Epoke

M&A

Dansk kapitalfond bag opsigtsvækkende handel

I et forsøg på at få ryddet ud i porteføljen forsøger den danske kapitalfond Erhvervsinvest nu at sælge to gamle investeringer videre til en helt ny fond. Dermed får de oprindelige investorer en mulighed for at komme ud, mens kapitalfonden får mere tid til at få solgt de to virksomheder.

Ud over en række gode frasalg har den danske kapitalfond Erhvervsinvest gennem de senere år også gjort sig bemærket med en række større investeringer.

Det er dog ikke lykkedes fonden at få luget ud i de mange gamle opkøb, hvorfor en del investorer har noteret sig, at Erhvervsinvest stadig ikke har fået lukket sin anden fond, der stammer helt tilbage fra 2007.

Fonden og ledende partner Thomas Marstrand har ellers forsøgt, da man tidligere jagtede en køber til brillevirksomheden Danish Eyewear Group, men her lykkedes det ikke fonden og dens rådgivere fra Danske Bank at finde en køber, der ville betale over 1 milliard kroner for selskabet.

Noget anderledes er det gået for investeringen i Epoke (billedet), idet virksomheden, der blandt andet producerer saltspredere, har været hårdt ramt af en række uheldige faktorer og derfor endnu ikke anses for salgsmoden.

Selskabet blev købt helt tilbage i 2010, mens Danish Eyewear Group blev overtaget i 2012, og kombineret med at Erhvervsinvest er ved at rejse sin femte fond i rækken, har man et udtalt behov for at få ryddet op i de gamle investeringer.

Dog har man en tro på, at begge selskaber kan ende som fornuftige investeringer og derfor fortjener at få mere ro for at opnå den mest gunstige udvikling.

Samarbejder med Danske Bank

Derfor arbejder Erhvervsinvest ifølge InsideBusiness’ oplysninger tæt sammen med blandt andre Danske Bank om at få solgt de to virksomheder videre til en helt ny fond, en såkaldt continuation vehicle, til en samlet pris på omkring halvanden milliard kroner.

Det indebærer, at nuværende investorer, der blandt andre tæller Nykredit, AP Pension og Spar Nord, får tilbud om enten at blive købt ud eller fortsætte i den nye struktur, ligesom nye investorer kommer til og dermed sikrer lidt længere levetid til Erhvervsinvests to ældste investeringer.

Flere investorer bekræfter over for InsideBusiness, at de har fået tilbud om enten at blive realiseret eller fortsætte, men de fleste har endnu ikke truffet deres endelige beslutning.

Såfremt manøvren lykkes, betyder det, at Erhvervsinvest kan lukke sin anden fond, der blev rejst helt tilbage i 2007, og samtidig fokusere på sine mange nyere investeringer herunder den kommende fond, som man p.t. er ved at rejse, og som bliver den femte i rækken.

Hos Erhvervsinvest har ledende partner Thomas Marstrand ingen kommentarer til sagen.

”Vi kommenterer af princip nødigt den slags ting,” siger Thomas Marstrand, der dog bekræfter, at en femte fond er i støbeskeen.

”I forbindelse med at vi annoncerede opkøbet af medicinalgrossisten Tjellesen Max Jenne, lagde vi ikke skjul på, at det var vores sidste investering i fond 4. Logikken tilsiger, at når man har lavet sin sidste investering i en fond, så går der ikke så længe, før en ny er klar, og vi er da også i dialog med investorerne,” siger han.

Udfordring med værdiansættelse

Manøvren med at videresælge selskaber til en ny fond har tidligere været brugt af blandt andre fonde som Nordic Capital og BWB Partners, men for nylig kunne InsideBusiness også afsløre, at danske Catacap gik med samme tanker for sin investering i Rekom.

Her er der dog ikke tale om en hverken ældre eller kriseramt investering, men derimod et selskab, der vokser med eksplosiv hastighed. Derfor kan den danske kapitalfond se en idé i at tilbyde nogle investorer at tage stikket hjem, ligesom nye investorer kan komme med frisk kapital, der kan sætte yderligere tryk på kædens opkøbsplaner.

For Erhvervsinvest vedkommende er planerne specielle i den forstand, at man her viderefører to selskaber, hvoraf det ene, Danish Eyewear Group, oplever en forrygende udvikling, mens det andet, Epoke, først nu er ved at finde sine fødder efter en årrække med store strukturelle problemer.

Udfordringen bliver derfor at fastsætte en nogenlunde objektiv værdi af de to virksomheder, hvor de oprindelige investorer er tilfredse, alt imens nytilkomne også kan se en upside i at være med på den næste del af rejsen.

Afviser coronaeffekt

Især for Danish Eyewear Group var det i forbindelse med salgsprocessen sidste år et stort tema, hvor stor en del af koncernens fremgang, der kunne tilskrives positive coronaeffekter.

Siden epidemiens frembrud og de første nedlukninger har tendensen nemlig været, at en række mere forbrugerrettede aktiver har fået et massivt boost, fordi forbrugerne har brugt deres penge på den type goder i en tid, hvor rejser, restaurantbesøg og andre oplevelser var udelukket.

Thomas Marstrand har dog svært ved at se, at den danske producent af brillestel skulle være voldsomt påvirket af covid-19-effekter.

”Selskabet sælger brillestel i hele verden, hvoraf det største marked er Nordamerika. Her har forretningerne stort set haft åbent hele vejen igennem, så vi har ikke set de store udsving. Desuden anser jeg heller ikke brillestel for at være et specielt cyklisk forbrugsgode men noget, som folk er nødt til at have på samme måde som andre hjælpemidler,” siger han.

Thomas Marstrand understreger endvidere, at man indtil videre heller ikke har været negativt påvirket af de stærkt stigende produktions- og transportomkostninger.

”Især på de dele, der kommer fra Østen, mærker vi lidt til stigende priser, men som alle andre kan vi jo ikke gøre så meget andet end at sende det videre til kunderne. Der, hvor det gør langt mere ondt, er på komponenter inden for elektronik,” siger Thomas Marstand.

 

Læs mere

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 milliarder kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie