;
Peter Warnøe web

Inside story

Chok i omstridt fond: Warnøe gør comeback – formand og advokathus stopper i protest

I en ny bizar udvikling har venturefonden Nordic Eye valgt at lade stifter Peter Warnøe komme tilbage i fondens ledelse trods sin mange økonomiske udfordringer. Det får formanden og fondens advisory board til at trække sig, ligesom selskabets advokatfirma stopper samarbejdet.

Balladen i den skandaleombruste venturefond Nordic Eye bryder nu ud i lys lue. Fonden, der blev skabt af de to it-iværksættere Lars Tvede og Peter Warnøe, har gennem flere måneder levet en uvis tilværelse, efter at det kom frem, at sidstnævnte havde taget talrige ulovlige lån i en række af sine selskaber.

Siden da har Peter Warnøe været på orlov, men i en mail, der blev rundsendt til investorerne i Nordic Eye omkring midnat, skriver fondens fungerende direktør, Michael Tandrup, at Peter Warnøe nu igen indtræder i ledelsen i venturefonden.

”Mens Peter har haft orlov, har jeg været fungerende CEO i Nordic Eye Management. Peter returnerer fra orlov i den kommende uge, og vi vil tage en drøftelse med den fremtidige bestyrelse i Nordic Eye-management om min og Peters rolle i direktionen,” skriver Michael Tandrup i mailen til investorerne, hvor han samtidig understreger, at Warnøe igen bliver en del af ledelsen i fonden.

”Mit og Peters fælles forslag vil være, at jeg foreløbig fortsætter som CEO, og at Peter som founding partner får ansvaret for fortsat at udvikle fondens portefølje af investeringer. Peter vil i givet fald blive en del af direktionen sammen med undertegnede og en ny erfaren CFO, Henrik Starup, der er blevet ansat for at styrke managementselskabets administration,” skriver fondens fungerende direktør.

Den beslutning sker dog langtfra efter enighed, og formanden for fondens managementselskab, Hans Henrik Klovborg, der repræsenterer fondens største investorer, arvingerne efter afdøde vognmand Michael Henriksen, trækker sig nu fra bestyrelsen.

Det samme gør venturefondens advokathus, Mazanti-Andersen Korsø Jensen, der fra første færd har været Nordic Eyes tætte samarbejdspartner og har hjulpet med at etablere hele strukturen bag den omstridte venturefond.

Samtidig vælger Nordic Eyes advisory board, herunder tidligere TDC-chef Carsten Dilling og forhenværende chef i Danske Capital Niels-Ulrik Mousten, at trække sig som følge af den seneste udvikling. Som en sidste handling indkaldes der nu til en ekstraordinær generalforsamling i fonden, hvor de frustrerede investorers sidste mulighed er at samle 75 procent af stemmerne og ophøre samarbejdet med Nordic Eyes managementselskab og dermed Peter Warnøe.

Den overraskende beslutning fra Nordic Eye kommer efter et opsigtsvækkende forløb, hvor Peter Warnøe  for nylig på Facebook meldte sig klar igen efter sin orlov uden på nogen måde at have afstemt det med den øvrige ledelse i venturefonden.

Samtidig har investorerne fortsat ikke set noget til den undersøgelse, Nordic Eye iværksatte, da det kom frem, at Peter Warnøe havde taget talrige ulovlige lån i sine private selskaber og også i Nordic Eye-regi i kølvandet på et større frasalg.

Finansmand trak sig

Allerede i sidste uge trak den respekterede finansmand Jeppe Christiansen sig fra Nordic Eyes advisory board, hvilket officielt skete på grund af tidsmangel, og senest var fondens medstifter Lars Tvede så på banen med et direkte angreb på Warnøe, som ifølge Tvede havde trukket penge ud af Nordic Eye bag hans ryg og samtidig forfordelt ham.

Sideløbende med de mange negative historier har Peter Warnøe imidlertid på de indre linjer arbejdet intensivt for at overbevise fondens mange private investorer om, at han var en afgørende faktor for Nordic Eyes succes både historisk og i fremtiden.

Den omstridte erhvervsmand har således de seneste dage forsøgt at samle opbakning i Nordic Eyes ejerkreds via fuldmagter, så det i princippet ville være umuligt at afskedige ham eller stoppe samarbejdet med fondens managementselskab, som han er medejer af.

Hvis det var lykkedes Warnøe at sikre sig 25 procent af investorernes stemmer, kunne han i princippet blokere for, at fonden kunne skifte ham og hans selskab ud, og derfor har erhvervsmanden i løbet af den seneste uge haft særdeles travlt med at stemme dørklokker. Her har flere investorer dog været noget tøvende over for at deponere deres stemme hos Warnøe, hvorfor mange også er rystede over, at Nordic Eye nu lader Peter Warnøe genindtræde i fondens ledelse.

Svært at rejse penge

Da skandalen om Nordic Eye og især Peter Warnøes anstrengte privatøkonomi begyndte at rulle, lå fonden i fremskredne forhandlinger med den offentlige pengekasse Vækstfondens investeringsarm, Dansk Vækstkapital, som var tiltænkt en nøglerolle i etableringen i Nordic Eyes anden fond.

Her var det nemlig meningen, at den statslige investor skulle være Nordic Eyes løftestang til at få åbnet dørene hos andre professionelle investorer, herunder landets pensionskasser. De ambitioner måtte dog lægges på is, efter at skandalen om Peter Warnøe og hans privatøkonomiske dispositioner kom frem i lyset.

Flere investorer frygter nu, at Warnøes comeback er ensbetydende med, at det vil blive stort set umuligt for Nordic Eye kan tiltrække nogen form for kapitalfond fra landets professionelle investorer, ligesom en ny fond i Nordic Eye-regi udelukkende skal rejses på baggrund af private tilsagn fra nuværende investorer.

 

LÆS OGSÅ

Fond overtog stifters problemfyldte investering

Anerkendt erhvervsmand forlader omstridt fond 

Røde ører: Statens pengetank på spring til at investere i omstridt fond 

Her er landets bedste kapitalfond

Minister smider livline til kapitalfondenes storinvestor

Kapitalfonde tørster efter frasalg 

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde