Jeg tænder computeren mandag morgen, og kaos bryder løs. Outlook bombarderer mig med mødeindkaldelser, Teams-spørgsmål vælter ind, og min telefon vibrerer som en tikkende bombe med notifikationer. Min chef har sendt en mail kl. 23:17 i går. “Kan du lige se på dette?” – kan jeg? Det burde jeg vel kunne. Kaffemaskinen er stadig ved at varme op, men hjernen er allerede på overarbejde.
Boganmeldelse
Raluca A. Stana og Hanne Westh Nicolajsen
Digital stress på arbejdspladsen – En håndbog for ledere og medarbejdere
Djøf Forlag, 2024
Antal sider 182
Pris DKK 350,00
Score: 4 af 6 stjerner
Af Olav Vorup – Leadership, Safety & Culture, Maersk Training
Digital stress – også kaldet techno stress – er den konstante følelse af at være overvældet af teknologi. Det kan være presset for altid at være tilgængelig, den snigende panik, når en vigtig fil forsvinder i virksomhedens labyrintiske SharePoint, eller den kollektive frustration, når et nyt IT-system rulles ud uden oplæring – og det pludselig føles lettere at bestige Mount Everest end at finde regningerne fra sidste kvartal.
Håndbog i techno stress
Hvordan slipper man fri? Man kunne starte med at slå notifikationerne fra, tage en dyb indånding – og minde chefen om, at e-mails efter kl. 23 teknisk set er ulovlige i nogle lande. Man kunne også tage fat i bogen “Digital stress på arbejdspladsen” af Raluca A. Stana og Hanne Westh Nicolajsen.
Bogen fungerer som en håndbog til at forstå og håndtere digital stress på arbejdspladsen – ikke bare for medarbejdere, men også for ledere, der gerne vil skabe en sundere digital arbejdskultur.
Bogens opbygning
Bogen bygger på Raluca A. Stanas ph.d.-afhandling fra 2021, hvilket afspejles i dens stramme struktur og metodiske tilgang. Trods det, at bogen kun har fire kapitler, og at de derfor er lidt lange, mister man ikke orienteringen undervejs. Forfatterne har ganske godt fat i kravetøjet på læseren.
I bogens første to kapitler præsenterer forfatterne en systematisk gennemgang og perspektivering af begrebet digital stress og dets kobling til den digitale udvikling på arbejdspladsen. Herefter følger et afsnit om, hvordan digital stress tager sig ud i praksis, bl.a. ved at identificere ni grundlæggende stressorer. Bogens sidste kapitel beskæftiger sig – heldigvis – med, hvordan man kan mindske digital stress, for helt at undgå den er ifølge forfatterne reelt set umulig.
Tørre kiks og spicy citater
Et gennemgående og interessant element i bogen er, at forfatterne anskuer digital stress som noget, der kommer til udtryk hos den enkelte, men som reelt set er et problem på organisatorisk niveau. Derfor skal det også håndteres som sådan. Hvis den enkelte medarbejder selv skal tage ansvar for at håndtere og kompensere for stressprovokerende digitalisering, må det nødvendigvis ende galt. Denne pointe er afgørende både for at forstå digital stress og for at vurdere, hvordan man bedst forsøger at begrænse den.
Særligt bogens sidste kapitler indeholder konkrete eksempler og mindre cases, som forfatterne har indhentet gennem deres studier i felten. Det er i den grad med til at øge læseoplevelsen. Trods forfatternes arbejde med at gøre sprog og stil mindre forskningspræget fornægter deres akademiske baggrund sig ikke. Det giver bogen validitet, men det bliver også indimellem lidt tørt. Læseren belønnes dog ikke kun med tørre kiks, men også med nogle meget anvendelsesorienterede arbejdsspørgsmål i slutningen af bogen.
AI som stresscoach?
Samlet set har vi at gøre med en udgivelse, der i den grad gør os klogere på noget, som umiddelbart kan opleves som et nicheproblem, men reelt set er en større systemisk problemstilling i konstant udvikling. Tænk bare på, hvordan kunstig intelligens er i gang med at forandre både arbejdsopgaver og -metoder. Vil det ske uden tårer og tænders gnidsel?
Anmeldt af Olav Vorup – Leadership, Safety & Culture, Maersk Training
Læs mere
Vigtig bog om brobygning mellem unge generationer og fremtidens virksomheder
En stigende polarisering udfordrer den gængse ledelse…..
Ny bog er et solidt katalog over agile projektmetoder
Alt for mange arbejdspladser er ikke for børn
Ny bog om kunstig intelligens overfor kunder får topkarakter
Ord, ord, ord! – og hvad de faktisk betyder i ledelse
Den selvledende organisation er et dilemmafyldt farvand
Suveræn håndbog til corporate storytelling i verdensklasse
Nye tider kræver ny tilgang til ledelse – måske…. Ledelsesbog skyder forbi målet
Solid og systematisk lederhåndbog til digital modning
Ny bog gør op med de økonomiske modeller
Sammenhængskraft leder til succes – og implementering er afgørende
Ny bog beskriver banaliteternes dybde – i ledelse
Inbound salg og markedsføring uden hjerte og sjæl
Tankevækkende, inspirerende og praksisnær AI-drejebog
Reflekteret og spændende udgivelse om en institution gennem mere end 150 år – Danske Bank
Indsigtsfuld inspiration om ledelse i forsvaret
Flere lyspunkter og kun lidt dødvande i vismandsrapport
Realistisk, nyttig og modig bog om samarbejde