;
Danske-Bank-in-society-HIGH-RES

Inside story

Danske Bank-hovedsæde igen til salg

Under fire år efter at Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal blev overtaget af pensionskassen Standard Life, er ejendommen nu igen sat til salg i et marked, hvor efterspørgslen på de attraktive aktiver fortsat er stor, mens investeringer med blot den mindste risiko bliver vurderer langt mere kritisk.

Flere af de udenlandske investorer, der har købt massivt op i Danmark gennem de senere år, har i øjeblikket travlt med at sælge ud af deres investeringer.

Senest har tyske Patrizia solgt detail- og kontorejendommen Galleri K i hjertet af København efter fire års ejerskab, og nu er også det britiske forsikringsselskab Standard Life i al hemmelighed ved at sælge en af Københavns mest markante ejendomme.

Således erfarer InsideBusiness, at den internationale investor har hyret mæglerhuset CBRE til at finde en køber til Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal, der senest blev solgt i november 2016 for 1,4 mia. kr.

Salgsprocessen er allerede ret fremskreden, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger er interessen stor og de potentielle købere tæller blandt andre en række danske aktører, og flere store pensionskasser har vist interesse for de i alt 14 ejendomme, der huser landets største bank.

Planen er dog, at Danske Bank i 2023 skal flytte til et spritnyt hovedkvarter på Postgrunden bag Københavns Hovedbanegård, og en netop vedtaget lokalplan gør det muligt at omdanne de mange kvadratmeter til blandt andet boliger og butikker.

Det giver en eventuel køber langt flere muligheder med de mange ejendomme, der kunne vise sig noget vanskelige at få lejet ud igen, hvis ikke der var blevet foretaget nogle markante ændringer i lokalplanen.

Det store potentiale påvirker naturligt nok både pris og efterspørgslen på de historiske ejendomme, og flere bejlere forklarer til InsideBusiness, at man forventer at skulle betale et godt stykke over 2 mia. kr. for at sikre sig Danske Bank-bygningerne.

Partner og direktør i Capital Investment Jesper Damborg, der repræsenterer Standard Life, ønsker ikke at kommentere sagen over for InsideBusiness.

Et opdelt marked

Netop Capital Investment har de senere år været yderst aktiv med at assistere de mange udenlandske investorer, der har gjort deres indtog på det danske og især det københavnske ejendomsmarked.

Senest repræsenterede firmaet således britiske Aviva og en canadisk pensionskasse ved købet af detail- og kontorejendommen Galleri K i København.

Sælgeren her var tyske Patrizia, der efter flere år med massive investeringer i København på det seneste har forsøgt at sælge ud af flere af deres ejendomme.

Det er imidlertid ikke gået helt efter planen, hvilket til fulde illustrerer de mekanismer, der netop nu er i spil på det danske ejendomsmarked.

Ved salget af Galleri K fik den tyske investor kun lige akkurat hentet sin oprindelige investering hjem, mens man gennem længere tid uden held har forsøgt at finde en køber til en række strøgejendomme.

Det vidner om, at selv om der fortsat er masser af investorer med både stor appetit og pengepung på det danske marked, så er køberne blevet en del mere selektive i forhold til tidligere.

Den udvikling har især gjort det sværere at sælge de projekter, der indeholder større risiko som for eksempel detailejendomme, blandt andet fordi især pensionskasser og andre professionelle investorer er meget opmærksomme på ikke at investere til for høje priser på toppen af en højkonjunktur.

Frygter kollaps på Strøget

Netop klassisk detail er sammen med udviklingsprojekter noget af det, de fleste garvede investorer ser med stor skepsis på for tiden.

Alene en tur ned ad Strøget, landets mest eftertragtede shoppinggade, vil afsløre talrige tomme butikslokaler, hvor der modsat tidligere ikke blot står en ny lejer klar, når den forhenværende må give op.

For præcis et år siden var Stig Dørler, direktør i butiksmægleren Absalon & Co., ude at advare mod et decideret priskollaps på netop Strøget.

”Der har historisk set altid været stor udskiftning af lejere på Strøget. Problemet i øjeblikket er blot, at der ikke er lige så mange interesserede lejere som tidligere. Klassiske brands som Sportmaster, Matas og Synoptik er alle i gang med en tilpasning af deres butiksnet, så udfordringen er at finde de attraktive udenlandske brands, der kan se en idé i at have et showroom eller en flagshipstore på Strøget,” forklarer Stig Dørler, der ser med en vis bekymring på den nuværende situation.

”Der vil ske justering af priserne, og ejerne risikerer at tabe penge, fordi de enkelte lejemål bliver lejet ud til lavere priser end tidligere. Det stiller store krav til mæglerne, for det er ikke nok bare at sætte et skilt op i vinduet. Det er ikke sådan, man lander Armani eller Cartier,” siger Stig Dørler.

 

LÆS OGSÅ

Banker strømmer ud af ophedet ejendomsmarked

Krisefrygt: Bank træder hårdt på bremsen på ejendomsområdet

Statslig gigant jagter profit på risikabelt ejendomsmarked 

Dramatisk opgør i ejendomsbranchen

Finans Danmark risikerer konkurrencesag på negative indlånsrenter

Mystiske sammenfald mellem bankernes negative renter

Danske Banks leasingselskab taber nok en bilimportøraftale på gulvet

Ny stærk finansspiller tager form. Napper storkunde fra Danske Bank