræstation i sportens verden, i erhvervslivet eller i undervisningssystemet, fristes vi ofte til at omtale personen, der har præsteret noget stort, som en person med særlige medfødte evner og et særligt talent.

Angela Duckworth fremlægger mange eksempler og forskningsstudier, der afviser, at talent altid giver en toppræstation.

Talent giver kun et bedre udgangspunkt for at præstere. Sandheden er en anden: Menneskers evne til at træne målrettet og længe er ofte forklaringen på stærke resultater. Derfor mener hun, at der ikke er nogen genveje til toppræstationer. Og hvis du skal kunne træne hårdt, klogt og længe, kræver det vedholdenhed og passion. Netop de to komponenter i gnist.

Hun præsenterer i denne del af bogen en ret interessant test – gnisttesten. Her kan du på ti spørgsmål score dig selv og se, hvor meget gnist du har. Ret nyttigt. Specielt hvis virksomheder vil have et alternativt værktøj til at forudsige, hvilke medarbejdere der med størst sandsynlighed kommer til at præstere i fremtiden.

Fakta

Gnist

Af Angela Duckworth

Forlag: Gyldendal Business (2017)

Sideantal: 306

Sprog: Dansk

Pris: 300 kroner

ISBN-13: 9788702179552

Tre af fem stjerner

Gnist kan fremelskes

Den gode nyhed i anden og tredje del af bogen er, at gnist kan fremelskes og udvikles. Hun giver gode anvisninger til, hvordan man kan drive denne udvikling indefra, det vil sige af os selv. Det handler om at kende egne interesser, blive målrettet og være meget formålsdrevet. Tredje del af bogen fokuserer på, hvordan gnist kan påvirkes udefra, blandt andet med råd om hvordan vi kan fremme gnist hos vores børn. Og hvordan vi skaber en gnistpræget kultur.

Bogen henvender sig helt bredt til alle, der ønsker at ruste sig selv, sine medarbejdere eller børn til at gå gennem livet med større personlig styrke. Jeg giver bogen 3 af 5 stjerner. De 3 stjerner gives for de første 100 sider af bogen, som er ret lærerige, og hvor der er mange gode betragtninger understøttet at mange undersøgelser og eksperimenter.

De sidste 200 sider af bogen er fyldt med små cases, eksempler og personlige eksempler, der skal understøtte pointerne, som præsenteres. Denne meget grundige argumentation er typisk for mange amerikanske bøger og kan føles noget langtrukken. En anbefaling til læsevejledning er således at bruge tiden på de første 100 sider!

Som leder vil bogen give inspiration til forbedring af rekrutteringsprocesser og input til, hvordan du som leder kan bidrage til udvikling af gnist blandt dine medarbejdere, samt god inspiration til udvikling af din egen gnist.

 

Af partner Anders Nørgaard, Hildebrandt & Brandi, an@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens 

Kort og kontant bog om privatøkonomi for alle

Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid

Sex, sladder og stress i organisationer

Diskret nordisk erhvervskoryfæ