Ambu web

Redaktørens analyse

Chokfyring afslører stor slagside i børsraket

Med den succesfulde topchef Lars Marchers bratte exit står børsraketten Ambu nu med lidt af en udfordring. En kompetent, men uprøvet direktør og ikke mindst en bestyrelse, der i den grad mangler kvalificerede personer, der kan bakke op om koncernens altafgørende satsning i USA.

Medikokoncernen Ambus fyring af Lars Marcher kan meget vel vise sig at være et giftigt træk af selskabet og formand Jens Bager.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness satte den tidligere ALK-chef allerede i januar gang i en søgning med henblik på at finde en egnet kandidat, der kunne overtage tøjlerne efter Marcher, når den igangværende strategiplan var tilendebragt næste år.

Da man pludselig stod med en helt oplagt arvtager i form af Juan José Gonzalez, valgte man at handle hurtigt og fyre den succesfulde Ambu-topchef, der gennem de senere år har gjort Ballerup-virksomhedens aktie til en at de mest succesfulde i Europa.

Det var et dysfunktionelt forhold mellem Jens Bager og Lars Marcher, der i sidste ende blev udslagsgivende, og da Ambu-formanden i samarbejde med den internationale headhunter var overbevist om, at Juan José Gonzalez ikke var ledig om et år, slog man til og fyrede Marcher på gråt papir.

Gonzalez beskrives da også af folk med kendskab til både ham og hans karriere i den amerikanske gigant Johnson & Johnson som et stort talent og et godt match til Ambu og selskabets ambitioner i ikke mindst USA. Vel at mærke hvis Gonzales får den rette opbakning fra både organisationen og ikke mindst bestyrelsen.

Og her ligger den store risiko.

Lars Marcher var Ambu på både godt og ondt. Der kunne ikke vokse kronprinser i hans skygge. Det var ham, der tegnede selskabet, og det er småt med interne lederkandidater i selskabets øverste ledelseslag.

På samme måde er det i den grad småt med kvalitet i Ambus bestyrelse. Kompetencer er der sådan set rigeligt af med fine cv’er og flotte titler. Problemet for medikokoncernen er blot, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer i høj grad mangler erfaring og viden om den del af amerikanske marked, som den danske virksomhed nu skal forsøge at erobre med en uprøvet topchef i spidsen.

Flere medlemmer i Ambus bestyrelse herunder næstformand Mikael Worning har ellers mange års erfaring med netop at agere og sælge produkter i USA, men det som Ambu mangler er personer, der kender lige præcis til Ambus specielle niche, der bestemt ikke er ukompliceret at agere i.

Fra både headhuntere og investorer lyder analysen, at Ambus bestyrelse i udpræget grad har behov for et vitamintilskud i form af mindst et, men helst to nye medlemmer, der med succes har navigeret på det komplicerede amerikanske marked.

Det marked er altafgørende for Ambus fremtid, men her er konkurrencen fra flere større aktører benhård, ligesom det amerikanske system ofte er langt mere snørklet og rigidt, end man er vant til fra Europa.

Derfor er det afgørende, at Ambu får nogle skarpe profiler ind i bestyrelsen, der gerne skal kunne fremvise et udenlandsk og helst amerikansk pas.

Spørgsmålet er, hvor Ambu finder de typer henne. Selv Lundbeck og sågar Novo Nordisk har ofte svært ved at tiltrække internationale kapaciteter til deres respektive bestyrelser på grund af konkurrencen fra biotek- og medicinalgiganter globalt set, hvis navne gør sig bedre på et cv. Den danske aflønningsform er ligeledes en udfordring, for selv om flere bestyrelsesformænd er begyndt at åbne for at give udenlandske medlemmer en større løncheck, så er det ofte nogle helt andre niveauer, folk er vant til i eksempelvis USA.

Trods de senere års vilde optur på børsen er Ambu stadig en lille virksomhed. Markedsværdien på børsen er ganske vist mangedoblet, men det er primært takket være forventningen om, hvad der kommer til at ske med omsætningen ude i fremtiden. Målt på tørre tal er det danske selskab fortsat en lilleput i det internationale spil, og alt tyder derfor på, at selskabet og formand Jens Bager kan få særdeles svært ved at lokke de rigtige profiler til Ballerup, så Juan José Gonzalez kan få den opbakning, han har brug for.

Det er her, den helt store risiko i Ambu ligger lige nu.

 

LÆS OGSÅ

Bitter strid bag opsigtsvækkende kongemord 

Mød bestyrelsesformændene med de største lønsedler

Rasende topchef ville sagsøge bank 

Formand vil fordoble honorar til udenlandske bestyrelsesmedlemmer

Bestyrelserne skjuler gyldne håndjern. Mærsk-formand vil åbne op