;
Anders Dons

Ugens Insider

Deloitte melder klar til opkøb i jagt på superspecialister

Væksten er tilbage i Deloitte efter et højdramatisk år i rådgiverbranchen, hvor statens konsulentstop og pandemien gjorde ondt på Danmarks største rådgiverhus. En voldsom industrifokusering i rådgiverbranchen får nu Deloitte til at sætte jagten ind på industritunge specialister.

Revisions- og rådgivningskæmpen Deloitte har indhentet det tabte fra det højdramatiske år i rådgiverbranchen, og topchef Anders Dons er nu klar til at åbne pengepungen i jagten på superspecialister.

Udmeldingen fra Anders Dons kommer efter et år, der har været som nat og dag for Deloitte. Det er desuden det første økonomiske vidnesbyrd om regnskabsåret, der er gået for Big Four-husene, der foruden Deloitte tæller EY, PwC og KPMG.

Det var et groggy Deloitte, der tog hul på coronaåret efter regeringens beslutning om at skære i brugen af konsulenter. Som storleverandør til det offentlige ramte statens konsulentstop Deloitte hårdt og udløste prompte fyringer. Ondt blev værre, da pandemien ramte, og Deloitte måtte lukke regnskabsbøgerne med minusvækst på næsten 4 pct.

Men et opsigtsvækkende comeback, hvor erhvervslivet nærmest hamstrer rådgivere til store transformationer, især digitale, har vendt udviklingen i Deloitte. Det seneste regnskabsår, der blev afsluttet 31. maj, endte med en vækst på 4 pct. – og det tabte fra forrige år er dermed indhentet.

Det glohede rådgivermarked får derfor Anders Dons til at tro på tocifrede vækstrater i indeværende regnskabsår.

”I det fjerde kvartal af vores årsrapport vækstede vi med 20 pct., og i første kvartal i år er vi vækstet med hele 30 pct. Så vi har oplevet en betydelig vækst i et par kvartaler i træk, og vi tror, at det vil fortsætte,” siger Anders Dons.

Alene i august og september har Deloitte ansat 400 nye medarbejdere i Danmark. En skærende kontrast til de første måneder under coronakrisen, hvor revisions- og rådgivningshuset måtte sige farvel til 175 ansatte.

Med væksten tilbage i forretningen er Deloitte klar til åbne pengepungen igen efter sommerens opkøb af det mindre konsulenthus Syncronic.

”Vi er hele tiden interesseret i at skalere vores forretning, så vi forholder os proaktivt til mulighederne. Vi vil gerne være involveret i opkøb, og der kommer flere,” siger Anders Dons

Med opkøbet af Syncronic købte Deloitte sig til kompetencer inden for især rådgivning om forsyningskæder og SAP, som huset ikke havde i forvejen. Den opskrift kan meget vel gentage sig.

”Vi kigger både på individer, teams og mere klassisk M&A, hvor vi kan erhverve kompetencer inden for blandt andet efterspurgte teknologier og den grønne omstilling,” siger Anders Dons.

M&A-ben stormer frem

Deloitte er Danmarks største rådgivningshus, og især konsulentbenet er de senere år vokset kraftigt. På 5 år er konsulentbenet gået fra udgøre 27 pct. af omsætningen til 33 pct.

Men i 2020/2021 stod væksten stille i konsulentforretningen. Ifølge Deloitte hænger det dog sammen med, at en del af omsætningen fra danske kunder blev faktureret af Deloittes kollegaer i udlandet. Korrigerer man for det forhold, var væksten i konsulentbenet på 6 pct., oplyser Deloitte.

Den største vækst finder man i Deloittes M&A-forretning, der voksede med hele 34 pct. efter et år, hvor Deloitte var involveret i 34 handler.

På listen finder man blandt andet Alm. Brands opkøb af Codan til hele 12,6 mia. kr., hvor Deloitte rådgav Alm. Brand. Derudover var Deloitte involveret i kapitalfonden HG’s køb af Trackunit, mens Deloitte også hjalp FairWind i salget til kapitalfonden Triton og oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsens koncern, United Shipping & Trading Company, med at købe CM Biomass.

”M&A har haft enormt travlt i snart halvandet år, og der er intet, der tyder på, at det stopper. M&A vil være en meget vigtig løftestang for mange virksomheder til at skærpe deres profil eller jagte et vækstscenarie. Vi mener, at vi står stærkest i Danmark, og vi tror, at væksten fortsætter,” siger Anders Dons.

Skærer revisionskunder fra

I det interne hierarki er revionsforretningen fortsat det største ben i Deloitte.

Kort før sommeren annoncerede Deloitte, at revisionshuset er klar til at skære kunder fra. Initiativet handler først og fremmest om at sikre medarbejdernes ve og vel i et opgør med en ubarmhjertig arbejdskultur, der får mange revisorer til at forlade branchen på et tidspunkt, hvor revisions- og rådgivningshusene skriger på arbejdskraft.

En konsekvens ved beslutningen er, at de mest urentable kunder skæres fra, mens der varsles prisstigninger over for andre. Opgøret skal samtidig sætte en stopper for prispresset på de største revisionskunder, som har hersket siden revisorkrigen for år tilbage, hvor EY drænede KPMG for stort set samtlige medarbejdere.

”En del af fortællingen er, at vi først og fremmest ønsker at passe godt på vores medarbejdere og give dem den stejleste udviklingskurve. Den balance mellem people first og kunder i centrum handler også om at vurdere, hvem de rigtige kunder for os er. Det kan hænge sammen med kundernes rentabilitet, men det kan også hænge sammen med den rejse, de er på,” siger Anders Dons.

På trods af Deloittes strategi om at vinke farvel til visse kunder voksede revisionsforretningen 4,8 pct. Forretningsbenet dækker over både lovpligtig revision og revisionsrelateret rådgivning, og det er især sidstnævnte, der trækker væksten og vil gøre det fremover fortæller Anders Dons.

Deloitte har i dag en markedsandel på 25 pct. på det såkaldte pie-marked, som dækker over børsnoterede virksomheder samt pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber. Revisionshusene må dog maksimalt levere rådgivning til en pie-virksomhed, der svarer til 70 pct. af det årlige revisionshonorar, og det lægger en dæmper på den fremtidige vækst, fortæller Anders Dons.

Fremtiden tilhører superspecialister

Ifølge Deloitte-topchefen befinder rådgiverbranchen sig i en brydningstid, hvor skala og dyb industrividen bliver mere og mere afgørende, når virksomhederne skal udpege rådgivere til de store transformationer inden for især digitalisering og bæredygtighed.

Derfor sætter trenden også retningen for Deloittes investeringer, fortæller Anders Dons.

”Rådgivermarkedet bliver mere og mere specialiseret på sektorer og industrier. Virksomhederne efterspørger industrividen og konsulenter, der har erfaring fra en industri, der er længere fremme, end vi er i Danmark,” siger Anders Dons.

“Så det at tilbyde dyb industrividen i kombination med vores know-how og erfaring bliver stadig mere efterspurgt. Det er derfor også en betydelig del af det, vi investerer i; at vi er super dybe på de industrier, der er relevante i Danmark,” siger han.

 

Læs mere

PwC snupper profil hos konsulenthus til prestigeområde

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning

Revisionshus i offensiven på markedet for uvildig økonomisk rådgivning

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren

Revisionsgigant stævnet efter skandalekonkurs

Revisionsgigant vil styrke M&A-området og melder selv klar til opkøb