NNIT web2

M&A

Bydere lurer på børsnoteret it-selskab

En række potentielle købere regner netop nu på muligheden for at afnotere it-selskabet NNIT. En handel kræver grønt lys fra storaktionæren Novo Holdings, der ifølge en række kilder ikke vil være afvisende over for et bud.

Der har været frafald på det danske aktiemarked de senere år, og nu kan endnu et selskab være på vej til at forlade børsen i København.

Alene de senere par år har den danske fondsbørs mistet markante selskaber som Simcorp og Chr. Hansen, og også kriseramte SAS er på vej væk.

Det samme kan den børsnoterede it-koncern NNIT meget vel være.

InsideBusiness erfarer således, at en række potentielle købere i øjeblikket regner intensivt på, hvorvidt det kan betale sig at lægge et bud på Novo Nordisks tidligere it-selskab, der i dag har en markedsværdi på næsten 3 milliarder kroner.

Den store interesse for selskabet hænger sammen med, at NNIT for ganske nylig fik gennemført frasalg af sin infrastrukturforretning. Den handel blev indgået helt tilbage i 2023, men først for nylig blev salget af divisionen til Agilitas Private Equity for lidt over 1,3 milliarder kroner endeligt godkendt.

Efter salget fremstår NNIT som en langt mere fokuseret konsulentforretning, og kombineret med at storaktionæren Novo Holdings synes at være positivt indstillet over for et bud, er selskabet for både strategiske købere og især mange kapitalfonde en potentielt attraktiv investering.

Pengetanken bag Novo Nordisk ejer samlet set lidt over 50 procent af aktierne i NNIT, og flere kilder peger over for InsideBusiness’ på, at Novo-ejere i dag synes ganske positiv over for at lytte til eventuelle bud på deres aktiepost.

Efter en noget tumultarisk tid som børsnoteret virksomhed og en aktiekurs, der ramte bunden i efteråret 2022, er NNIT-aktien siden mere end fordoblet. Og selv om det på ingen måde bliver en god forretning for Novo Holdings, så virker storaktionæren ifølge InsideBusiness’ oplysninger indstillet på, at et bud med en præmie på omkring 30 procent kan være det bedste for både selskabet og aktionærerne.

Samtidig udgør omsætningen fra den tidligere storkunde efter frasalget kun 10 procent, og netop afhængigheden af landets største virksomhed som kunde har tidligere været en væsentligt stopklods de gange, internationale kapitalfonde har vurderet muligheden for at købe NNIT af børsen.

”Der kan meget vel komme til at ske noget i den nærmeste fremtid. Mange har tidligere regnet på casen, men der har det af forskellige grunde ikke givet mening. Det gør det for mange nu, og med opbakning fra Novo vil en køber hurtigt kunne sikre sig opbakning fra op imod 70 procent af aktiekapitalen,” siger en rådgiver til InsideBusiness.

Samme rådgiver peger på, at ud over Novo Holdings også kan Chr. Augustinus Fabrikker og et par enkelt større aktionærer mønstre ganske pæne aktieposter.

Hos Novo Holdings lyder meldingen, at man ikke har nogen kommentarer, hverken til hvorvidt man har modtaget henvendelse fra interesserede, eller om man kunne være interesseret i at sælge sine aktier i NNIT.

”Vi har ingen kommentarer, og helt generelt kommenterer vi ikke børsnoterede selskaber i vores portefølje,” skriver storinvestoren i en mail.

Vil være til at få i tale

Blandt flere af NNIT’s største aktionærer lyder meldingen, at man ikke anser det for urealistisk, at der kan komme et bud på koncernen.

Samtidig peger flere på, at de har en klar opfattelse af, at man i selskabets bestyrelse har en pragmatisk tankegang til det tema og derfor vil være positivt indstillet, såfremt prisen er rigtig.

Der sker i disse år en betydelig konsolidering i hele it-konsulentbranchen, og holdningen synes at være, at det tidligere Novo-selskab muligvis bedst kan deltage aktivt i en sådan konsolidering, hvis man ikke er bundet af de begrænsninger, det trods alt er at være børsnoteret.

Samtidig er det en klar erkendelse af, at NNIT’s tid på børsen langtfra har været en udpræget succes. I skrivende stund koster en aktie i virksomheden blot omkring 115 kroner, hvilket er under den kurs på 125, som it-selskabet oprindelig blev noteret til.

Øvelsen for Novo Nordisk er derfor at få timet en exit, så man trods alt får en hæderlig pris for sine aktier, og de almindelige private aktionærer er nogenlunde tilfredse.

NNIT er efterhånden blevet en så lille investering i Novo-regi, at et salg af aktierne i virksomheden i højere grad handler om omdømme end økonomi.

Kan give gyldent afkast

Såfremt en af de potentielle bejlere vælger at slå til og få en aftale på plads med Novo Holdings for derefter at opsamle aktier blandt minoritetsaktionærerne, vil det langtfra være første gang herhjemme.

Især de senere år er talrige selskaber blevet købt af børsen, og det er ikke blot giganter som Simcorp og Chr. Hansen, der løber med opkøberne opmærksomhed.

Sidste år var det således æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann, der blev opkøbt og afnoteret af Stadil-familien efter et speget forløb, hvor sidstnævnte først efter hård kritik valgte at tilbyde en gevinst til virksomhedens mange småaktionærer.

Også det lille kommunikationsfirma InterMail blev i foråret opslugt af kapitalfonden Capidea, der siden pillede virksomheden af børsen.

Netop fondene har ofte et godt øje til de børsnoterede selskaber, der gennem længere tid har været tynget eksempelvis af dårlige resultater, svingende aktiekurser eller manglende investortillid.

Især for fondene kan det ofte vise sig at være en særdeles lukrativ forretning at opsnappe de hensygnende børsselskaber, hvilket blandt andet var tilfældet med Polaris’ køb af Mols-Linjen og amerikanske Hellman & Friedmans overtagelse af Nets.