;
Dankort_kontaktloes

Bank/Realkredit

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

På et punkt er kortgiganten Visa og Nets blevet voldsomt uenige. Den store internationale kortudbyder arbejder indirekte på at fortrænge dankortsystemet som den suverænt største betalingsaktør i Danmark. Det sker i samarbejde med nøglespillere som Jyske Bank. Vi kortlægger det spændende opgør

Millioner af kortbetalinger kører uden om Visa-systemet i Danmark. For i de meget populære kontaktløse dankort gennemføres betalingerne automatisk med dankortet – og kunden får ikke lov til at vælge at betale med Visa ved brug af Visa/Dankort. Det er Visa vred over. Det er blot den seneste udvikling i langvarigt slagsmål mellem de to parter, som InsideBusiness i dag kortlægger.

Der var ellers lagt op til, at der skal være frit valg mellem betalingsudbyder i lovgivningen, lyder det fra Visas danske country manager Jens Damgaard om brugen af kontaktløse Visa/Dankort, der umiddelbart favoriserer dankortet.

”Det er beviset for, at IFR (Interchange Fee Regulation) ikke fungerer i den dankortløsning, som Nets har implementeret i Danmark. Hvis der var fair konkurrence, ville det være op til brugerne at vælge betalingsformen. Men det, der sker nu, er, at bruger du kortet kontaktløst, så får du ikke automatisk valget.”

Dog virker de fleste dankortterminaler sådan, at trykker man på den gule knap, inden, man gennemfører transaktionen, så kan man faktisk vælge, om man vil betale med Visa- eller dankortdelen.

”Det er der jo ingen, der bruger – og skulle man til at bruge det på den måde, så ville forbrugeroplevelsen være helt til hest.”

Sagen kort

Spændingerne mellem bankerne, Nets og både kortindløsere og udbydere på betalingsmarkedet spidser til.
Vi står over for en tid med heftige forhandlinger om dankortets fremtid. Stadig mere tyder på, at danskernes nationalkort kommer under pres – og det kan være overlevelsestruet på længere sigt.
InsideBusiness afdækker det spegede spil og aktørernes positionering over for hinanden.

Så man kan argumentere for, at Nets her har begået lidt af svinestreg eller genialitet, alt efter øjnene der ser. Alt andet lige er systemet dog en fordel for de fleste større butikker. For dem er det nemlig billigst at bruge dankort.

Nets: Det er butikkernes ansvar

Hos Nets afviser direktør med ansvar for dankort Jeppe Juul-Andersen kritikken med henvisning til, at Nets umiddelbart har levet op til sit ansvar:

”Vi har sikret, at det i terminaler fra Nets er teknisk muligt for forretninger at give deres kunder et frit valg, når de skal betale. Vi sørger herefter for, at betalingen sker i henhold til det, der er valgt på terminalen.”

Nets’ holdning er, at det er forretningen, der skal sørge for, at kortholder har valgmuligheden, hvis forretningen modtager flere forskellige kortbaserede betalingsløsninger, og at forretningen også har ansvaret for at synliggøre, hvordan kortholder benytter sin valgmulighed.

”For forbrugere, der måtte ønske at betale på anden måde end det, forretningen eventuelt har lagt op til, vil det typisk kræve, at betalingen sker med kontakt og ikke kontaktløst,” fortsætter Jeppe Juul-Andersen.

Der er dog en svindende andel af danskere, der sætter kortet i terminalen, når de betaler. For ifølge Nets selv er 60 procent af alle dankortbetalinger i butikkerne blevet kontaktløse. Og andelen er steget på det seneste, da beløbsgrænsen for kontaktløst brug er hævet fra 200 til 350 kroner.

Større slagsmål mellem betalingsgiganterne

Konflikten er blot den seneste i et stadig mere synligt slagsmål om det danske kort- og betalingsmarked mellem især Nets, Visa og andre spillere, der vil ind på markedet. Fjenden er, som det ser ud nu, Nets med dankortet, som med ca. 90 procent af alle betalingstransaktioner i Danmark totalt dominerer markedet. Men dominansen er under pres.

Den internationale kreditkortgigant Visa udfordrer dankortet i samarbejde med både banker som Jyske Bank samt på indløsersiden Swedbank, Handelsbanken, Bambora, Clearhaus, Klarna med flere.

”Det er en unik position med dankortets rolle på det danske marked. Kan det så beholde sin altdominerende position med 90 procent af markedet? Nej, det er ikke holdbart. Det kan hverken Mastercard, Visa eller Union Bank gøre på nogen markeder. Nu kommer der nye spillere på markedet i takt med internationalisering og globalisering, og der må både forretningerne og udstederne i bankerne tilpasse sig kundernes ændrede behov. Det kommer dankortsystemet til at mærke,” forklarer Visa’s danske country manager, Jens Damgaard.

Og der sker ting og sager på hans vagt. Som beskrevet i InsideBusiness skiller Jyske Bank nu Visa/Dankort ad, ligesom burgerkæderne McDonald’s og Sunset Boulevard har droppet dankortbetalinger. Det betyder i praksis, at danskere med Visa/Dankort bruger Visa-delen til at betale med, hvilket man næppe opdager i praksis. Kun kunder med rene dankort kan få problemer ved skranken, og det kan i langt de fleste tilfælde løses med MobilePay eller ved brug af et andet betalingskort.

Kan blive altødelæggende for dankortet 

Men signalet fra Visa er tydeligt. Dankortets totale dominans er allerede brudt. Et af de store spørgsmål er, om de andre store aktører som Danske Bank, Nordea eller de samarbejdende øvrige banker i indkøbsfællesskabet Bokis vil følge Jyske Banks eksempel, når dankortaftalen udløber ved udgangen af 2019. Sker det, kan det blive et altødelæggende slag for danskernes nationalkort.

”Vi har jo Visa/Dankort-udstedelse med alle danske banker, så vi har en kommerciel dialog med dem alle. Jyske Bank har jo en profil, der gør, at de ønsker at adskille sig fra de andre. Det er dem, der går forrest i det her. Det er et vigtigt signal fra vores side.”

Jens Damgaard konstaterer, at man som sådan ikke arbejder direkte for at genere dankortet ved at støtte op om lignende opdeling mellem Visa/Dankort hos Danske Bank og Nordea:

”Jeg vil ikke kommentere vores dialog med forskellige spillere, men som organisation har vi som mål at fremme Visa – og det har vi haft megen glæde af i en årrække i samarbejde om Visa/Dankort. Nu begynder der at komme ændringer via betaling med Garmin-ure, telefoner eller med Apple Watch. Skal man tilgodese de nye løsninger, så skal betalingssystemet kunne fungere på kryds og tværs. Hos Visa er vi fortaler for konkurrence, fordi det skaber de bedste produkter for forbrugerne, forretningerne og banker.”

Er dankortet stadig billigst?

Helt centralt i debatten om for og imod dankortet er prissætningen – detailhandlen har per definition bakket op om dankortet i den tro, at det var den billigste løsning. Men det er en sandhed med modifikationer, mener Jens Damgaard. For de øvrige betalingsløsninger, for eksempel Visa, er blevet billigere på det danske marked. Det skyldes primært øget konkurrence hos indløserne, hvor for eksempel Bambora, Swedbank og Handelsbanken forsøger at få fodfæste på markedet i forhold til især Nets’ indløserforretning.

”Vi kan se, at indløserne har interesse for det danske marked. Der er over 30 aktører, der opererer på det danske marked. På den måde forudser jeg mere konkurrence på det marked, og der kommer pres på priserne.”

Det er ganske komplekst at beregne, om det kan betale sig for en butik at gøre som McDonald’s og droppe dankortet, men alt andet lige er det ifølge Jens Damgaard billigere at bruge VISA-kortet for butikker med op til 20.000-30.000 transaktioner per år, hvis man får en god pris fra en af de førnævnte indløsere. Har man flere transaktioner af ret beskeden størrelse som eksempelvis en burgerrestaurant, kan det betale sig at bruge Visa.

At man ikke er konkurrencedygtig på de små butikker, har Nets selv erkendt, med henvisning til at prissætningen for monopolvirksomheden er styret politisk. Nets bekræfter også, at større køb favoriserer køb med dankort. Og på grund af reguleringen vil der være forretninger, der ikke har fordel af den effektive prisstruktur, som dankort repræsenterer, lyder det fra Nets. Ellers er man uenig i Visas analyse.

”Ser du isoleret på den enkelte transaktion, er det meget afhængigt af beløbsstørrelsen af de betalinger, man modtager, men man sparer på de faste omkostninger til abonnement, som man skal betale, hvis man er dankortkunde. Har du mange transaktioner i de helt små forretninger og op til mellemstore forretninger, så kan Visa i mange tilfælde bedst betale sig,” mener Jens Damgaard.

 Visa har det svært i store forretninger

Derimod er det sværere for indløserne af Visa at konkurrere med dankortet, når det gælder større butikker som Netto, Fakta, Føtex, Lidl med flere. For så er priserne langt lavere ved dankortet – og det er en af årsagerne til, at især brancheorganisationer som Dansk Erhverv støtter dankortet.

”Det, som indløserne kæmper om i dag, er ca. 10 procent af markedet. Bliver det blødt op, så vil der være en større konkurrence på markedet, og vi vil se flere, der overvejer at droppe dankortet. Vi ser allerede nu, at sommerfestivaler, sommerland, kiosker og små og mellemstore butikker dropper dankortet og laver en aftale med indløsere af Mastercard og Visa – og så bruger kunderne Visa-delen af Visa/Dankortet. Det er stille og roligt i gang, fordi stadig flere bliver opmærksomme på det, og kundernes ønske om at anvende mobiltelefonen til betaling forstærker dette.”

Jens Damgaard vil heller ikke udelukke, at man kan vinde Coop eller Salling Group over til Visa på sigt:

”Det tror jeg godt, vi kan. Men hvad angår de store og væsentlige stakeholdere i markedet, som er med i Dansk Erhverv og i sidste ende er nøglen til dankortsystemet, der er vi varsomme med dialogen, fordi det er jo ikke os, der skal gøre det. Det er i sidste ende indløserens rolle.”

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er der umiddelbart for bankerne en interesse i at udskifte dankortet med et Mastercard Debet eller Visa Debet. For det øger interchangegebyret til banken fra 0,1 til 0,2 procent, og benytter kunden et kreditkort fra en af de to, får banken 0,3 procent.

På grund af lovgivningen mærker kunden ikke noget til disse prisforskelle, fordi de ikke må væltes over på forbrugeren. Men det er selvsagt i Visa og Mastercards interesse, at stadig flere transaktioner gennemføres med deres betalingskort i stedet for med dankort, selv om en rapport fra Nationalbanken for nylig viste, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af internationale kort er langt dyrere end dankort.

Nets: Vi er ikke så dominerende længere

Hos Nets afviser man, at dankortet er så dominerende, som det har været:

”Hvis man ser på de løbende statistikker fra Nationalbanken, kan man se, at dankort udgør en faldende del af andelen af kortbetalinger – og langt mindre end 90 procent – hvilket er udtryk for den stigende konkurrence, der er i markedet,” siger Nets-direktør med ansvar for dankort Jeppe Juul-Andersen, der gerne vil beholde de co-brandede Visa/Dankort, som Jyske Bank netop har droppet som koncept.

Danske Bank, Nordea og bankbetalingsfællesskabet Bokos med lokalbankerne, Sydbank og Spar Nord ønsker ikke at melde klart ud nu af hensyn til kommende forhandlinger.

”Vi er glade for, at dankort kan være et co-badget kort og dermed give folk mulighed for at have et stærkt betalingsmiddel, uanset hvor de handler. At betalinger i Danmark, som førhen i udpræget grad skete med dankort, nu også sker som en Visa-transaktion, ser vi som udtryk for den stigende konkurrence. Det gør, at betalinger i Danmark med et Visa/Dankort – oftere end før –  er en betaling med et internationalt kort,” forsætter Jeppe Juul-Andersen.

Billedtekst: Visa beskylder Nets og dankortet for at favorisere brugen af dankort ved gennemførsel af de stadig mere populære kontaktløse betalinger, som nu udgør 60 procent af markedet. Nets sender bolden videre til forretningerne. Foto: Dankort

LÆS MERE

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet

Nervepirrende opgør om dankortets fremtid nærmer sig

Vi går helt tæt på kapitalfonden, der vil købe Nets

Nets-boss vil købe TV 2

Industrielle købere cirkler om Nets

Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-direktør

Regeringen gør klar til at skyde TV 2-salg i gang