;
karsten-dybvad-8--size-DibTopImage--version-20171117083052

Bank/Realkredit

Danske Bank-formand: Det bedste af opsvinget er bag os

Danske Bank-formand Karsten Dybvad giver sin vurdering af dansk økonomi lige nu. I en tid, hvor konjunkturerne er vendt, og der er stigende risiko for konjunkturtilbageslag.

Danske Bank-formand Karsten Dybvad mener, at højkonjunkturen har passeret sit toppunkt, og nu stiger risikoen for en lavkonjunktur:

“Når man ser sig omkring i verden, så har vi formentlig det bedste af opsvinget bag os for denne gang. Over de kommende år er der en stigende sandsynlighed for et konjunkturtilbageslag. Det er der sådan set ikke noget usædvanligt i, givet hvor længe opsvinget har kørt, selv om mange nok føler, at opsvinget kun lige er kommet i gang,” siger Karsten Dybvad til InsideBusiness.

Har vi haft en stabil optur?  

“Vi har haft jævnt stigende beskæftigelse i seks år nu, så i den forstand er det stabilt. Men bnp-væksten er mindre end ved tidligere opsving, og det hænger sammen med, at vi tidligere har haft problemer med manglende arbejdskraft.”

Hvornår kommer der en vending – og hvad har det betydet med Danmarks Statistiks forsinkede tal?

“Det er altid svært at sige, hvornår vi præcis får en vending, men sandsynligheden herfor er stigende i de kommende år. Den næste lavkonjunktur kommer efter alt at dømme til os udefra, for der er ikke væsentlige ubalancer i dansk økonomi lige nu, der kan udløse den. Gældsvæksten er lav, og konkurrenceevnen er god.”

Hvordan kommer erhvervslivet, embedsværket, forbrugerne og bankerne til at mærke vendingen denne gang?

“Når man ser på dansk økonomi, så er der flere forhold, der taler for, at den næste krise bliver relativt mild. Modsat tidligere opsving så er der denne gang ikke sket en forværring af konkurrenceevnen, som skal genoprettes, og der er ikke nogen lånefinansieret forbrugsfest, der kan stoppe brat.”

Er man rustet til den?

“Vi er bedre rustet, end vi tidligere har været, både i husholdninger, virksomheder og banker. På en måde er det den lyse side af, at opsvinget har foregået jævnt og stabilt i mange år. Også hvad angår de offentlige finanser, ser det bedre ud i Danmark end de fleste andre steder, og det giver også noget at stå imod med. Men man kan godt være bekymret for nogle af de lommer af økonomien, hvor opsvinget faktisk har været kraftigt, for eksempel lejlighedsmarkedet i København. Og så gælder Warren Buffets gamle pointe stadig: Det er først, når tidevandet falder, at man kan se, hvem der svømmede uden badebukser.”

Læs mere Mørkere skyer over dansk økonomi – banker risikerer giftig cocktail

Læs også 

Regeringen i kattepine: Rigide og alt for stramme låneregler skal løsnes

Nedtur tager til på ejerlejligheder. Kan kapitalfonde og investorer overtage?

Har regeringen og Nationalbanken smadret boligmarkedet?

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Udrensningen fortsætter i den finansielle sektor. Hvem bliver næste offer?

Halvdelen af banktopcheferne ville dumpe på nye egnethedskrav

Har DI-boss snigløbet Danske Bank?

Danske Banks formandshåb i modvind 

Investorer presser Danske Bank til omfattende oprydning 

Rivegilde på CBS: Rektor dropper Danske Bank bag om bestyrelsen

Her er topchef-kandidaterne til Danske Bank

Handlingslammet Danske Bank-formand. Hvidvasksagen vil hærge længe endnu

De lange knives nat i Danske Bank. Har formanden fejlet?