Andersheide

Kommentar

De superrige burde ikke flyve privatfly, bo på godser eller køre Ferrari. De burde opføre sig som middelklassen

Chok. Forargelse. Vantro. Historien om de riges privatfly udstiller, at middelklassen ikke kan forestille sig andre standarder end sine egne.

Jeg fik engang at vide af en bekendt, at noget, jeg havde oplevet, ikke fandtes.

Der fandtes ikke huse i Danmark, hvor man har ansat et venligt, dansktalende menneske til at åbne døren og tage imod ens overtøj, mens den, man er inviteret af, gør sig klar til at byde velkommen. Det fandtes ikke. Heller ikke selv om jeg insisterede på, at der i hvert fald ét sted i Hellerup fandtes sådan et hus. For jeg havde været der.

De rige og superrige lever simpelthen andre liv, end de godt 70 procent af den danske befolkning, der tilhører middelklassen. Nogen af dem flyver for eksempel i privatfly, som Danmarks Radio i denne uge gjorde til en choknyhed. Middelklassen reagerer nemlig med chok og vantro, ja sommetider benægtelse, når den opdager, at der findes danskere, der lever HELT andre liv, end den selv gør.

De superriges brug af privatfly til at nå frem til ridestævner i Tyskland og jagter i det skotske højland var stærk kost for DR og middelklassen. CO2-fråds og skørlevned. Mennesker som Anders Holch Povlsen og Kjeld Kirk Kristiansen var grebet på fersk gerning under en klimaforbrydelse og kunne lige så godt tilstå. Det var undertonen.

Hvis du kan holde på en hemmelighed, kan jeg afsløre, at Anders Holch Povlsen og Kjeld Kirk Kristiansen har andre CO2-lig i lasten. For eksempel bor Bestseller-matadoren IKKE i en villa fra HusCompagniet, der har så meget isolering på loftet, at han kun har varme på i februar. Det siges også, at Lego-imperiets patriark aldrig har kørt en Toyota Yaris.

Det minder om “På røven i Nakskov”

Set fra sidelinjen gror historien om de superriges liv i samme muld som historien om de superfattiges liv. Se TV2-serien ”På røven i Nakskov”.

Med en blanding af vantro og væmmelse kiggede middelklassen ind ad vinduerne til en familie, der i halvmørke og fugt lavede mad over spritbrændere, fordi elselskabet havde lukket for strømmen. En mand modtog en skrivelse fra kommunen om, at hans hus var blevet erklæret uegnet til menneskebolig, hvad der skabte et problem, da han stod foran en samværsweekend med sin søn. Et par af de medvirkende havde tandsæt, der antydede, at Lolland ikke længere råder over tandlæger.

”De riges privatfly” er kukkelure-fjernsyn. Grundpræmissen er i orden, nemlig at man må stå til regnskab for sine handlinger, også på CO2-fronten.

Men forargelsen er hul. Forargelsens uudtalte fundament er, at middelklassens standarder er de rigtige. Det er i orden at flyve, men ikke i orden at flyve med privatfly. Det er i orden at køre til Føtex og handle ind, men i en Yaris, ikke en Ferrari. Man må godt have et dejligt gæsteværelse i sit hus, men ikke seks gæsteværelser. Seerne inviteres til at kukkelure ind i en del af de superriges liv, som middelklassen af oplagte årsager aldrig stifter bekendtskab med.

De rige bør imidlertid være på vagt. Hvis man fastholder statusmarkører, som er opgivet af andre end oligarker og europæere, der lever i skatteeksil i Schweiz og Dubai, lever man livet farligt. Omdømmemæssigt.

En jagtkammerat fortalte mig engang, at min foretrukne haglbøsse var uddateret. Ingen skød længere med side by side, alle med over and under. Hmmm. Hvis man lørdag efter lørdag mødes med andre i grønt tøj fra middelklassen, får man sikkert bekræftet antagelsen.

Vil du læse Anders Heide og andre gode artikler hver uge i InsideBusiness, så skriv til Freja@ib.dk eller ring på 40117211 for et godt abonnementstilbud. 

Læs mere fra Anders Heide

En synder bekender: Jeg udtalte mig ”for voldsomt, for svulstigt og for negativt” om banksektoren

Hvad er krig? Nu har PFA svaret. Og 908 personer har reageret på LinkedIn

Hvad er krig? Den detalje skal pensionsbranchen måske arbejde lidt mere med

Grønt er godt. Sort er bedre. Pensionsbranchen står i et dilemma