bitcoin

Kultur

Computeren som ny seddelpresse i en kulørt verden

Har du hørt om kryptovaluta, digitale mønter, bitcoin og egentlig aldrig forstået, hvad det handler om? Har du tænkt, at det nok kun er noget for teknologinørder og andre særlige eksperter og kulørte personligheder, så er det ikke helt forkert. Bogen ’Bitcoin – frie penge’ af Bo Elkjær og Birgitte Dyrekilde er en fremragende bog, hvis du ønsker at få indsigt i denne mystiske verden.

Bogen skildrer hele tilblivelsen, eksperterne bag og ikke mindst deres tankesæt. Der er mange tankevækkende, vanvittige og absurde beskrivelser og detaljer om det kulørte persongalleri bag bitcoin. Man får også lidt indsigt i de teknologiske landvindinger bag digitale valutaer, men teknologieksperter skuffes, hvis de forventer detaljer og dybde om teknologien bag.

Går du først i gang med bogen, så slipper du den ikke. Og er du til historiebøger eller måske kriminalromaner med et stort persongalleri, indblik i et utal af detaljer, spænding og mystik – så bliver du ikke skuffet.

Bogen er meget velskrevet, og man kan let gå om bord i den uden at have forudgående kendskab til teknologiens verden og uden overhovedet at forstå noget om pengemarkedet, valutaer med mere.

Det er mystisk undervejs, det er fagre nye verden, hvor computere klarer det hele. Som bitcoinejer er man både kunde i banken, ejer af banken og ejer af seddelpressen! De to forfattere forstår på en fængslende måde at give os mere indsigt ved at træffe et utal af personligheder og dramatiske historier.

Når man vender det sidste blad i bogen, er man en hel del klogere og måske også lidt skræmt over teknologiens muligheder og ikke mindst persongalleriet bag. Store kræfter, hvis de slippes fri uden omtanke og styres af de forkerte personer.

Bitcoin – frie penge

Af: Bo Elkjær og Birgitte Dyrekilde
Forlag: Forlaget Kontrovers
Sprog: Dansk
Sideantal: 300
Pris: 300 kroner
ISBN: 978-87-93751-00-2

5 af 6 stjerner

Mere magt og mere frihed til almindelige mennesker

Fagre nye verden møder man i bogen. Men man møder bestemt også bagsiden af medaljen.

Bogen bevæger sig via levende skildringer af personer og miljøer mest i den ustyrlige verden af fantaster og teknonørder, som er drevet af at slippe af med kontrol og skabe ultimativ frihed til almindelige mennesker. Man mærker en frihedstrang, som skaber muligheder – og mest i den brogede verden.

Det danske finanstilsyn forsøger at forstå spillereglerne, men den virtuelle valuta udfordrer den finansielle regulering både i Danmark og andre steder i verden.

Banditter i habitter gør deres entré i den vilde verden af anarkister og liberalister, narkohandlere og technørder. De vil forstå kryptopenge og de innovative betalingsløsninger.

Danske Nets er nysgerrig på muligheder og risici i et kontantløst samfund.

Pludselig går det stærkt, folk blev multimillionærer på få måneder.

Men kryptovaluta er stadig en religionskrig, og det skorter ikke på advarsler. Nationalbankdirektøren i Danmark mener ligefrem, at det er livsfarligt, og forsøger at skræmme folk væk, alt imens de første Lamborghini’er bliver købt for kryptogevinster.

I januar 2018 krakelerede det, og boblen brast.

Af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark

LÆS OGSÅ

Teknologiens indtog – skal 27-årig programmør styre menneskeheden?

Solid bog om private investeringer

Guide til kvinder i kunsten

Boganmeldelse: Kampen om fremtidens kunstige intelligens

Sådan kan ledelse løfte danske lokalområder

Økonomer kan også tage fejl

En let introduktion til digitale valutaer

Hvordan glemte vi at leve et meningsfuldt liv?

‘Fuck it, ship it’ er mere end et one-night stand