mindrehireaki

Kultur

Den selvledende organisation er et dilemmafyldt farvand

Det er ikke spor nemt at skabe en selvledende organisation, men bogen "Mindre hierarki, mere ledelse" gør et hæderligt forsøg på at hjælpe.

Historien om Damokles og sværdet, der hang over hans hoved i et hestehår, minder os om, at magt og ledelse ikke kun er privilegier, men også byrder, der kræver konstant opmærksomhed. Denne lektie er overraskende aktuel i dag, hvor flere organisationer eksperimenterer med at dele ledelsesansvar med medarbejderne for at håndtere tidens udfordringer. Bogen “Mindre hierarki, mere ledelse” undersøger netop, hvordan virksomheder kan opnå mere fleksibilitet og bedre resultater ved at lade medarbejderne spille en større rolle i ledelsen.

Demokratisering af ledelse

Det paradoksale er, at kapitalismen, som altid har forsvaret hierarkiet og ledelsens uindskrænkede magt, nu ser ud til at omfavne mere demokratiske organisationsformer. I en VUCA-verden, hvor volatilitet og kompleksitet er blevet hverdag, er traditionelle hierarkier ofte for langsomme og ineffektive. Samtidig presser Millennials og Generation Z på med krav om mening, autonomi og indflydelse. Resultatet er en bølge af modeller som teal organisations og holacracy, der lover større medarbejderinddragelse og en mere kollektiv ledelse.

Boganmeldelse

Forfattere: Tobias Berggren Jensen og Helge Hvid

Titel: Mindre hierarki, mere ledelse – Veje til den selvledende organisation

Djøf Forlag, 2024

Antal sider 192

Pris DKK 399,95

Score: 4 af 6 stjerner

Anmeldt af Olav Vorup – Head of Leadership, Safety & Culture, Maersk Training

Jensen & Hvid går i deres bogs første del metodisk til opgaven med at redegøre for, hvordan den selvledende organisation er opstået, og hvordan selvledelse på organisatorisk niveau lader sig strukturere. Det giver forfatterne mulighed for at gennemgå forskellige typer af selvledende organisationsformer med tilhørende cases fra det virkelige liv. Her er også et afsnit om forskningens perspektiver på den selvledende organisation, men trods de mange cases lader det sig ikke skjule, at vi stadig er på et eksperimentielt stadie.

Ledelse handler om mennesker

I bogens anden og tredje del kommer forfatterne med anvisninger til og eksempler på, hvordan organisationer kan komme i gang med at skabe den selvledende organisation. Det lykkes til dels. Bogens klare force er dens strukturerede og metodiske tilgang. Det fornægter sig således ikke, at bogen er skabt på baggrund af en ph.d.-afhandling. Men det efterlader også en lidt tør form uden megen ’spræl’. Selv case’ene er skrevet med en distance til de mennesker, som et eller andet sted indgår i dem.

Bogen lykkes med at dele ledelsesopgaven op i mindre bestanddele, således at de bedre kan uddelegeres til medarbejderne, understøttet af nye tilgange til eksempelvis beslutningsgange og konflikthåndtering. Men bogen indrømmer også, at implementeringen af den selvledende organisation er et dilemmafyldt farvand, hvor der reelt må eksperimenteres og rettes til, som man bevæger sig fremad. Men her efterlades læseren på perronen, for det er jo netop, når virkeligheden møder organisationens medlemmer – Jette, Konrad og Julia – at det bliver rigtigt svært. Her savnes konkrete og praksisnære anvisninger til, hvordan man kommer ud af suppedasen, når Jette, Konrad og Julia erkender, at sværdet svæver over hovedet på dem. Den selvledende organisation er bestemt ikke selvimplementerende!

Et forskningsbaseret skridt i den rigtige retning

Men at bogen kan fremstå lidt mudret i sine sidste dele handler måske også om, hvem denne bog reelt henvender sig til? For det forekommer uklart. Som tidligere nævnt er bogen uhyre struktureret og metodisk i sin tilgang til emnet. Vi er reelt på lærebogsniveau. Og det er savnet.

Bogen er blot den seneste af mange om selvledende principper for organisering. Men ofte er bøgerne primært fyldt med holdninger, ’synsninger’ og gode intentioner. I denne bog lykkes det forfatterne at få hånd om emnet og bryde det op i bestanddele, der faktisk lader os betragte fænomenet fra forskellige vinkler. Så hvis du vil vide mere i dybden om selvledende organisering, er du kommet til det rette sted. Hvis du gerne vil have konkret hjælp – og ikke kun betragtninger og perspektiveringer – til selve implementeringen, så må du lede videre.

Anmeldt af Olav Vorup – Head of Leadership, Safety & Culture, Maersk Training

 

Læs mere

Suveræn håndbog til corporate storytelling i verdensklasse

Nye tider kræver ny tilgang til ledelse – måske…. Ledelsesbog skyder forbi målet

Solid og systematisk lederhåndbog til digital modning

Ny bog gør op med de økonomiske modeller

Sammenhængskraft leder til succes – og implementering er afgørende

Ny bog beskriver banaliteternes dybde – i ledelse

Inbound salg og markedsføring uden hjerte og sjæl

Tankevækkende, inspirerende og praksisnær AI-drejebog

Reflekteret og spændende udgivelse om en institution gennem mere end 150 år – Danske Bank

Indsigtsfuld inspiration om ledelse i forsvaret

Flere lyspunkter og kun lidt dødvande i vismandsrapport

Realistisk, nyttig og modig bog om samarbejde

En god guide til AI: ChatGPT, Gemini eller Copilot