;
nykreditpix

Redaktørens analyse

Brugte Anders Dam beskidte kneb for at tryne Nykredit?

Anders Dam ser ud til at have sat Nykredit og Spar Nord skakmat i opgøret om Handelsbankens danske forretning. Forståeligt nok var der for meget på spil med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på nakken af Totalkredit-aftalen, sælgers risiko for myndighedsafvisning af opkøbet og tiltagende surhed i Totalkredit-bankerne.

Nogle vil hævde, at det var feje tricks, da Jyske Bank med Anders Dam i spidsen sidste sommer sendte en klage over Nykredits Totalkredit-aftale til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Men set med eftertidens briller må man sige, at timingen var ganske eminent. For få måneder senere blev Handelsbankens danske afdeling sat til salg.

En lækkerbisken for ekspansionslystne banker og i den grad også for Nykredit og de banker i Totalkredit-samarbejdet, der kører på samme BEC-datacentral. I fredags kom det så frem, at Spar Nord noget uventet nu alligevel udbetaler udbytte til aktionærer. Det var ellers penge, som den normalt ret stramt drevne Aalborg-bank havde reserveret til at købe Handelsbankens danske filial.

Med andre var konglomeratet bestående af Spar Nord, Nykredit med Arbejdernes Landsbank/Vestjysk Bank ude af køberfeltet, hvilket kom som lidt af en overraskelse for de fleste i banksektoren. Ser man mellem linjerne, er det imidlertid ikke så overraskende, for der er kræfter i spil, som gør det langt mere komplekst for både kongemageren Michael Rasmussen i Nykredit og for sælgeren svenske Handelsbanken at indgå en aftale.

Anders Dam i Jyske Bank har nemlig ikke ligget på den lade side siden indgivelse af konkurrenceklagen. Han har udtalt sig stærkt kritisk om konkurrencesituationen med Totalkredit-bankerne, som med ca. halvdelen af det lukrative private danske marked for realkreditlån har vokset sig til en dominerende position. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har der været mere dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i lyset af det forestående salg af Handelsbanken.

Kunne tvinge hårdt indgreb igennem

Konkurrencefolkene har lyttet til sagen og har iværksat en større undersøgelse af konkurrenceforholdene. Det kan sagtens falde ud til ugunst for realkreditkæmpen Nykredit. Og havde man valgt at byde suverænt højest for Handelsbanken, ville det blot forstærke de forlydender om, at Nykredit ønsker at dominere markedet – og gerne bruger kontanter til at tryne konkurrenterne for at opnå den ønskede dominans. Det ville nærmest tvinge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at sætte hårdt ind over for Nykredits Totalkredit-aftale, primært de mangeårige økonomiske håndjern, som aftalen lægger de banker og sparekasser i, der kunne finde på at agere ’illoyalt’ og være Totalkredit utro med en anden leverandør af realkreditlån.

Den årsag gør også Nykredit til en dårlig køber set med Handelsbankens briller, for hvem ønsker at sælge til en spiller, der risikerer at få underkendt købet af konkurrencemyndighederne. Det har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gjort før med JP/Politikens forsøg på at købe dagbladet Børsen. Det ville yderligere forstærke den værdidestruktion med konkurrenters jagt på kunder og skattede medarbejdere, som i forvejen har præget Handelsbankens salg af den danske forretning.

Hertil kommer, at Nykredit, som i sidste ende ville spille en nøglerolle i finansieringen af Spar Nords køb af Handelsbanken, risikerer yderligere internt pres blandt bankerne i samarbejdet, som i forvejen ser Totalkredit som et mere og mere irriterende, men nødvendigt onde end en værdifuld samarbejdspartner.

De spændinger ville tage yderligere til – og topchef Michael Rasmussen og Spar Nords direktør, Lasse Nyby, kunne blive nødt til at trække en venligtsindet aktør som Vestjysk Bank/Arbejdernes Landsbank ind i den stadig mere komplekse ligning.

Handelsbanken løber også risiko med Nykredit

Det er også et problem for sælger. For i forvejen er det bøvlet nok at vikle Handelsbankens danske forretning ud af den svenske moderkoncern. Yderligere bøvl med at sende kunderne til forskellige danske banker ligner opskriften på et organisatorisk mareridt, og hvad siger kunderne i det hele taget til at blive handlet som kvæg på Hjallerup Marked?

Flere forhold peger således på Jyske Bank som den absolut mest sandsynlige køber af Handelsbankens danske forretning. Det skal dog oplyses, at det fortsat er et scenario, at Jyske Bank ikke ønsker at byde højt nok i lyset af det eskalerende økonomiske uvejr. Således kan Handelsbanken også vælge at beholde den danske forretning, hvis prisen ikke er høj nok.

Det mest sandsynlige er dog nok, at parterne når til enighed, og Jyske Banks aktiekurs er da også faldet fra kurs 411 til kurs 342 siden fredag. Så aktiemarkedet er i hvert fald ikke i tvivl om udfaldet.

Der er da også meget, som taler for, at Jyske Bank er den rette køber af Handelsbanken.

For det første har Silkeborg brug for, at hovedsædet gaber over mere forretning – og Handelsbankens portefølje af boliglån finansieret ud af Sverige bør være en smal sag for Jyske Realkredit at overtage. Samtidig kan Jyske Bank overtage hele indtjeningen fra dem, mens Nykredit ville have været nødt til at dele rovet ca. fifty-fifty med Spar Nord med flere pga. Totalkredit-aftalen.

Udfordringerne for Jyske Bank bliver til gengæld at trække Totalkredit-lånene i Handelsbankens portefølje over i Jyske Realkredit-regi og at skifte datacentral til Bankdata. Det skal nok give sved på panden, men endnu større bliver konkurrencepresset fra Totalkredit-bankerne mod Jyske Bank. Michael Rasmussen er ikke kendt for at glemme nederlag let, så med ham, de mange vækstivrige Totalkredit-banker og pengene fra Forenet Kredit i ryggen kan han orkestrere et storstilet angreb på Jyske Bank-koncernen.

Jyske Bank risikerer clinch med Handelsbanken-kultur

I forvejen synes Jyske Bank at være lettere udfordret på det organisatoriske i disse år. Det blev f.eks. tydeligt, at Sparekassen Kronjylland nappede en række nøgleprofiler fra Jyske Bank for at åbne en filial tæt på Jyske Banks på Kgs. Nytorv. Et af problemerne er, at Jyske Bank har ændret struktur, så deres afdelingsdirektører har flere forskellige filialer at se til og derfor kører meget rundt, ligesom det kan være sværere at lære lokalområdet og medarbejderne at kende. Man har måske ikke længere den samme rolle som en person, der bruger sit netværk og fylder i lokalmiljøet.

Det kan hurtigt blive et problem for Handelsbankens danske forretning. For den har dannet en succesfuld skole for en mere decentral, lokal bankledelse, som f.eks. Nordea under Frank Vang-Jensen synes at have adopteret med succes. Det kan altså give uønskede gnidninger i opkøbet, som Anders Dam og især den kommende Jyske Bank-topchef, Lars Mørch, bliver nødt til at være opmærksomme på.

Til gengæld er Jyske Bank kapitalmæssigt særdeles godt rustet til at finansiere de 6-8 mia.kr., som ventes at blive prisen Handelsbanken. Ifølge den garvede bankanalytiker Nicholas Rohde havde Jyske Bank ved årsskiftet en egentlig kernekapital, der er blandt de stærkeste i landet med en kapitaloverdækning på 25,2 mia. kr. ekskl. buffer og NEP-tillæg på moderskabsniveau.

Jyske Bank har penge nok

Nicholas Rohde vurderer således, at Jyske Bank nok i givet fald bliver nødt til at udstede nye aktier, eller alternativt udstede hybrid kernekapital, men at Jyske Bank realistisk vil kunne finansiere den overvejende del af en akkvisition med kontante midler.

Uanset hvad, vil året 2022 stå tilbage som det år, hvor Jyske Banks topchef, Anders Dam, endelig fik held med at ramme ærkerivalen Michael Rasmussen, hvor det gjorde ondt, hvis han ender med at løbe med Handelsbankens danske forretning.

Om han så brugte beskidte tricks ved at involvere Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, bliver et livligt debattema bankdirektørerne imellem fremover. Anders Dam vil i hvert fald hælde til, at i forretning gælder alle kneb.

Læs mere

Advarsler mod ‘usikre’ boliglån tager til

Barskere tider venter for lokalbankerne – formand får sin sag for

Banker skal stramme skruen for boligkøberne

Jyske Bank lukker for udenlandske kunder. Sydbank klar til at overtage

Banker har 10 mia. kr. til gode på omstridt post

Banker står med yderst penibel kommunikationsopgave

Overlever Totalkredit-aftalen året ud?

Nykredit bør overveje soloridt og droppe Totalkredit-bankerne

Anders Dam angriber Totalkredit-aftale: Invaliderende strafbestemmelser skader konkurrencen

Eksperter advarer om konkurrenceproblemer ved Nykredits rabatter

Nykredit nærmer sig magisk grænse – og det kan give problemer for Totalkredit-samarbejdet

Konkurrencestyrelsen kulegraver datacentraler på kritisk tidspunkt for salg af Handelsbanken

Spar Nord-Nykredit-alliance storfavorit til Handelsbanken-køb, men en faktor kan forpurre det

Nykredit i svær balancegang med kontroversiel Sparinvest-aftale

Kommer det store opgør om dansk realkredit?

Nykredit Bank dumper priserne på banklån med midler fra realkredit-pengetank

Spændingerne tager til i Nykredits Totalkredit-samarbejde

Har bankerne fortæret erhvervsminister Simon Kollerup?