;
JEns due olsen web1

Ugens Insider

Danske Banks formandshåb i modvind 

Jens Due Olsen er blandt flere investorer favorit til at blive ny formand i Danske Bank. Den tidligere finansdirektør i GN har kørt tæt parløb med store kapitalfonde og har stået for flere store frasalg. En uskøn opsplitning af NKT har dog plettet den erfarne bestyrelsesformands cv. 

Jens Due Olsen er en eftertragtet herre i dansk erhvervsliv. Store kapitalfonde som Nordic Capital og EQT har flere gange brugt den tidligere finansdirektør i GN, når der skulle sættes skik på et opkøb eller foretages større geværgreb i en af deres investeringer. 

Due Olsen er derfor på ganske kort tid blevet en af de mest velanskrevne bestyrelsesformænd i dansk erhvervsliv og kan blandt andet skrive store poster som formand i NKT, Nilfisk og KMD på cv’et, ligesom han tidligere blandt andet har siddet i bestyrelsen for Royal Unibrew og de to pensionskasser PFA og Industriens Pension. 

Det er den ganske imponerende blå bog kombineret med et ry som en skarp og operationel formand, der nu får flere af landets tungeste investorer, herunder ATP og PFA, til at placere Jens Due Olsen som favorit til at overtage formandsposten i Danske Bank efter Ole Andersen, som efter al sandsynlighed trækker sig ved næste generalforsamling. Det har Ole Andersen selv indikeret.  

Også hos headhunteren Spencer Stuart, der netop nu er ved at finkæmme samtlige medlemmer af bestyrelsen for landets største bank med henblik på en større udrensning, har Jens Due Olsen et så godt navn, at man også her ser ham som en oplagt formand for den kriseramte bank. 

Samme fine anseelse nyder Due Olsen hos flere af landets andre førende headhuntere, der gennem årene flittigt har placeret den forhenværende finansdirektør i spidsen for flere af landets største virksomheder. 

Blandt investorerne på aktiemarkedet nyder Jens Due Olsen imidlertid ikke nær samme popularitet. Det skyldes især den store opsplitning af det gamle NKT-konglomerat. 

Fakta om Jens Due Olsen

Jens Due Olsen var i en årrække ansat i først Mærsk og siden FLS, inden turen gik til GN i 2001. Her var han frem til 2007 finansdirektør.

Jens Due Olsen har siden været professionelt bestyrelsesmedlem og er med årene blevet en af de mest eftertragtede formænd herhjemme.

Han er således formand for KMD, NKT og Nilfisk, ligesom han i foråret blev valgt ind i bestyrelsen for Danske Bank. Due Olsen er desuden formand for høreapparatproducenten Sivantos, ligesom han om kort tid træder ind i HusCompagniets bestyrelse. Begge selskaber er ejet af EQT.

Det var dog salget af Cheminova, der gjorde Jens Due Olsen til en kendt profil i dansk erhvervsliv.

Forinden havde han blandt andet siddet i bestyrelsen for Nordic Capital-virksomhederne Kompan og EG, ligesom han senere blev medlem af bestyrelsen i PFA.

Jens Due Olsen har gennem sin bestyrelseskarriere flere gange stået bag store strategiske ændringer, herunder frasalg. Det skete senest i forbindelse med opsplitningen af konglomeratet NKT, ligesom han blandt andet har været med til at sælge autolakeringsfirmaet Pierre.dk på vegne af kapitalfonden Maj Invest.

Mens Jens Due Olsen gennem årene har opbygget en stor stjerne hos flere store kapitalfonde samt PFA, ATP og landets førende headhuntere, er ikke alt, hvad han rører ved, blevet til guld.

Opsplitningen af NKT har udviklet sig uheldigt, ligesom it-kæmpen KMD kæmper med massive udfordringer. Samtidig var hans hverv som formand i Bladt Industries heller ingen udpræget succes, da virksomheden oplevede store udfordringer i den periode.

Opdeling af NKT gik skidt 

Opdelingen skete efter flere års stilstand i det hensygnende konglomerat, og Jens Due Olsen stillede sig personligt i spidsen for det offensive træk, der skulle gøre henholdsvis Nilfisk og NKT Cables til to selvstændige vækstvirksomheder, der hver for sig var langt mere attraktive for børsmarkedets aktieinvestorer. 

Sådan er det imidlertid langtfra gået. Alene i år er Nilfisk-aktien faldet med næsten 30 procent, mens det er gået endnu værre for kabelproducenten NKT, der alene i år har mere end halveret sin markedsværdi. I forbindelse med spaltningen af NKT betalte man ellers over 5 milliarder kroner for at overtage den svenske rival ABB, men det opkøb har siden vist sig at være en fiasko. Således har det samlede NKT, inklusive ABB, i dag blot en markedsværdi på lige godt 3,5 milliarder kroner på børsen. 

Det er især den triste udvikling, der har fået Jens Due Olsens stjerne på børsmarkedet til at falme gevaldigt, og flere af landets professionelle investorer er i dag skuffede over, at Due Olsens store sats er endt som en maveplasker. 

Alene kursudviklingen er nok til at få de fleste investorer til at se rødt, men forholdet til NKT-formanden blev ikke ligefrem bedre af, at selskabets topchef, Michael Hedegaard Lyng, kort før den bratte nedtur solgte aktier for 25 millioner kroner i december sidste år. Her peger flere investorer på det paradoksale i, at Jens Due Olsen trods et prædikat som ’topchefens skræk’ og trods skuffelserne har givet Michael Hedegaard Lyng ualmindelig lang snor i NKT. 

Grundlagde sit navn med stort frasalg 

Mens Jens Due Olsen i dag står øverst på de fleste headhunteres liste, når der skal ansættes en formand, og enhver kapitalfond drømmer om at få ham i sit advisory board, lå den store popularitet ikke umiddelbart i kortene, da den daværende finansdirektør forlod GN Store Nord under lidt mystiske omstændigheder tilbage i 2007. 

Dengang var det blandt andet en opslidende magtkamp med nuværende Lego-direktør, Niels B. Christiansen, og et fejlslagent salg af GN Resound til Sonova, der fik Jens Due Olsen til at forlade den danske virksomhed.  

Herefter var der noget stille omkring finansdirektøren, der ud over GN havde en fortid hos både Mærsk og FLS. Jens Due Olsen fik dog i al stilfærdighed arbejdet sig ind på livet af flere kapitalfonde, herunder Nordic Capital, hvor han kom i bestyrelsen for både EG og legepladsproducenten Kompan, som fonden dengang ejede. Her var det især Due Olsens overblik og strukturelle tilgang til tingene, som imponerede fonden, der også siden indsatte ham som formand i den udfordrede industrivirksomhed Bladt Industries. 

Dog var det først det børsnoterede Aurigas salg af den nordjyske kemivirksomhed Cheminova, der for alvor gjorde Jens Due Olsen til en eftertragtet herre blandt også de børsnoterede virksomheder. 

Med ham i spidsen lykkedes det nemlig at få solgt den til tider kontroversielle og kritiserede virksomhed for 8,5 milliarder kroner, og den tidligere GN-mand fik derfor effektivt cementeret sit navn som en mand, der var garant for at sælge, omstrukturere og omdanne selskaber. 

”Jens Due er en fantastisk formand, fordi han magter at se de store linjer. Han er ikke blot operationel, han forstår også at aflæse store tendenser på markedet og opfatte, om man eksempelvis bør sælge fra, købe op eller foretage andre større geværgreb,” forklarer en kilde til InsideBusiness.  

Låst i KMD 

At Jens Due Olsen er favorit til at overtage formandsposten i Danske Bank, er ikke i sig selv overraskende. I en bestyrelse, der står over for store udskiftninger, er han en af de senest tilkomne, og dermed er han ikke plettet af hvidvaskskandalen i samme grad som flere af bestyrelseskollegerne. Samtidig har Jens Due Olsen indgående erfaring fra den finansielle sektor, blandt andet via sine bestyrelsesposter i pensionssektoren.  

Det store spørgsmål er dog, om Due Olsen overhovedet ønsker at sætte sig i det varme sæde i Danske Bank, der for tiden må siges at være en af de mest udsatte poster i dansk erhvervsliv.  

Samtidig har hans nuværende hverv som formand for KMD den udfordring, at han ligeledes har investeret tungt i det kriseramte it-selskab. Ligeledes er det KMD-ejeren Advent, der selv har håndplukket Jens Due Olsen som formand i it-virksomheden. Advent har desperat haft brug for en stærk og kompetent formand, i takt med at it-giganten har tabt terræn de seneste år og presses af stigende finansielle omkostninger. Desuden nærmer investeringen fra Advents side sig en dato, hvor man gerne skulle afhænde virksomheden.  

Derfor vil det fra fondens side ikke være velset, at Due Olsen forlader posten her for at hellige sig den krævende rolle i Danske Bank. Det kan ligeledes vise sig på sigt at være langt mere økonomisk attraktivt for formandskandidaten at forblive i KMD – takket være gunstige aktieoptioner i KMD – end at stå i spidsen for Danske Banks bestyrelse. 

Tillige er det i skrivende stund særdeles svært at se, hvordan Due Olsen skal slippe ud af KMD. Virksomheden er blevet stadig sværere at sælge, i takt med at konkurrenter som Netcompany har stjålet kunder fra KMD, og de kommende år vil it-kæmpen med al sandsynlighed få mere end svært ved at opretholde en fornuftig indtjening, i takt med at de gamle, lukrative kontrakter udløber. Denne store hovedpine har Jens Due Olsen som formand indtil videre ikke været i stand til at finde en løsning på, og flere steder i erhvervslivet spørger man sig i dag om, hvorfor Due Olsen takkede ja til posten i sin tid. 

”Opgaven i KMD er mere end vanskelig at løse. Derfor er det beundringsværdigt, at han påtager sig sådan en udfordring, men indtil videre har det været svært at se, at han har gjort en reel forskel,” forklarer en headhunter, der ønsker at være anonym. 

Magter han at spille spillet? 

Når både PFA og ATP samt flere headhuntere ser en stor stjerne i Jens Due Olsen skyldes det ikke kun, at han har fået ry for at være en kontant herre, der kan sælge en virksomhed. 

Flere kilder beskriver således Due Olsen som en helt igennem grundig og ordentlig erhvervsmand, der aldrig løber om hjørner med folk eller forsøger at vælge lette løsninger. Det er en stor fordel i en virksomhed som Danske Bank, hvor opgaven primært er at skabe tillid og genskabe dialogen til både offentligheden og politikerne. 

Omvendt betyder Jens Dues operationelle og ordentlige tilgang til tingene, at han flere gange i sin karriere har trukket det korte strå i forbindelse med interne slagsmål de steder, hvor han har siddet i ledende positioner. Det var tilfældet, da han forlod GN, og historien gentog sig i både PFA og Royal Unibrew.  

I pensionsgiganten var den tidligere GN-direktør hentet til bestyrelsen med det klare mål at overtage formandsposten, men han måtte strække våben efter et internt slagsmål i PFA’s bagland og skuffet forlade pensionskæmpen og overlade formandsposten til Torben Dalby Larsen. 

Også i bryggerigiganten Royal Unibrew stoppede Jens Due Olsen før tid, da han var af den klare opfattelse, at daværende formand og tidligere Lundbeck-direktør Kåre Schultz stort set kørte soloridt og sjældent tog den øvrige bestyrelse med på råd. Jens Due Olsen tog konsekvensen heraf og forlod bestyrelsen efter otte år. En manøvre, der atter en gang satte en streg under hans høje integritet, men det var også atter et træk, der får flere headhuntere til at tvivle på, om han magter at spille det spil, det kræves som formand for landets største bank. 

”Jens Due Olsen er en meget ordentlig formand, der altid sørger for, at der er styr på alt i forhold til compliance, governance og den slags. Den ordentlighed er mange gange en fordel, men i Danske Bank skal man også være i stand til at gennemskue og afkode politiske signaler og myndighedernes lune. Det er et åbent spørgsmål, om han magter det,” forklarer en headhunter til InsideBusiness. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Due Olsen. 

 

LÆS MERE

Investorer presser Danske Bank til omfattende oprydning 

Rivegilde på CBS: Rektor dropper Danske Bank bag om bestyrelsen

Her er topchef-kandidaterne til Danske Bank

Handlingslammet Danske Bank-formand. Hvidvasksagen vil hærge længe endnu

De lange knives nat i Danske Bank. Har formanden fejlet?