På baggrund af en ny analyse opfordrer Dansk Industri til, at det offentlige fokuserer kræfterne på at blive bedre til at indkøbe rådgivningsydelser. PR-foto

Politik

Brancheforeninger vender ryggen til bankers revisionsforslag

En række brancheorganisationer afviser Finans Danmarks forslag om at udvide revisionspligten til at gælde alle virksomheder. Forslaget risikerer at belaste virksomheder med tunge administrative og økonomiske byrder, siger flere af organisationerne. Én forening hilser dog forslaget velkommen.

Et klart nej tak.

Sådan kan ordlyden fra en række brancheorganisationer opsummeres på spørgsmålet, om de bakker op om Finans Danmarks forslag om udvidet revisionspligt, som organisationen agter at lufte for politikerne til efteråret.

Formålet med forslaget, som Finans Danmarks konstituerede administrerende direktør, Ane Arnth Jensen, kunne fortælle til InsideBusiness i sidste uge, er at forebygge hvidvask og økonomisk kriminalitet.

I kølvandet på dokumentarserien ‘Den sorte svane’, der kunne afsløre omfattende hvidvask og fusk, er der behov for at sætte hårdere ind over for den slags forbrydelser, og her er en øget grad af revision et vigtigt værktøj, fortalte Ane Arnth Jensen.

Derfor foreslår Finans Danmark en udvidelse af selskabernes revisionspligt som en del af en samlet forslagspakke, hvor bedre datadeling mellem banker og myndigheder også vil indgå.

Men nu møder forslaget altså kritik fra flere parter – en af dem er de små og mellemstore virksomheders interesseorganisation, SMV Danmark.

“Vi synes grundlæggende, at forslaget er udtryk for at ville skyde gråspurve med kanoner, og at det er en rigtig dårlig idé at ville trække en generel forpligtelse om revision ned over hovedet på tusindvis af små og mellemstore virksomheder, der for langt de flestes vedkommende har orden i penalhuset, fordi man vil ramme de få lovbrydere,” siger Alexander Søndergaard, underdirektør for politik og analyse i SMV Danmark.

SMV Danmark har tidligere tordnet mod lignende forslag og i en analyse advaret om, at en udvidet revisionspligt vil koste medlemmerne milliarder i omkostninger. Det er Alexander Søndergaards klare overbevisning, at Finans Danmarks nuværende forslag vil betyde omfattende økonomiske byrder for de mindre virksomheder.

Selv om han anerkender, at der er behov for at få sat et kritisk blik på økonomien blandt nogle små og mellemstore virksomheder, går man med et forslag om at udvide revisionspligten omvendt til værks, mener han.

I stedet bør man i Alexander Søndergaards optik fokusere andre steder.

“Det er klart, at når der sker sager som det, man kunne se i ‘Den sorte svane’, giver det anledning til at overveje, om tingene gøres rigtigt. Men vi siger, at man bør gå fokuseret til værks og kigge på problemstillingen for først at finde ud af, hvor der specifikt kan være behov for at øge kontrol og tilsyn i stedet for at male med en bred pensel og ramme alle,” siger han og tilføjer:

”Fra vores stol vil et vigtigt sted at starte være at kigge på de regler, der allerede eksisterer på området, og finde ud af, hvordan man håndhæver dem frem for at introducere ny regulering. I det ligger der også et arbejde i at finde ud af, om der er nogen mangler i lovgivningen, og om der er behov for at lukke de huller. Uanset hvad, er det vigtigt at få lavet den afdækning først, før man skrider til løsninger.”

Vil lægge snubletråd for iværksættere

I korte træk lægger Finans Danmark op til, at virksomheder drevet som en selskabsform med begrænset hæftelse som hovedregel skal være underlagt pligt om, at deres økonomi skal gennemgå revision.

Hvor den nuværende revisionspligt gælder for selskaber med en balancesum over 50 millioner kroner, skal pligten nu udvides og gælde for samtlige selskaber, hvis det står til Finans Danmark.

Samtidig skal der være mulighed for, at hvis en virksomhed over tid kan bevise, at der er orden i sagerne, kan de blive undtaget revisionspligten.

Takterne i forslaget er noget, der ikke just får varme tanker fra Peter Kofler, bestyrelsesformand i Danske Iværksættere.

”Jeg har svært ved at se, hvem man vil fange med dette forslag, og jeg frygter, at virksomhederne – herunder nogle af vores medlemmer – i sidste ende vil stå med hele regningen for complianceefterlevelse,” siger han.

Som navnet antyder, repræsenterer organisationen, der tidligere gik under navnet Dansk Iværksætter Forening, iværksætterselskaber, startups og andre mindre selskaber i det danske iværksættermiljø. Foreningen har tidligere været meget aktiv i debatten om udvidet revisionspligt og revisorkrav.

Da flere banker for nogle år siden begyndte at indføre revisionspligt for erhvervskunder, fortalte Peter Kofler til InsideBusiness, at sådanne tiltag var med til at belaste medlemmerne og gøre det mere besværligt at drive iværksættervirksomhed.

I forhold til det nuværende forslag fra Finans Danmark gentager han budskabet og fortæller, at medlemmerne allerede betaler meget for først at etablere deres selskaber, for at åbne bankkonti og for efterfølgende at skulle efterleve complianceregler.

Hvis de oven i dette skal betale for en revisionsgennemgang, frygter han, at regningerne vil løbe endnu højere op.

“Det vil lægge en kæmpe snubletråd for, at man kan blive iværksætter i Danmark. Og erhvervslivet har brug for, at der kommer flere iværksættere og startups, der kan bidrage til økonomien. Så det vil bestemt være en kæmpe omkostning for iværksætterne, men i sidste ende vil det være en endnu større omkostning for samfundet,” siger Peter Kofler.

DI ser ikke behov, DE er splittet

Hos Dansk Industri (DI) er fagleder for regnskab og moms Kristian Koktvedgaard heller ikke vild med ideen om at udvide revisionspligten så markant, og han mener ikke, at der er behov for at pille ved den nuværende grænse.

Selv om han anerkender, at der er behov for at få foretaget en grundig evaluering af, om de nuværende indsatser mod hvidvask virker, hvilket der også er lagt op til i den nuværende lovgivning, er en udvidet revisionspligt ikke det rette at gøre.

”For det første vil det ramme alle de lovlydige virksomheder, der får alle omkostningerne. Og for det andet har vi netop lagt et generelt niveau på revisionspligten, og så laver vi risikovurderinger for alle dem under det niveau. Et forslag som dette vil være den forkerte vej at gå, og det vil betyde yderligere omkostninger – og det skal vi undgå for de lovlydige virksomheder,” siger Kristian Koktvedgaard.

I stedet burde man udnytte den mængde af indberetninger og data om for eksempel hvidvask, der allerede ligger hos Skat og andre myndigheder, og derfra identificere mønstre og konkrete problemområder blandt selskaber.

Myndighederne har altså en opgave i at udnytte de allerede eksisterende muligheder, og det kommer DI til at bringe til torvs i den videre drøftelse, lover Kristian Koktvedgaard.

“Vi går gerne ind i drøftelserne med Finans Danmark, politikerne og andre parter for at finde ud af, hvad der er af muligheder, og hvad der fungerer bedst. Men lige nu er det vigtigt for os at sige, at man skal passe på med at skyde med spredehagl,” siger han.

Omvendt er Dansk Erhverv (DE) mere ambivalent over for forslaget. Mikkel Møller Rasmussen, der er DE’s fagchef for rådgivning og revision, vil således hverken sige klart ja eller nej til forslaget.

Ifølge ham er diskussionen om at udvide revisionspligten kompleks, fordi man på den ene side har et forhold omkring, at revideres flere regnskaber, og øges indsatsen for gennemgående revision af virksomheder, vil man få et mere retvisende billede af de økonomiske forhold.

På den anden side vil der dog være mange administrative og økonomiske byrder forbundet med en udvidelse. Derfor er det i den videre drøftelse at finde en afvejning mellem de to ting, understreger han.

”Det er meget vigtigt, at man finder frem til nogle løsninger, der ikke belaster mere end nødvendigt. Altså at man i arbejdet for at forebygge og forhindre kriminalitet ikke skaber mere arbejde og flere omkostninger for lovlydige virksomheder,” siger Mikkel Møller Rasmussen.

Revisorer tager imod med kyshånd

Måske ikke overraskende er FSR – Danske Revisorer meget modtagelige over for Finans Danmarks forslag og takker dem for at tage emnet op til debat.

En udvidelse af revisionspligten har været på revisorernes dagsorden i flere år, og derfor er de mere end villige til at indgå i drøftelserne med de politikere og parter, der måtte ønske det.

”Som branche har vi masser af erfaring på området, og vi stiller os gerne til rådighed for at tage dialogen om den rette fremgangsmåde, hvis politikerne gerne vil overveje at gå i en anden retning end hidtil,” siger Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – Danske Revisorer.

Da debatten om revisionspligten føg frem og tilbage mellem politikerne forud for den seneste lovændring, skrev foreningens daværende formandskab i en kronik i Børsen, at en udvidet revisionspligt ikke nødvendigvis skulle gælde alle virksomheder.

Lone Strøm fortæller, at man ikke på den måde har ændret linjen, ”men vi er heller ikke tonedøve”. Hvis politikerne måtte ønske at gå i en anden retning, er foreningen mere end villig til at tage debatten, fortæller hun.

Dog understreger hun, at selv om en revisor kan være en vigtig del i forsvaret mod hvidvask og økonomisk kriminalitet, kan vedkommende kun rapportere de ting, der bliver givet adgang til, og at det i sidste ende er myndighedernes ansvar at sikre, at kriminalitet ikke sker.

Desuden vil det med sådant et forslag blive mere byrdefuldt for virksomhederne, da det koster at få en revisionspåtegning. Samtidig er medlemmerne i FSR – Danske Revisorer heller ikke interesseret i at bebyrde deres kunder unødigt, siger Lone Strøm.

”Derfor bør man fra politisk hold også have det med i sine overvejelser og beslutte, hvor man skal lægge snittet, og hvad man vil med erhvervslivet – især i afvejningen af de fleste lovlydige virksomheder kontra de få brodne kar,” siger hun.

Finans Danmark: Vi ser frem til dialogen

Da InsideBusiness interviewede Ane Arnth Jensen om forslaget, understregede hun, at løsningerne ikke er givet på forhånd, og at en model skal findes i fællesskab med myndighederne, politikerne og de relevante parter i erhvervslivet.

Hun gjorde det også meget klart, at langt de fleste virksomheder følger reglerne, og at en udvidet revisionspligt ikke skal belaste virksomhederne mere end nødvendigt.

Derfor er det altafgørende for Finans Danmark, at der i det videre arbejde findes en løsning, der især tager hensyn til de små og mellemstore virksomheder.

I et skriftligt svar understreger Ane Arnth Jensen dog endnu en gang, at der er behov for at stille et skarpt lys på økonomisk kriminalitet blandt virksomheder.

Kritikken fra de andre brancheorganisationer får derfor ikke Finans Danmark til at vakle i sin tro på, at en udvidet revisionspligt vil være et væsentligt værktøj i kampen mod hvidvask og økonomisk kriminalitet.

”Som jeg tidligere har sagt, har TV 2-dokumentaren ’Den sorte svane’ sat fornyet fokus på det gavnlige ved revision, som blandt andet kan afdække, om der er reelle aktiviteter i en virksomhed, og om der betales skatter og moms. Jeg ser frem til at drøfte vores tanker med de relevante politikere, myndigheder og organisationer her i løbet af efteråret,” skriver Ane Arnth Jensen i sit svar.

Læs mere

En æra er slut. En urørlig sandhed er faldet: Mere hvidvaskkontrol er ikke altid bedre end mindre

Banker genopliver betændt debat: Vil have udvidet revisionspligt for virksomheder

Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder

Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger stadig

Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet

Opgør tager form: Regeltyranni har taget overhånd

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt