;
Danica

Inside story

Danica tager styringen over problemramte investeringer

Danica indtager en mere aktiv rolle i selskabets direkte investeringer. I tre virksomheder går pensionskæmpen nu ind og sætter sig på bestyrelsesposter for at sikre, at millioninvesteringerne bliver forvaltet, som de skal.

Nok er blevet nok for landets næststørste kommercielle pensionsselskab, Danica. Flere af pensionskæmpens direkte investeringer er kørt skævt den senere tid, og det er tilsyneladende ikke lykkedes flere af porteføljeselskaberne at overbevise storinvestoren om, at de selv er i stand til at levere de ønskede resultater. Derfor skruer Danica nu op for sin aktive rolle i de udfordrede selskaber for at sikre fremdrift.

I tre af Danicas porteføljevirksomheder har pensionskæmpen således valgt at sætte egne folk ind i bestyrelserne. Det drejer sig om den udfordrede vandteknologivirksomhed Aquaporin, biotekhåbet Glycom, der producerer modermælkserstatning, og den kriseramte tandlægekæde Tandlægen.dk.

InsideBusiness har tidligere beskrevet, hvordan flere pensionsselskaber, heriblandt Danica, tilsyneladende har haft en passiv ejerrolle i flere virksomheder, som de har penge på højkant i. Men ifølge investeringsdirektør Jesper Langmack fra Danica er det helt i tråd med selskabets eksisterende politik, at Danicas egne folk nu indtager pladser i bestyrelseslokalerne. Ud over at følge sine investeringer løbende har Danica den tilgang, at man også rykker tættere på investeringerne, hvis der opstår et behov for aktivt at sørge for, at de udvikler sig som ønsket, lyder det.

”Det er ikke nyt, at vi gerne vil være mere aktive på vores investeringer, hvor der er et behov. Det nye er, at vi nu gør brug af det, fordi vi har oplevet, at det har været nødvendigt. Det kommer du også til at se fremover. Det er ikke, fordi vi har været passive før, men i takt med at vores portefølje bliver større, og hvis selskaberne i øvrigt ikke performer som ønsket, vil vi tage en mere aktiv rolle, hvor der er behov for det” siger Jesper Langmack.

Danica vil tæt på Glycoms gennembrud

Senest er Danica gået aktivt ind i Glycom, hvor Danica med konvertible gældsinstrumenter har været storinvestor siden 2016.

Glycom har længe været noget af et sats for Danica, idet selskabet på det oprindelige investeringstidspunkt stadig var på venturestadiet, og fremtiden derfor var behæftet med en stor portion usikkerhed. Blandt andet R&D-aktiviteterne har krævet en trecifret millioninvestering fra investorkredsen, mens selskabet sideløbende har leveret store millionunderskud og tilmed ikke haft nogen nævneværdig omsætning.

Men Glycoms dugfriske regnskab viser, at udviklingen er vendt. Omsætningen er blevet tidoblet til 381 millioner kr. i 2018, og selskabets driftsresultat er samtidig blevet vendt fra et underskud på 56 millioner kr. til et plus på 67 millioner kr.

Danica har for nylig udnyttet sine optioner i selskabet til at købe aktiekapital, og for at beskytte investeringen valgte Danica for to uger siden at tage en mere aktiv rolle ved at indsætte sin egen repræsentant i bestyrelsen.

”Der har vi så stor en position, at vi føler behov for at være tættere på selskabet. Derfor har vi sat Christian Kalstrup ind i bestyrelsen. Han har en detailviden, der kan bidrage til at skabe værdi for vores aktier i selskabet, og han rapporterer til os, hvis der er det mindste, vi har behov for at vide,” siger Jesper Langmack.

Skuffende Aquaporin tager opmærksomhed

Blot en måned forinden var det de noget mindre succesfulde selskaber Aquaporin og Tandlægen.dk, der havde Danicas opmærksomhed.

I Aquaporin var Danica i forvejen repræsenteret med den eksterne biotekekspert Lars Hansen, der tidligere har været vicedirektør i Novozymes. Men i marts fik han selskab af Jens Denkov, der foruden sin nye bestyrelsespost i selskabet er porteføljemanager i Danica.

Der er ikke kommet 2018-regnskab for selskabet endnu, men i 2017 havde selskabet et driftsunderskud på 64 millioner kr., og i marts forlod Thomas Christian Beck, der havde ansvar for blandt andet salgsaktiviteterne, selskabet. Alligevel er Jesper Langmack fortrøsningfuld.

”I Aquaporin virker produktet, produktionen er oppe at køre, og nu skal det kommercielle salg i gang. Lars Hansen kom med en masse specialviden, vi ikke havde, og nu skal produktet sådan set bare ud, og derfor har vi også fået en Danica-repræsentant i bestyrelsen. Så det peger i den rigtige retning,” siger Jesper Langmack.

Ny ledelse og ny mand i kriseramt tandlægekæde

Bestyrelsen i den kriseramte tandlægekæde Tandlægen.dk fik et nyt medlem få dage efter Aquaporin. I forbindelse med at Danica i januar satte en ny direktion og foretog en kapitaludvidelse, hvor der blev rejst 50 millioner kroner, gik Danicas porteføljeforvalter Mikael Deigaard ind i selskabet som menigt bestyrelsesmedlem. En manøvre, som kun var mulig, fordi selskabet ikke udviklede sig, som det skulle.

”Vi havde ikke rettigheder til nogen bestyrelsespost til at starte med. Men i alle de selskaber, hvor vi holder gæld, har vi mulighed for at tage en bestyrelsespost, hvis det begynder at gå skævt, så vi kan tage fat i selskabet med det samme. Så vi indbygger i aftalegrundlaget, at hvis det ikke går som forventet, kan vi træde ind og komme tættere på selskabet, og samtidig får vi jo månedsrapportering fra selskaberne, så vi kan følge dem meget tæt og se, hvad der sker,” siger Jesper Langmack.

Tandlægen.dk er i øjeblikket ved at gennemgå en turnaround, og selv om man endnu ikke kan se i regnskaberne, hvordan første kvartal 2019 har udartet sig, er der ifølge investeringsdirektøren bedring at spore i årets første måneder.

Ligesom Tandlægen.dk viser også reklameselskabet Adform ifølge Jesper Langmack, at man kan vende udviklingen i et selskab ved at tage en mere aktiv rolle. Selv om det ellers to gange var planen at børsnotere Adform, der har digital markedsføring som sin primære aktivitet, lykkedes det aldrig. Men siden er kapitalfonden Gro Capital blevet lukket ind i ejerkredsen, og de har ifølge Langmack aktivt påvirket retningen for selskabet, så der også her skulle være bedring at spore i forhold til indtjeningen.

”Der er kommet en løsning med en anden kapitalfond, der har stor erfaringen inden for it-sektoren. Så det er også på rette spor igen,” siger Jesper Langmack og fortsætter:

”I nogle af de sager er det helt sikkert, at du får et problem, hvis du bare sidder på hænderne. Derfor har det heller ikke været vores tilgang, og jeg synes også, vores trackrecord viser, blandt andet med Tandlægen.dk og Adform, at vi går ind og yder aktivt ejerskab for at vende et skib, der peger den forkerte vej. Men du skal virkelig være aktiv for at forsvare din gæld i de sager, der begynder at skævt.”

LÆS OGSÅ

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Bestyrelserne skjuler gyldne håndjern. Mærsk-formand vil åbne op

Lundbeckfondens formand skyder med skarpt mod Novo – opdateret

Novo i hård infight med genstridige belgiere

Selvmål smadrer Novo-topchefs eftermæle

Novo og Leo svarer på kritik: Man antager, at bestyrelserne ikke ved, hvad de laver”

Pensionskasser skruer bissen på med ny, aktivistisk investeringspolitik