dortedanica

Pension

Ældre Sagen advarer mod Danicas nye priser: Risiko for urimelig omfordeling

Det kan betyde mange tusinder kroner i ekstra investeringsomkostninger om året, når man er Danica-kunde og går fra at være aktiv til pensionist i ny prisstruktur. Ældresagen og Forbrugerrådet – Tænk er stærkt kritiske. Finanstilsynet opfordrer selskaberne til at sørge for passende sammenhæng mellem pris og produkt

Det er rigtig dyrt at blive ældre. I hvert fald hvis man er kunde i Danske Banks pensionsselskab, Danica. For som beskrevet i InsideBusiness på det seneste, har Danica indført en ny prisstruktur, som indebærer, at personer, der sparer op til pension med Danica Balance i rammeaftaler hos mindre virksomheder, får halveret deres investeringsomkostninger fra 1 til 0,5 procentpoint om året, samtidig med at priserne på forsikring hæves.

Problemet er bare, at Danica-kunder med Danica Traditionel, Danica Select, hvilende ordninger og ordninger under udbetaling fortsat skal betale 1 procentpoint i investeringsomkostninger. Det er altså ved overgangen til pensionisttilværelsen, at kunder i Danica vil oplever, at deres investeringsomkostninger stiger til det dobbelte. Samtidig får medarbejderne et årligt tilskud på 1.100 kroner i den rammeaftale fra Danica, som InsideBusiness har beskrevet.

”Kan man sænke investeringsomkostningerne for pensioner under indbetaling, så kan man også sænke dem for ordninger under udbetaling. Jeg ved, at Finanstilsynet har haft fokus på at undgå omfordeling. Nu skal Finanstilsynet sikre, at der ikke sker en urimelig omfordeling fra de ældre til de yngre,” siger Claus Blendstrup, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Claus Blendstrup mener, at problemstillingen er udtryk for, at der ikke er nogen konkurrence mellem pensionsselskaberne om pensionisterne. Derfor benytter selskaberne lejligheden til at tage ekstra for sig af retterne i forhold til de ældre.

”Kan et selskab som Danica ikke dokumentere, at det koster mere at forvalte et depot med 2,5 millioner kroner for en 70-årig end for en 55-årig, så må vi have Finanstilsynet på banen for at undersøge, om der sker en omfordeling, og hvorfor der skal være den forskel. Det er en ommer fra Danicas side,” siger Claus Blendstrup og fortsætter:

”Det kan ikke være rigtigt, at kun de, der indbetaler til pensionen, har et godt produkt, og at man skal have et dårligere produkt, fordi pensionen er under udbetaling. Det er ikke udtryk for en passende sammenhæng mellem pris og produkt inden for kapitalforvaltning, og det skylder Finanstilsynet svar på,” siger Claus Blendstrup, med henvisning til at det over tid er rigtig mange penge, der tages op af pensionisternes lommer.

Ekstraregning på flere hundrede tusinde kroner

Det bekræftes af cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet – Tænk.

”Jeg synes grundlæggende, at man skal sætte gebyrer, så de afspejler omkostningen ved at producere den ydelse, der leveres. For det er svært at forsvare, at det skal koste dobbelt så meget i investeringsomkostninger, hvis en ordning er under udbetaling. Det er uheldigt, at det er så svært at gennemskue, og at nogle skal betale for andre,” siger Morten Bruun Pedersen

Morten Bruun Pedersen peger endvidere på, at det i Danicas tilfælde er virkelig mange penge, som det drejer sig om for eksempelvis en pensionist med 5 millioner kroner i opsparing, der nu skal betale op mod 25.000 kroner mere i investeringsomkostninger om året end en person, som stadig er på arbejdsmarkedet. For det er en ekstra regning hvert år plus værdien af renters rente.

”Det er jo omkostninger, der æder af din formue, og du mister også det afkast, du kunne have fået, hvis du kunne investere de beløb, der trækkes ud af din formue, så det bliver let til flere hundrede tusinde kroner.”

I sidste ende mener han ikke, at Danicas prissætning er helt fair.

”Vi ser desværre, at selskaberne prøver at lokke de mest attraktive kunder med lavere priser, og så må de mindre attraktive og mindre mobile kunder betale. Der mener jeg godt, at man kan så tvivl om Danicas prissætning, og om den er fair.”

Finanstilsynet: Der skal være passende sammenhæng mellem pris og produkt

InsideBusiness har foreholdt Finanstilsynet kritikken og den mulige omfordeling af midler. Herfra understreger vicedirektør Carsten Brogaard, at man holder et vågent øje med, om der er en passende sammenhæng mellem pris og produkt.

“SUL-reglerne fra 2022 ændrer ikke ved, at det er muligt for selskaberne at konkurrere om kunderne på priser og vilkår. Konkurrence bør i udgangspunktet være godt for kunderne. Samtidig er det selvfølgeligt vigtigt for selskaberne at have for øje, at de for alle kunder har ordentlige produkter, som passer til kundernes behov, og at der er en passende sammenhæng mellem pris og produkt.”

Man holder selskaberne i ørerne ved at gennemføre løbende inspektioner

“Vi følger selskabernes indsats på området nøje gennem løbende indberetninger og tæt dialog. Derudover vil vi med fokuserede inspektioner gå i dybden med selskabernes opgørelse af hensættelser, der også giver udgangspunktet for, hvordan selskaberne kan prissætte produktet,” siger Carsten Brogaard og påpeger, at selskaberne skal se at komme på plads, så der er balance i ordningerne.

“Vi kan desværre konstatere, at SUL stadig er et forretningsområde, som er i underskud, selv om selskaberne generelt har hævet priserne på SUL. Selskaberne har derfor fortsat et stykke arbejde at gøre for at komme i mål med at sikre balance. Det forventer vi, at selskaberne arbejder på højtryk for, så der ikke længere vil være behov for at understøtte SUL-forretningen med midler optjent i selskabernes pensionsben.”

Danica: Samme pris for ældre som i dag

I Danica lyder det fra kommerciel direktør Dorte Bilsgaard, at den nye prisstruktur skal adressere SUL-problemstillingen, som skal sikre balance i SUL-regnskaberne, ligesom man har ønsket at give et modsvar på PFA’s prissætning fra november sidste år, der minder om Danicas nye priser.

“Hvordan sikrer vi, at vi fortsat er konkurrencedygtige? Vi prøver at hente det på karrusellerne, som vi sætter til på gyngerne. Derfor har vi givet rabatter på investeringsomkostningerne, som modsvarer de stigende priser på forsikringer. Vi er samlet set tæt på at få balance, men der er nogle kunder, som vil stå lidt dårligere, og nogle, der samlet set vil stå lidt bedre.”

Dorte Bilsgaard bekræfter dog, at de Danica-kunder, som overgår til pension fra at have en Danica Balance under indbetaling, kommer til at have dobbelt så høje investeringsomkostninger, som dem, der er omfattet af Danica Balances rammeaftaler under indbetaling, om end Danica dog har visse prisfordele, som stiger, desto mere kunden har stående i depotet.

”Kunder under udbetaling vil ikke blive påvirket af vores nye struktur. SME-kunder under opsparing vil i grove træk få en rabat på investeringer, der modsvarer stigningen i prisen på en TAE-forsikring, og begge dele vil bortfalde, når man går på pension, så situationen vil være den samme. Kort fortalt vil en kunde med 1 procent i investeringsomkostninger på nuværende tidspunkt også betale 1 procent under udbetaling.”

Men der er flere kritikere, heriblandt Ældre Sagen, der peger på, at det ikke kan være rigtigt, at de skal betale dobbelt så meget som andre i investeringsomkostninger, blot fordi de bliver pensioneret.

“Jeg tænker ikke, at Ældre Sagen har en forestilling om, at vi halverer priserne i Danica. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vi har lagt vores priser på en måde, så de minder om strukturen for eksempel hos PFA og vores konkurrenter, så det er ikke en praksis, vi står alene med.”

Også de hvilende ordninger i Danica vil opleve at overgå til de højere priser eller fastholde dem. Det samme gælder for Danica Traditionel og Danica Select, selv om der her kan være kunder, som både får højere priser på forsikringer, men altså bevarer de samme investeringsomkostninger.

“Jeg tror ikke, at det er mange med et Danica Traditionel-produkt, som også har forsikringsdækningerne. Men de får ikke samme rabat. De har også en helt anden struktur på omkostningerne med det produkt, og det er også værdifuldt med de gamle garantier. Det har vi ikke ændret på.”

Det samme gælder de få kunder i Danica, som via Select-ordningen frit kan vælge at investere deres pensionsordning i forskellige aktier.

“Vi har nogle kunder i Danica, der opfylder kriterierne for at kunne handle aktier i Select-ordningen. Det er korrekt, at de ikke får prisnedsættelsen. Det skyldes, at vi vurderer, at Select er et billigt og attraktivt tilbud, så der ville vi ikke lægge rabatten. Men de får dog tilskuddet på 1.100 kroner,” siger Dorte Bilsgaard, som imidlertig bekræfter, at Danica Select-kunderne er omfattet af de ret betydelige prisnedsættelser på handel med aktier, som Danske Bank gennemførte for nylig.

 

Læs mere

Nordea Pensions ændringer i populær superfond udløser bekymring

Finanstilsynet med opfordring til pensionsbranchen: Få styr på jeres produkter

Hvad er krig? Den detalje skal pensionsbranchen måske arbejde lidt mere med

Ny prisstruktur: Danica halverer investeringsomkostninger, men kun for nogle kunder

Tilsyn skærper kritisk blik på udskældte forsikringer

Grønt er godt. Sort er bedre. Pensionsbranchen står i et dilemma

Trods tumult i august klarede pensionsselskaber stormen. Her ligger de på afkast

Pensionsbranchen er fanget i svært dilemma om priser på udskældte forsikringer

Lavere omkostninger på vej: Se de dyreste og billigste pensionsselskaber

Giganter kæmper for at knække koden til fremtidens pensioner

Finanstilsynet advarer om risiko i pensionsselskaber. Nyt kontrolregime på vej