;
jppol

Politik

DF og Socialdemokraterne undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er klar til at droppe afgående kulturminister Mette Bocks plan om at fjerne mediestøtten til en lang række mindre mediehuse.

Hvis rød blok tager regeringsmagten, så kan det være gode nyheder for en række mindre mediehuse, der står til at miste mediestøtten som følge af den afgående regerings medieforlig. For nu erklærer Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, sig klar til at indgå i et alternativt medieforlig, som ruller regelsættet tilbage:

”Breddekravet vil vi meget gerne være med til at kigge på. For i Dansk Folkeparti mener vi også, at smalle medier er en del af nyhedsstrømmen. Derfor bør de kunne få mediestøtte. Så kommer der en ny regering, så vil vi gerne kigge på det. Det kan vi sige allerede nu.”

En lang række medier står over for en barsk omstilling, hvis de helt eller delvis mister mediestøtten for næste år. Oprindelig stod 11 medier til at miste støtten, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger er listen over udsatte medier nu udvidet med flere medier, herunder dagbladet Børsen og Finans.dk. Dog tyder meget på, at de bredeste erhvervsmedier kan fastholde deres mediestøtte, uanset hvilken ny regering der tiltræder.

Som beskrevet i InsideBusiness i sidste uge, står en lang række mindre mediehuse til at miste mediestøtten. Det er medier som Ingeniøren, Computerworld, Aktionæren, Computerworld, Forbrugerrådet – Tænk, Dagens Medicin, Dansk Byggeri, Filmmagasinet Ekko, Licitationen, The Copenhagen Post, Udfordringen, Magasinet F5 med flere.

Det er den nye formulering, ”at mediets indhold skal dække en flerhed af emneområder med en vis ligelighed i behandlingen”, som kan give problemer for nogle af medierne. Reglerne er dog ikke vedtaget endeligt, så p.t. ved medierne ikke, om de kan få produktionsstøtte til næste år.

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen siger dog til InsideBusiness, at han ikke ser nogen grund til, at nogle medier efter årsskiftet ikke længere kan få mediestøtte som følge af den afgående regerings oplæg til strammere breddekrav. Det er da også meningen, at de nuværende mediestøtte-regler, som gælder for indeværende år, skal genforhandles efter et regeringsskifte:

“Vi har ingen særlige ønsker om at ændre de eksisterende breddekriterier. Nu står vi overfor at skulle genforhandle aftalen inden årsskiftet, og så må vi se, hvad der er flertal for,” siger Mogens Jensen om de kommende forhandlinger, som altså med et eventuelt regeringsskifte ser ud til at falde ud til de mindre mediers fordel. Til gengæld ønsker Mogens Jensen at støtte de lokale og regionale medier yderligere.

Derimod oplyser medieordfører Marcus Knuth fra Venstre, at han fortsat støtter den seneste medieaftale.

De brede erhvervsmedier ligger i gråzone

Mere klassiske erhvervsnyhedsmedier som Finans.dk, Børsen og Økonomisk Ugebrev ligger i en gråzone, der gør, at de skal vurderes særskilt. Men det tyder på, at man fra Slots- og Kulturstyrelsens side vurderer, at brede erhvervsmedier bør have mediestøtte – også efter den afgående regerings aftale. Det er også Morten Marinus’ opfattelse, at ministeriet tolker det på den måde.

Disclaimer

InsideBusiness modtager også mediestøtte og kan i større eller mindre grad blive påvirket af de ændrede regler.

Der er også et andet punkt, som et par medier risikerer at komme i klemme på. Det er det såkaldte ejerskabskriterium, som indebærer, at man mister halvdelen af mediestøtten, hvis fagforeninger eller brancheorganisationer sidder på to tredjedele eller mere af ejerskabet. Her kan medierne Folkeskolen og førnævnte Ingeniøren risikerer at miste støtte.

”Det er et punkt, som vi også gerne vil være med til at kigge på. For hvis det ikke var for os, havde disse medier mistet al deres mediestøtte – ikke kun halvdelen, som det blev aftalen,” fortsætter Morten Marinus fra Dansk Folkeparti. Også her er der fuld enighed med Mogens Jensen fra Socialdemokratiet:

“Jeg kan ikke se, hvorfor nogle medier, der lever op til kravene, ikke skal kunne mediestøtte blot fordi de har en særlig ejerkreds.”

I mediernes brancheorganisation Danske Medier er man godt klar over problemstillingen og kæmper således for, at reglerne bliver sådan, så de mindre medier får adgang til mediestøtten. Det betyder, at den eksisterende medieaftale indgået mellem den afgående regering og Dansk Folkeparti i juni 2018 fastholdes, bortset fra at forslagene til ændringerne af ejerskabs- og breddekriterierne rulles tilbage.

Dybt indhug i journalistisk fødekæde

”Det er jo et meget fundamentalt indhug i den journalistiske fødekæde, som er ved at blive lavet her. Det er medier, som laver journalistik på områder, som mange følger. Og det er få penge, der skal findes for at kunne fastholde dybdeborende journalistik på nogle ret væsentlige områder,” siger Morten Langager, direktør for Danske Medier.

I alt drejer det sig om et beløb på mellem 12 og 20 mio. kr., alt efter hvor mange medier der alligevel vurderes at være brede nok til at kunne få mediestøtte. Ifølge Morten Langager er det oplagt at tage pengene fra public service-puljen eller fra innovationspuljen, hvor kravene til at få støtte i forvejen bliver strammet:

”Så skader man ikke medier, der i forvejen bidrager godt til den journalistiske fødekæde. Det er værd at være opmærksom på, at det er specialistmedier med journalister med dyb viden – og det er netop specialistindsigt, som mange medier i dag beskyldes for at mangle.”

Et andet tema for Danske Medier er, at der skal være lige konkurrence. Det nytter som før beskrevet ikke, hvis f.eks. et relativt smalt medie som f.eks. AdvokatWatch kan få støtte, fordi det er en del af medieenklaven Watch Medier, hvis Ingeniøren ikke kan.

”Vi er modstandere af, at der nu skal bedrives smagsdommeri i forhold til medier.”

 

Læs også

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen

Berlingskes topchef til Flying Tiger. Mediehus truet af ledelseskaos

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats

Besynderligt køb af Børsen – Mediegigant i skjult opgør med ærkerivalen Berlingske 

Regeringen klar til at skyde TV2-salg igang